Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

Crveni krst Novog Sada – Gradska organizacija je povodom Međunarodne nedelje bezbednosti u saobraćaju, u periodu od 23. do 29.aprila 2008.g., organizovao promotivni punkt na benzinskoj pumpi „Minut“ (auto-put Novi Sad – Beograd, Koridor 10).

Na punktu je dežuralo 12 mladih volontera Crvenog krsta, obučenih iz prve pomoći, od 09,00 do 15,00 sati. Njihov zadatak bio je da:

1. Ponude odmor i osveženje putnicima;
2. Po potrebi izmere krvni pritisak;
3. Po potrebi izmere nivo šećera u krvi;
4. Da se uključe u eventualno zbrinjavanje povređenih osoba u saobraćajnim nesrećama na poziv hitnih službi.

Svim prolaznicima koji su se zaustavili na punktu Crvenog krsta, koji je bio jasno obeležen, a mladi volonteri obučeni u uniforme Crvenog krsta, deljen je propagandni materijal – koji se odnosi na prvu pomoć. Istovremeno, prolaznici su popunjavali i anketu koja se odnosi na značaj poznavanja prve pomoći. Ukupno je popunjeno 69 anketa, a postojale su ankete i na engleskom jeziku koje su popunjavali putnici iz inostranstva. Ankete je preuzeo Institut za zaštitu zdravlja Vojvodine, koji će ih obraditi.

Pokrajinski sekretar Crvenog krsta Vojvodine Sinjka Somer i stručni saradnik Anđela Papić su posetile punkt 24.aprila i ocenile afirmativno organizaciju i rad mladih volontera. Posebno ističemo izuzetno dobru saradnju sa Policijskom upravom Novi Sad – Odeljenje saobraćajne policije, koji su svakodnevno posećivali propagandni punkt. Opšti utisak je da je navedena aktivnost dobro organizovana, a velika zainteresovanost učesnika u saobraćaju ukazuje da bi navedena aktivnost trebala postati tradicija.

Pin It on Pinterest