Izaberite stranicu

Имајући у виду да је током јануара 2022. године, дошло до погоршања епидемиолошке ситуације изазване ширењем вирусне инфекције Covid-19, као и препорука Црвеног крста Србије и Црвеног крста Војводине, Црвени крст Новог Сада је одржао електронске седнице Комисија, на којима је усвојен Извештај о раду у 2021. години.
Одржавањем седница на овај начин и у овом периоду, показали смо доследност у понашању да се обезбеди максимална здравствена безбедност наших волонтера, сарадника и корисника хуманитарних програма.
Почетком јануара месеца, известили смо Црвени крст Војводине и Црвени крст Србије, на основу јединствених образаца за извештавање и вредновање активности организација Црвеног крста у градовима и општинама, о релизованим активностима у нашој организацији у 2021. години.
Начелник Јужнобачког управног округа Милан Новаковић посетио је у уторак, 4. јануара 2022. године, Црвени крст Новог Сада и том приликом захвалио се нашој организацији на активном учешћу у раду Штаба за ванредне ситуације јужнобачког управног округа и похвалио хуманитарне акције које спроводи наша организација. Посебно је истакао веома важну улогу Црвеног крста Новог Сада у подршци здравственом систему у спровођењу масовне имунизације на територији града Новог Сада, током 2022. године.
Председник Удружења пензионера града Новог Сада и народни посланик у Скупштини Републике Србије, Момо Чолаковић посетио је у среду, 5. јануара 2022. године, Црвени крст Новог Сада. Том приликом, се захвалио нашој организацији на подршци и доброј сарадњи захваљујући којој се конкретно помажу социјално угрожени пензионери.
У понедељак, 10. јануара 2022. године на основу Решења о утврђивању износа средстава из буџета Града Новог Сада за реализацију програма рада и појединачних програма Црвеног крста Новог Сада – Градске организације у 2022. години („Службени лист Града Новог Сада“ број 60/21), потписани су уговори са Градском управом за дечију и социјалну заштиту Града Новог Сада.
Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност АП Војводине, проф. др Зоран Милошевић посетиo je у четвртак, 20. јануара 2022. године, Црвени крст Новог Сада. Приликом посете проф. др Зоран Милошевић је упутио честитке секретару др Драгану Лазићу на оствареним резултатима у 2021. години и истакао важну улогу наше организације у социјално-хуманитарној делатности. Разговарано је о наставку сарадње, о којој се покрајински секретар Милошевић изразио афирмативним речима.
У понедељак, 24. јануара 2022. године одржана је седница Надзорног одбора Црвеног крста Новог Сада
У четвртак, 27. јануара 2022. године, одржана је седница Управног одбора Црвеног крста Новог Сада на којој су усвојен Извештај о раду и Извршење Финансијског плана Црвеног крста Новог Сада за 2021. годину.
На територији Града Новог Сада, током јануара 2022. године, прикупљено је 606 јединица крви.На акцијама које је организовао Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, на територији Града Новог Сада, прикупљено је 70 јединица крви, нa 5 редовних акција добровољног давања крви. Наши сарадници су организовали акције у следећим колективима:
11. јануара у Кисачу
18. јануара у Јавном градском саобраћајном предузећу „Нови Сад”
19. јануара у Основном суду у Новом Саду
21. јануара у Радио-Телевизији Војводина
21. јануара у ЈКП „Информатика“
У јануару месецу, карактеристичан је смањен одзив даваоца и залихе крви су изузетно ниске, а епидемиолошка ситуација изазвана заразном болести COVID-19 била је изразито неповољна. Из наведених разлога, од непроцењиве вредности је организовање акција добровољног давања крви у зимском периоду. Црвени крст Новог Сада упућује највећу захвалност хуманистима, добровољним даваоцима крви на издвојеном времену и хуманом гесту
Сажетак рада у 2021. години
У 2021. години волонтери Црвеног крста Новог Сада били су на терену укупно 78.905 сати.
Подршка здравственом систему у спровођењу масовне вакцинације била је једна од најбитнијих активности, али се није заостајало ни у осталим акцијама које су законска и програмска обавеза Црвеног крста.
У среду 20. јануара 2021. године почео је процес масовне имунизације грађана Новог Сада, у Хали 1 Новосадског сајма. Вакцинацију су спроводили лекари Дома здравља Нови Сад и Института за јавно здравље Војводине, сваког радног дана од 8,00 до 18,00 часова, а технички и логистички услови за пријем грађана су се стекли захваљујући припадницима Прве бригаде Копнене војске и волонтерима Црвеног крста Новог Сада који су 19. јануара у вечерњим часовима окончали све радове. Сваког дана, на улазу, испред Хале 1 Новосадског сајма дежурали су волонтери Црвеног крста Новог Сада и они су били задужени за мерење температуре, превентивне мере зааштите и помоћ око евидентирања пацијената.
Од среде 20. јануара до суботе 6. марта, 56 младих волонтера Црвеног крста Новог Сада, су одрадили 430 смене по 6 часова (I смена 8,00 – 14,00 часова, II смена 14,00 – 20,00 часова) уз координацију и ангажовање запослениих у нашој организацији. (430 смена ×8 часова = 3440 часова рада. Од понедељка 8. марта до 12. априла дежурство су преузели ученици Медицинске школе „7. април“. Наши волонтери су поново преузели дежурство и помагали су здравствени систем до 30. септембра.
Mеђународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца објавила је у оквиру свог документа „Вести“ информацију под називом „Young volunteers step up in Europe“ у којој се описују активности волонтерке Црвеног крста Новог Сада Срне Спасојевић, везане за масовну имунизацију Новосађана на Новосадском сајму.
У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, на територији Града Новог Сада прикупљено је 11.164 јединица крви, од чега Црвени крст Новог Сада директно организовао и реализовао 143 редовне и 10 ванредних акција добровољног давања крви, на које се одазвало више од 2000 давалаца а током којих је прикупљено 3457 јединица крви.
У току 2021. године, на основу података из Института за трансфузију крви Србије прикупљено је укупно:
– На територији Републике Србије 190.176 јединица крви;
– На територији Аутономне Покрајине Војводина 50.613 јединица крви;
– На територији Града Новог Сада 11.164 – што чини 5,87% у односу на број прикупљених јединица крви на територији Републике Србије и 22,06 % у односу на број прикупљених јединица крви на територији АП Војводине.
– 970 даваоца је први пут дало крв.
Током прошле године је у Народној кухињи подељено 158.400 топлих оброка. Сваког радног дана је 600 корисника добијало топли оброк (30 корисника на кућне адресе).
1. Подељено је 9.600 прехрамбених пакета за социјално угрожене кориснике у приградским насељима, преко основних организација Црвеног крста (800 месечно), укупне тежине 144.000 kg. Пакет садржи основне прехрамбене артикле:брашно 10 kg, уље 1 l, пасуљ 1 кg, тестенина 1 kg, пиринач 1 kg и месни нарезак 1 kg. Следовања су подељена за два месеца.
2. У оквиру традиционалне активности, Директно ублажавање сиромаштва, крајем године, подељено је 1200 прехрамбених пакета, 1200 хигијенских пакета и 600 просторних метара меког огревног дрвета (око 258.000 кг), а ту интервентну помоћ добило је 2500 социјално угрожених породица укупне тежине 295.000 кг. -прехрамбени пакет (брашно 10 kg, пасуљ 2 kg, пиринча 2 kg, сунцокретово уљe 2 l, тестенине 2 kg и месне конзерве 1050 gr)
-хигијенски пакет (детерџент за веш 6 kg, шампона за косу 3 l, детерџента за судове 2 l, 5 тоалетни сапун 5 kom, паста за зубе 3 kom, четкице за зубе 2 kom, хигијенски уложак 20 kom, бријач једнократни 5 kom и пена за бријање 1 kom).
3. У петак, 14. маја 2021. године, у 11 сати, испраћен је камион са донацијом за Епархију рашко-призренску на Косову и Метохији. Покрајинска влада у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада и хуманитарном организацијом „Мајка девет Југовића“ упутила је заједничку донацију која се састојала из прехрамбених производа, средстава за хигијену, ђачких торби и школског прибора (око 20.000 кг).
4. Црвени крст Новог Сада је у оквиру акције „Један пакетић много љубави”, у сарадњи са Градском управом за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада, Credit Agricole банком Србије, Центром страних језика „Buena Vida”, Oсновном школом „Марија Трандафил“ из Ветерника, Центром за основну полицијску обуку Сремска Каменица, Компанијом Lidl Србија, Ватерполо клубом Војводина и уз помоћ донацијa грађана поделио 1370 новогодишњих пакетића деци из социјално угрожених породица.
У току 2021. године укупно је дистрибуирано 1.288.328,32 kg хуманитарне помоћи из новог магацинског простора (улаз робе 1.567.966,55 kg). Компанија Marera Properties уступила је свој магацински простор од 1660 квадратних метара Црвеном крст Новог Сада за складиштење и дистрибуцију хуманитарне помоћи. Магацински простор се налази у оквиру Индустријског парка Победа у Петроварадину, Раде Кончара 1А, на свега 3 километра од центра Новог Сада.
Канцеларија националних друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца Медитерана са седиштем у Барселони (26 националних друштава Црвеног крста из региона), обавестила нас је 29. октобра 2021. године о резултатима овогодишњег наградног конкурса Greening the Red Contest. Међу три најбоља пројекта налази се и онај који су сачинили млади волонтери Црвеног крста Новог Сада под називом REconnect with Earth (Повежи се са природом). У понедељак, 20. децембра 2021. године, у основној школи „Светозар Марковић Тоза“ млади волонтери Црвеног крста Новог Сада су кренули са испоруком сетова канти за рециклажу, за 35 новосадских основних школа, у оквиру пројекта REconnect with Earth (Повежи се са природом). Кроз пројекат, обезбедили смо 68 сетова канти за рециклажу.
На основу апела за помоћ, за санацију од последица земљотреса у општини Костајница средства у износу од 3.000.000,00 динара су обезбеђена на основу Закључка градоначелника Града Новог Сада, Милоша Вучевића, од 29. фебруара 2021. године, а нашој организацији је поверена реализација ове високохуманитарне активности. Црвени крст Нови Сад уплатио је 24. марта 2021. године средства Црвеном крсту Републике Српске, који је у сарадњи са општином Костајница реализовао наведену донацију и помогао 35 домаћинстава. Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић и представници града Новог Сада, помоћници градоначелника Владимир Стојковић и Станко Љубичић, посетили су 5. јула 2021. године, општину Костајница, Република Српска, БиХ. На састанку је разговарано о имплементацији пројекта, за који су средства обезбеђена посредством Црвеног крста Републике Српске од донатора новосадског Црвеног крста, односно града Новог Сада.
Град Нови Сад у сарадњи са Црвеним крстом Новог Сада – Градском организацијом, уплатио је донацију у износу од 3.000.000,00 динара, на име обнове Саборног храма Српскe Православне Цркве у Загребу, због оштећења услед разорног земљотреса. Драган Лазић, секретар Црвеног крста Града Новог Сада – Градске организације, и представници града Новог Сада (Бранка Бежанов, члан Градског већа Града Новог Сада за социјалну заштиту и бригу о породици и деци и др Лидија Томаш, в.д. начелника Градске управе за социјалну и дечију заштиту) били су у посети Српској Православној Митрополији – Епархији загребачко-љубљанској у Загребу и Црвеном крижу Загреб-Градском друштву у периоду од 29. јула до 30. јул 2021. године.
Ове и бројне друге акције Црвеног крста Новог Сада осим запослених спровело је 224 младих и око 123 старијих волонтера. Током прошле године у којој је хуманост повећана, организацији се прикључило 84 младих волонтера.
Сви они су се уз ангажовање и обучавали, па је Црвени крст спровео 12 обука за волонтере, три кампа за младе, а едуковани волонтери су реализовали 303 вршњачке едукације у основним и средњим школама и на Универзитету у Новом Саду.
Скупштина Града Новог Сада на XIX седници од 15. октобра 2021. године донела је одлуку о додели Новембарске повеље Новог Сада за 2021. годину Црвеном крсту Новог Сада.
На територији Града Новог Сада делује 79 Основних организација и 10 Актива са 13.359 чланова са плаћеном чланарином у 2021. години
„Увек је задовољство да се дође у Црвени крст Новог Сада као једну од најуспешнијих организација у Србији, која има велики број активности и што је најважније оне се реализују када је најтеже. Већ 15 месеци се боримо с коронавирусом и за то време Црвени крст Новог Сада је помогао великом броју становништва, док ових дана 90 волонтера помаже у вакцинацији становништва, што на симболичан начин показује како треба да ради добар и функционалан Црвени крст“
(проф. др Драган Радовановић, председник Црвеног крста Србије, поводом свечаности доделе знакова признања Црвеног крста Србије у Свечаној сали Дом Војске Србије, Београдски кеј 9, 12. маја 2021. године).
„Уобичајено је да користимо термин, једна од водећих организација, када долазимо у успешне организације Црвеног крста. Морам да искажем своје задовољство и јасно кажем, да је Црвени крст Новог Сада најбоља организација Црвеног крста у Србији. И за то постоје докази, јасни и прецизни бројеви, али је битније задовољство крајњих корисника и број квалитетних волонтера који је увек спреман да одговори на потребе локалне заједнице“
(Љубомир Миладиновић, генерални секретар Црвеног крста Србије,
Саветовање за волонтере-сараднике и организаторе акција добровољног давалаштва крви, 2. октобра 2021. године, Врњачка Бања, хотел „Соларис Ресорт“
Завршни састанак, са сарадницима и волонтерима, Нови Сад, ресторан „Романов“ 23. децембра 2021. године).

Pin It on Pinterest