Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

Црвени крст Новог Сада je на позив Скупштине Града Новог Сада, као члан организационог одбора, традиционално, учествоваo у реализацији 42. Планинарског маратона на Фрушкој гори, који је одржан у суботу и недељу, 4. и 5. мај а 2019. године. Фрушкогорски маратон је спортско такмичарско-рекреативна манифестација међународног карактера, један је од најстаријих маратона овог типа у Европи, који се више од четири деценије одржава у континуитету, без прекида. Први маратон је одржан 27. и 28. маја 1978. године. Траје два дана и на њему сваке године учествује више хиљада људи. Црвени крст Новог Сада редовно учествује на овој манифестацији а наш основни задатак је пружање прве помоћи учесницима и промоција здравих стилова живота.
Међународна манифестација, која се дешава у природи, у планинско-шумском амбијенту, на леп начин је презентовала наш Град и нашу земљу. Великом броју учесника, процена организатора око 3.000), на располагањује било 19 стаза различитих дужина и висинских разлика, почев од оне најкраће од 4,100 километара, са висинском разликом од 184 метара па до оне најдуже од 133,614 километара са висинском разликом од 5.954 метара. Све су оне трасиране у брдовитом, шумском појасу Фрушке горе, које су учесници бирали зависно од својих физичких способности.
Обезбеђење у првој помоћи ове масовне манифестације, трајало је од суботе 4. маја (од 7 часова) до недеље 5. маја (до 20 часова). Укупно је дежурало 60 едукованих младих волонтера Црвеног крста Новог Сада на четрири пункта: Поповица, Краљеве столице, Бранковац и Андревље, са неопходним санитетским материјалом.
Због лошег времена, другог дана је падала киша, било је око 100 лакших интервенција, које су наши едуковани волонтери у пружању прве помоћи збринули. Учешће волонтера Црвеног крста Новог Сада било је изузетно запажено.

Pin It on Pinterest