Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

14. јун – Светски Дан добровољних давалаца крви, службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхронизованим манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв, спасавајући хиљаде живота сваки дан.
Такође, овај Дан има за циљ и да позове све оне грађане који до сада нису дали крв да се укључе у породицу давалаца.
Прва централна глобална прослава 14. јуна као Светског дана добровољних давалаца крви била је 2004. године када је обележена у Кејптауну.
На овај Дан свако национално друштво Црвеног крста препознаје специјалну улогу добровољних давалаца крви у спасавању живота и организује његово обележавање.
Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви гласи:
„БУДИТЕ ТУ ЗА ДРУГЕ. ДАЈТЕ КРВ. ПОДАРИТЕ ЖИВОТ“
Свакодневни хероји – даваоци крви, обезбеђују потребе за крвљу и крвним продуктима, и то у свим условима, бринући о другима као о себи. Добровољни даваоци крви су из свих сфера живота, свих конфесија, порекла и узраста. Бирајући да дају крв својом вољом, без надокнаде, ови појединци представљају хероје данашњице. Ови људи гестом људске солидарности спасавају животе, а многи то чине годинама уназад. Циљ кампање је подизање свести о потреби за 100 % ненаграђеном добровољном давању крви и компонената крви.
У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Новог Сада jе овај датум обележиo као и претходних година бројним трибинама, свечаностима и манифестацијама, уз дистрибуцију пропагандног материјала посвећеног добровољном давалаштву крви. Традиционално jе организован пријем код Градоначелника за вишеструке добровољне даваоце крви, који су у претходној години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе – добитнике плакете „Широко Срце“. Програм је водила Дуња Фундук.
Пријем је организован 14. јуна у 12,00 сати, у Градској кући, Трг слободе 1, на коме су се добитницима признања обратили помоћница градоначелника Љиљана Коковић, председник Црвеног крста Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача и вршилац дужности директора Завода за трансфузију крви Војводине, Прим. др Сања Богдановић.
За остварених 100 давања плакету је добило 5 даваоца крви, за 75 давања 23, а за 50 давања 58 даваоца. Плакету „Широко срце“ за 2017. годину добило је девет колектива.
У име награђених захвалио се Љубомир Ракић, добитник признања за остварених 100 давања крви.
Пријему су присуствовали:
1. Дејан Укропина, председник Црвеног крста Војводине
2. Милан Новаковић, начелник Јужнобачког управног округа
3. проф. др Золтан Хорват, члан Градског већа за здравство
4. мр Драгана Којадиновић, в.д. начелника Градске управе за здравство
5. Дејан Укропина, председник Црвеног крста Војводине
6. Мухамед Зиљкић, муфтија војвођански, и други.
Свечаност су употпунили и ученици из Музичке школе „Исидор Бајић“ који су наступили у следећем саставу:
Матија Раичевић-флаута
клавирска сарадња: Душко Швоња
КЛАВИРСКИ ТРИО
Катарина Јосифоска, виолина,
Маша Драгаш, виолончело,
Бошко Стојадиновић, клавир
Са ученицима у пратњи је била и професорка Данијела Кличковић, помоћник директора.
Истовремено, на Тргу слободе постављен је промотивни штанд на коме су волонтери Црвеног крста суграђанима делили промотивни материјал.
Истог дана, на Градском купалишту „Штранд“ организована је промоција давалаштва крви, где су млади волонтери Црвеног крста делили промо материјал.
Град Нови Сад има то задовољство и радост, да захваљујући великом броју волонтера Црвеног крста и несебичних добровољних давалаца крви, има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви, да клинике несметано раде, јер крви и продуката крви увек има довољно.

Pin It on Pinterest