Crveni krst Srbije
Crveni krst Vojvodine

Crveni krst Novog Sada - Gradska organizacija
21000 Novi Sad, Pionirska 12; Tel. 6622-755, 523-940; Fax. 523-945, 6624-097
Aktuelno
Organizacija
Aktivnosti
Foto galerija
Arhiva
Kontakt
  Aktuelno

"Jedan Paketić - Mnogo Ljubavi"
Tradicionalna akcija Crvenog krsta

Crveni krst Novog Sada je povodom novogodišnjih i božićnih praznika, kao i proteklih 21 godinu organizovao akciju "Jedan paketić - mnogo ljubavi". Cilj akcije je da našim najmlađima podarimo više radosti i praznike učinimo lepšim. Realizovane su sledeće aktivnosti:
- Deci uzrasta do 10 godina, koja se sa svojim porodicama hrane u kuhinji, Deda Mraz Crvenog krsta je poklonio 160 novogodišnjih paketića koji su obezbeđeni iz budžeta Grada Novog Sada. Paketiće je podelio Deda Mraz Crvenog krsta i članovi Terenske jedinice Crvenog krsta Novog Sada.

Učenici Gimnazije “Isidora Sekulić” su se i ove godine, kao prethodnih 19 godina, uključili u akciju Crvenog krsta “Jedan paketić-mnogo ljubavi”. Pripremili su novogodišnji program i paketiće za decu ometenu u razvoju iz dnevnog boravka ŠOSO “Milan Petrović” .

Ove godine se po prvi put u akciju "Jedan paketić - mnogo ljubavi" uključila se i "Rajfajzen" banka koja je poklonila 50 novogodišnjih paketića za decu iz višečlanih porodica.

Crveni krst Novog Sada podelio je 213 novogodišnjih paketića za decu osnovno školskog uzrasta koje je obezbedio Crveni krst Vojvodine iz sredstava ostvarenih po odredbi člana 236 Krivičnog zakona. Novogodišnje paketiće dobili su učenici od I do IV razreda u sledećim školama:

1."Ivan Gundulić" - škola na Čeneju - 70 paketića
2."Jovan Jovanović Zmaj" - Sremska Kamenica, škola u Ledincima - 65 paketića
3."Aleksa Šantić" - Stepanovićevo - 78 paketića

Novogodišnje paketiće podelio je Deda Mraz Crvenog krsta Novog Sada zajedno sa članovima Terenske jedinice a sredstva informisanja su propratila akciju. Nadamo se da smo obradovali decu i ulepšali im predstojeće praznike.


Međunarodni dan borbe protiv gladi
17.oktobar 2013.

Crveni krst Novog Sada obeležio je 17.oktobar – Međunarodni dan borbe protiv gladi podelom oko 2000 kg jabuka koje je obezbedio Rotary Club Novi Sad - Dunav za sve korisnike kuhinje Crvenog krsta.

Akcije su pratila sredstva informisanja.


Svetski dan hrane
16. jul 2013.

Crveni krst Novog Sada obeležio je 16.oktobar - Svetski dan hrane podelom kroasana korisnicima narodne kuhinje Crvenog krsta Novog Sada.

Donator je ILLI COMPANY iz Novog Sada koja je poklonila 95 kg peciva. Obeležavanju akcije pridružili su se učenici OŠ "Đura Daničić" koji su u svojoj školi organizovali akciju sakupljanja hrane i sredstava za higijenu.

Pripremljena pomoć podeljena je korisnicima kuhinje.


Dečija nedelja
7. - 13.oktobar 2013.

Crveni krst Novog Sada se, i ove godine, uključio u akciju “Dečja nedelja” koja se sprovodi u Gradu. Moto akcije je bio "Slušajte mama i tata, želim sestru il` brata". Tokom akcije realizovane su sledeće aktivnosti:

U saradnji sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu podelili smo 28 "Radosnica" Crvenog krsta Srbije bebama koje su 7.oktobra izašle iz porodilišta.

Deca oštećenog sluha koja su uključena u Program psihosocijalne podrške imala su edukativne radionice posvećenim pravima deteta.

Deci koja zajedno sa roditeljima koriste obrok u kuhinji poklonili smo igračke.


Međunarodni dan starih
1. oktobar 2013.

Rezolucijom Generalne skupštine UN, decembra 1990.godine, 1.oktobar je proglašen Međunarodnim danom starijih. Ove godine 1.oktobar obeležava se pod sloganom "Budućnost kakvu želimo - ono što starije osobe govore". Organizacije Crvenog krsta imaju veliku ulogu u obeležavanju ovog datuma i skretanju pažnje javnosti na položaj starijih, na stvaranju pozitivne slike o starijim sugrađanima i na razvijanje međugeneracijske solidarnosti na lokalnom nivou.

Stariji volonteri Crvenog krsta već dugi niz godina promovišu koncept aktivnog starenja kroz angažovanje u različitim projektima i programima. Broj volontera koje ima Crveni krst je 60.000 od čega 20% čine stariji i time pokazuju da nisu pasivni činioci zajednice, već kao aktivni volonteri doprinose razvoju društva. Crveni krst Novog Sada je za Međunarodni dan starijih realizovao sledeće aktivnosti:

Povodom obeležavanja tri godine od otvaranja Centra za stara lica-Info centar, 1. oktobra u Klubu za stare Ekumenske humanitarne organizacije, organizovana je kreativna radionica za korisnike Kluba i korisnike Centra. Crveni krst Novog Sada, Ekumenska humanitarna organizacija, Novosadski humanitarni centar i Caritas Dekanata Novi Sad su prezentovali rad Centra kao dobar primer saradnje sa lokalnom samoupravom i umrežavanja organizacija sa ciljem bolje zaštite starih osoba. Crveni krst Novog Sada je svim učesnicima obezbedio saksije sa cvećem koje je poklonila ŠOSO "Milan Petrović".

U OOCK MZ "Bratstvo" i prigradskim naseljima Kać, Kisač, Begeč i Budisava, sredine u kojima se realizuje projekat "Briga o starima", organizovano je se merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi kao i obilazak korisnika.U svim navedenim sredinama su lekar-aktivista davati upustva o pravilnoj ishrani;

U OOCK MZ Budisava volonteri projekta "Briga o starima" su podeliti pakete hrane i higijene najugroženijim korisnicima a U OOCK MZ "Bratstvo" volonteri su posetili korisnike i poklonili im saksije sa cvećem koje je obezbedio Crveni krst Novog Sada.

Crveni krst je obišao korisnike Kuhinje na točkovima i uručio im pakete sa sredstvima za higijenu; Akciju su pratila sredstva informisanja.


Kamp „ Mala srećna kolonija“ –
Petrovaradinska ada, Novi Sad, 20. jul 2013.

Volonteri Crvenog krsta Novog Sada su 20. jula 2011.g, održali tri radionice za učesnike Kampa „ Mala srećna kolonija“. Učesnici su podeljeni u tri grupe, a radionicama je prisustvovalo 60 učesnika.

Radionice su održane u vremenskom periodu od 09,00 do 12,00 sati. Svi učesnici su dobili majice i propagandni materijal. Održane su radionice iz: Promocije humanih vrednosti, Borbe protiv trgovine ljudima i prve pomoć.

Učesnici ovog Kampa su deca iz socijalno ugroženih porodica a velika zainteresovanost i diskusija su pokazali svu opravdanost navedenih predavanja..


EXIT R:Evolution - sanitetsko obezbeđenje
Petrovaradinska tvrđava, 8. - 17. jul 2013.

Završen je i ovogodišnji, četrnaesti „EXIT R:Evolution“ festival na Petrovaradinskoj tvrđavi, a Novi Sad je ugostio brojne turiste ali i goste iz cele Srbije koji su dugo očekivali početak najveće muzičke manifestacije u ovom delu Evrope koja je ove godine trajala 5 dana.

Mladi aktivisti Crvenog krsta, tradicionalno, svojim prisustvom doprineli su da se gosti osećaju sigurnije i bezbednije. Na Petrovaradinskoj tvrđavi sanitetske usluge su pružane na 12 punktova, koji su bili vidno obeleženi i opremljeni neophodnim sanitetskim materijalom i materijalno-tehničkim sredstvima (šatori, nosila, ćebad, stolovi, klupe i dr.). Dežurstva su organizovana 5 dana u smenama od po 12 sati. Festivalski kamp, za oko 5.500 posetilaca organozovan je na novoj lokaciji kod otvorenih bazena JP SPC Spens, a Crveni krst je kao i predhodne godine organizovano dežurstvo u Kampiralištu, u periodu od 8 do 16. jula. Radilo se na jednom punktu u tri smene dnevno, od po 8 sati. Ukupno je 63 obučenih volontera Crvenog krsta stavili svoje usluge na raspolaganje gostima i to 40 tehničara i 23 lekara.

Broj zbrinutih posetilaca je oko 200 u Kampu, a na Tvrđavi oko 400 . Najčešće povrede su bile povrede koštano-zglobnog sistema, kao što je uganuće skočnog zgloba, kolena, kao i posekotine ekstremiteta. Volonteri Crvenog krsta Novog Sada su za vreme održavanja ove manifestacije svoje prisustvo iskoristili za promociju zdravstvenih aktivnosti: Prevencija HIV-a, Promocija dobrovoljnog davalaštva krvi i prevencija bolesti zavisnosti.

Veliki broj posetilaca na EXIT-u (procena organizatora – 160.000) ukazuje da će prisustvo ekipa Crvenog krsta biti neophodno i na sledećem Exit-u, koji će biti još veseliji, pozitivniji i uspešniji.


Preventivni oporavak i letovanje dece
Baošić, 6.- 15. jula 2013.

Crveni krst Novog Sada tradicionalno posvećuje veliku pažnju preventivnom oporavku dece, iako ne poseduje svoje odmaralište na moru. Dugi niz godina koriste se kapaciteti odmarališta Crvenog krsta Srbije „Krista Đorđević“ u Baošiću. U smeni od 06. do 15.jula 2013.g, ukupno je boravilo 46-oro dece sa tri vaspitača, a grupa je formirana u saradnji sa Gradskom upravom za socijalnu i dečju zaštitu, Centrom za socijalni rad i Novosadskom romskom mrežom. Grupu su činili 34-oro dece iz socijalno ugroženih porodica, na predlog osnovnih škola, 7-oro dece iz hraniteljskih porodica, na predlog Centra za socijalni rad i 5-oro dece iz višečlanih porodica na predlog Crvenog krsta Novog Sada. Preventivni oporavak dece je organizovan zahvaljujući finansijskoj podršci Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu i Crvenog krsta Novog Sada.





Pokrajinsko takmičenje u PP i RPPOS
Ruma, 26. maj 2013.

Pokrajinskog takmičenje u pružanju prve pomoći i realističkom prikazivanju povreda, oboljenja i stanja održano je u Rumi, 26. maja 2013. god.CKNS je na ovom takmičenju bila zastupljena sa ekipama: omladine, podmlatka, realističkog prikaza povreda,oboljenja i imitacija stanja povređenih. Sudije iz naše organizacije (četiri sudije), kao i prateći tim su savesnim radom pomogli da se takmičenje uspešno završi.

U konkurenciji omladine ekipa Crvenog krsta Novog Sada zauzela je četvrto mesto od 13 ekipa, ekipa podmlatka – prvo mesto od 14 ekipa, a ekipa realističkog prikaza povreda i oboljenja zauzela je prvo mesto od 8 ekipa. Sve naše ekipe su se plasirale na Državno takmičenje koje će se održati u septembru 2013. god. Nestabilno vreme nije sprečilo organizatore takmičenja da ga sprovedu na izuzetno visokom nivou.


Ekipa PP omladine
– četvrto mesto



Ekipa PP podmlatka
– prvo mesto


Ekipa RPPOS
– prvo mesto


Pripremni kamp
Letenka, 11. i 12. maj 2013.

Crveni krst Novog Sada je organizovao pripreme za ekipe podmlatka, omladine i realističkog prikaza povreda, oboljenja i stanja, koje su se plasirale na Pokrajinsko takmičenje u pružanju prve pomoći.
Pripreme su održane 11. i 12. maja 2013.god. u prelepom ambijentu Fruške Gore, na Letenci a pripremama je prisustvovalo 30 učesnika takmičenja i četiri instruktora. Učesnici priprema su pokazali izuzetno zalaganje i disciplinu.


Izlet sa sekretarima i blagajnicima OOCK
Subotica, 11.maj 2013.

Crveni krst Novog Sada uključio se u obeležavanje 150 godina od postojanja Međunarodnog pokreta Crvenog krsta koji je nastao posle bitke kod Solferina, a među prvih 15 osnovanih društava je i Crveni krst Srbije koji je nastao pre 137 godina.

"To što smo najstarije društvo u svetu govori o našem narodu i solidarnosti i želji da se pomogne ljudima u nevolji", rekao je predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović.

U Nedelji Crvenog krsta organizovali smo radni sastanak za sekretare i blagajnike OOCK u Mesnim zajednicama kome je prisustvovalo 60 volontera i predsednik Crvenog krsta Novog Sada prof. dr Mira Govorčin koja je u svom obraćanju volonterima istakla važnost širenja mreže volontera i omasovljavanja članstva organizacije Crvenog krsta. U znak zahvalnosti za humanivolonterski rad u našoj organizaciji, organizovali smo izlet na Palićko i Ludaško jezero za sekretare i blagajnike OOCK u Mesnim zajednicama.Posetili smo i Crveni krst Subotice gde nas je sa radom njihove organizacije upoznao sekretar Crvenog krsta Subotice Mihajlo Pece.


Sanitetsko obezbeđenje 36. Planinarskog maratona
27. i 28. april 2013.

Crveni krst Novog Sada, tradicionalno, je na zahtev Skupštine Grada Novog Sada pomogao uspešnu realizaciju 36. Planinarskog maratona na Fruškoj Gori. Međunarodno poznata manifestacija mladosti i sporta, koja se dešava u prirodi, u planinsko-šumskom ambijentu, na lep način je prezentovala naš grad i našu zemlju. Velikom broju učesnika – startovalo je preko 18 000 učesnika, kojima je na raspolaganju je bilo 17 staza a koje su izabrali zavisno od svojih psiho-fizičkih sposobnosti. Maraton je trajao neprekidno dva dana i jednu noć, pa je prisustvo sanitetskih ekipa bilo neophodno.

Naša Organizacija je dobila zadatak da obezbedi osposobljene volontere, vozilo, ćebad, nosila i neophodan sanitetski materijal za eventualno zbrinjavanje povređenih. Ekipe za pružanje prve pomoći Crvenog krsta Novog Sada dežurale su na pet punktova: Popovica, Kraljeve stolice, Brankovac, Letenka i Andrevlje u periodu od 27-28.aprila.

1. Ekipa prve pomoći na sanitetskom punktu Letenka
2. Ekipa prve pomoći na sanitetskom punktu Andrevlje
3. Ekipa prve pomoći na sanitetskom punktu Kraljeve stolice
4. Ekipa prve pomoći na sanitetskom punktu Brankovac
5. Ekipa prve pomoći na sanitetskom punktu Popovica

Ukupno je dežuralo 50 volontera na pet punktova, sa neophodnim sanitetskim materijalom koji je obezbedila naša Organizacija. U toku maratonaekipe su imale preko 150 intervencija. Ozbiljnijih povreda nije bilo, učecicima su najčešće sanirani žuljevi, posekotine, razderotine, kao i uganuća. Prvoplasirane ekipe u obe kategorije, koje će predstavljati Crveni krst Novog Sada na Pokrajinskom takmičenju u pružanju prve pomoći, su iskoristile ovu manifestaciju da organizuju pripreme za takmičenje. Prisustvo Crvenog krsta Novog Sada na 36. Planinarskom maratonu je bilo izuzetno zapaženo.


Godišnja skupština OTJ "J.J.Zmaj"
19.-21.april 2013.

Crveni krst Novog Sada je tradicionalno organizovao 29. godišnju Skupštinu za mlade volontere Crvenog krsta. Godišnjoj skupštini prisustvovali su gosti iz sledećih organizacija Crvenog krsta: Tuzla, Novo Sarajevo, Skoplje, Banja Luka, Zagreb, Podgorica, Užice, Kragujevac, Gornji Milanovac, Kosovska Mitrovica, Zvečan, Beograd – Stari Grad, Beograd – Palilula, Štrpce, Gračanica, Pančevo, Kikinda, Subotica, Ruma, Zrenjanin i Sombor (oko 150 učesnika). Gosti su stigli u naš grad 19. aprila, gde su ih dočekali ljubazni domaćini. Nakon smeštaja kod domaćina, u 20 časova održana je sednica Skupštine Omladinske terenske jedinice “Jovan Jovanović Zmaj” u restoranu „Romanov“.

Na Sednici je prezentovan Izveštaj o radu u toku 2012.godine, donet Plan rada za 2013.godinu, a najistaknutijim mladim volonterima Crvenog krsta Novog Sada uručena su zaslužena priznanja. Učesnike je pozdravio potpredsednik Crvenog krsta Novog Sada Puk. dr Bratoljub Brkljača koji je i uručio zahvalnice Crvenog krsta. Posle zvaničnog dela, volonteri su večerali i družili se uz muziku „Trend bend“-a.

Sutradan, 20. aprila, volonteri su se okupili u Klubu mladih, a potom pošli u obilazak grada i kulturnih znamenitosti. Posetili su Dunavski park, Vladičanski dvor, Sabornu crkvu, centralni gradski trg, Srpsko narodno pozorište, Sinagogu, zgradu Banovine, a potom šetnju završili tradicionalno na Petrovaradinskoj tvrđavi. Nakon toga, sledio je odmor uz ručak, a volonteri su se u 21 čas okupili na oproštajnoj žurci u kafe klubu „Rene“. Mladi volonteri terenske jedinice zajedno sa svojim gostima iz drugih organizacija uživali su u dobrom raspoloženju i zabavi, a sjajnu atmosferu su upotpunili muzičari.

Nedelja, 21. april 2013.god. je, nažalost, bio dan za rastanak, ali je i ova Skupština pokazala da su mladi neiscrpni izvor entuzijazma i poleta i da je to jedan od najvrednijih delova Crvenog krsta.


Gradsko takmičenje u PP i RPPOS
SOS Dečije selo, Sr.Kamenica, 13.april 2013.

Crveni krst Novog Sada je i ove godine organizovao Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći i RPPO. Cilj ovih takmičenja je , da se kod mladih razvija osećaj humanosti i požrtvovanja, a da stečenim znanjima i iskustvima, na pravom mestu i u pravom trenutku ukažu prvu pomoć.

Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći i realističkom prikazu povreda i oboljenja održano je 13. april 2013. god. u SOS DEČIJE SELO Sremska kamenica. U kategoriji omladine učestvovalo je pet ekipe, a pobednik je ekipa Omladine Crvenog krsta II (ekipa je sačinjena od učenika i studenata Fakulteta tehničkih nauka, Medicinske škole “7. april” i Gimnazije „Svetozar Marković“ ). U kategoriji podmlatka učestvovale su četiri ekipe, a pobednik je ekipa Podmladka Crvenog krsta II (ekipa je sačinjena od učenika OŠ „Vasa Stajić“, OŠ „Ivo Lola Ribar“, OŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Jožef Atila“, OŠ „Svetozar Marković - Toza“, Gimnazija „Laza Kostić“).

Plasman ekipa:

Podmladak

I mesto Crvenog krsta II
(OŠ „Vasa Stajić“, OŠ „Ivo Lola Ribar“, OŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ „Jožef Atila“, OŠ „Svetozar Marković - Toza“, Gimnazija „Laza Kostić“)
II mesto OŠ „Vasa Stajić“
III mesto Podmladak Crvenog krsta I
(OŠ „Žarko Zrnjanin“, OŠ „Đura Daničić“, OŠ „Mihajlo Pupin“)
IV mesto OŠ „ Žarko Zrenjanin“

Omladina

I mesto Omladina Crvenog krsta II (Fakultet tehničkih nauka, Gimnazija „Svetozar Marković“, Medicinska škola “7. april”)
II mesto Omladina Crvenog krsta I (Pravni fakultet, Gimnazija „Laza Kostić“, Gimnazija „ Jovan Jovanović Zmaj“, Medicinska škola „7. April“, ETŠ „Mihajlo Pupin“)
III mesto Omladina Crvenog krsta III (Gimnazija „Svetozar Marković“, Gimnazija „ Jovan Jovanović Zmaj“, Medicinska škola “7. april”, Gimnazija „Isidora Sekulić“ )
IV mesto Medicinska škola „7. April“
V mesto Poljoprivredna škola sa domom učenika - Futog

Zabavni poligon

 

Prvoplasirane ekipe u obe kategorije će predstavljati Crveni krst Novog Sada na Pokrajinskom takmičenju u pružanju prve pomoći, koje će se održati 26. maja 2013. u Rumi.


Kviz "Šta znaš o zdravlju"
28.mart 2013.

Tradicionalno Gradsko takmičenje održano je 28.marta u prostorijama Crvenog krsta Novog Sada.

U kategoriji podmlatka učestvovali su učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, a u kategoriji omladine srednjoškolaci. Stručni žiri je na osnovu pismenog testa a zatim pojedinačno datih usmenih odgovora, proglasio prvoplasirane takmičare u obe kategorije.

Plasman je sledeći:

PODMLADAK

Red. br.

IME I PREZIME

ŠKOLA

ZBIR

1.

Kristijan Vanjur

OŠ „Đura Jakšić“ Kać

128

2.

Rastko Kornjača

OŠ „Ivan Gundulić“

126

3.

Antea Čočić

OŠ „22 avgust“, Bukovac

122

4.

Jovana Ždero

OŠ „Branko Radičević“

34

5.

Jovana Dragoljević

OŠ„Ivo Andrić“ Budisava

31

6.

Dejana Jelić

OŠ „Nikola Tesla“

29

7.

Olivera Milić

OŠ „Ljudovit Štur“

22

8.

Kristina Varga

OŠ „Milan Petrović“

6

OMLADINA

Red. br.

IME I PREZIME

ŠKOLA

ZBIR

1.

Teodora Milojević

Medicinska škola „7.april“

157

2.

Svetlana Košutić

Gimnazija „Laza Kostić“

155

3.

Zorica Klincov

Tehnička škola „Mileva Marić Ajnštajn“

143,4

4.

Aleksandra Jagoš

Tehnička škola „Pavle Savić“

17,8

5.

Danijela Janković

Ekonomska škola „Svetozar Miletić“

17

Pitanja za Kviz Komisija za zdravstvo Crvenog krsta Novog Sada je sačinila koristeći Priručnik „Razvoj i zdravlje adolescenata“, koji je izdat zahvaljujući Crvenom krstu Vojvodine.

Na Pokrajinskom takmičenju koje Crveni krst Vojvodine organizuje u Studiju M Radio Novog Sada, 04.aprila 2013. godine, pravo učešća stekli su prvoplasirani takmičari u obe kategorije.


Nedelja zdravih zuba
25.-31.mart 2013.

CKNS organizovao je po 23.put zdravstveno-promotivnu kampanju Nedelja zdravih zuba, u saradnji sa Klinikom za stomatologiju Novi Sad, Domom zdravlja „Novi Sad“, Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klubom studenata stomatologije, Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“, Medicinskom školom „7. april“, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika na unapređenju i očuvanju zdravlja. Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, stoga su aktivnosti Nedelje zdravih zuba, prvenstveno, bile namenjene deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

Ovogodišnji moto Nedelje zdravih zuba bio je

:„Zubiće operi pa utoni u san, i ovo ponavljaj baš svaki dan“

Partneri u kampanji Nedelja zdravih zuba organizovali su sledeće aktivnosti:

1. Konferencija za medije održana je 22. marta 2013. godine sa početkom u 10,00 časova, a prisutni su bili Novosadska TV i Dnevnik. Zajedničkoj konferenciji su prisustvovali predstavnici učesnika u kampanji: Klinike za stomatologiju Novi Sad, Doma zdravlja „Novi Sad“, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kluba studenata stomatologije, Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Medicinske škole „7 april“, Muzeja Grada Novog Sada, Muzeja Vojvodine, Pokrajinskog zavod za zaštitu prirode i pokrovitelja Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, član Gradskog veća Prim. dr Petar Novaković. Učesnici u Kampanji su obavestili medije o aktivnostima koje će biti realizovane u Nedelji zdravih zuba, 25.mart - 31. mart 2013. godine

2. Klub studenata stomatologije putem kreativnih radionica približio je značaj oralnog zdravlja i njegov uticaj na kvalitet života deci iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ ( obuhvaćeno oko 1000 mališana), po sledećem rasporedu:

25. mart: Vrtić „ Čigra“, ul. Jože Vlahovića bb, u 09,00 časova
Vrtić „ Cvrčak“, ul. Palmotićeva 1, u 10,00 časova
27. mart: Vrtić „ Veverica“, ul. Visarionova 4A, u 09,00 časova
Vrtić „ Plavi zec“, ul. Miletićeva 22 , u 10,00 časova
28. mart: Vrtić „Guliver“, ul. Bate Brkića 1A, u 09,00 časova
Vrtić „Spomenak“, ul. Antona Urbana 2 , u 10,00 časova
29. mart: Vrtić „ Suncokret “, ul. Alekse Šantića 32 u 09,00 časova
Vrtić „Novosađanče“, Banović Strahinje bb u 10,00 časova

3. Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad“ intenzivirala je redovne posete vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, prisustvovala kreativnim radionicama sa studentima Kluba studenata stomatologije u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“. Centar za preventivne zdravstvene aktivnosti Doma zdravlja Novi Sad je, u saradnji sa Službom stomatološke zdravstvene zaštite, 27. marta 2013.godine u objektu Merkatora, od 09,00 do 11,00 sati vršio promotivne aktivnosti na postavljenom štandu.

4. Studenati stomatologije odigrli su pozorišnu predstavu za decu Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, u Pozorištu mladih - 26. mart 2012. godine sa početkom u 9,15 časova. Predstavi su, zbog loših vremenskih uslova prisustvovala samo deca iz vrtića „ Maslačak“, ul. Narodnog fronta 42.

5. Institut za javno zdravlje Vojvodine je pripremio kreativne radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola, koje su realizovali učenici Medicinske škole „7 april“. Crveni krst Novog Sada je organizovao distribuciju plakata koji su preostali od prethodne godine, za sve objekte Predškolske ustanove Radosno detinjstvo i osnovne škole na teritoriji Grada ( oko 150 plakata)

6. Muzej Grada Novog Sada, Muzej Vojvodine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode organizovale su radionice pod nazivom „Zubić vila i Milija je posetila“, za učenike nižih razreda novosadskih osnovnih škola, u saradnji sa Klubom studenata stomatologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Radionice su posetili učenici sledećih novosadskih osnovnih škola: OŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ„Đura Daničić“, OŠ„Sonja Marinković“, kao i predškolci iz vrtića „Veseli patuljci“ iz Rumenke.

7. Kompanija Colgate-Palmolive-Adria je donirala Kampanju sa 500 kompleta propagandnog materijala (četkica za zube, pasta za zube, propagandne kesice), koji su podeljeni našim malim sugrađanima u toku Kampanje.


Novosadski Internacionalni polumaraton
24.mart 2013.

Crveni krst Novog Sada je, kao član Organizacionog odbora Skupštine Grada Novog Sada, tradicionalno, učestvovao u realizaciji 20. Novosadskog internacionalnog polumaratona.

Naša Organizacija je obezbedila osposobljene volontere, vozilo, ćebad, nosila i neophodan sanitetski materijal za eventualno zbrinjavanje povređenih. Obučeni volonteri Crvenog krsta Novog Sada, članovi ekipa za pružanje prve pomoći, su vršili sanitetsko obezbeđenje Novosadskog polumaratona u periodu od 9,30 do 14,00 časova. Ukupno je dežuralo 40 volontera na tri punkta, sa neophodnim sanitetskim materijalom koji je obezbedio Crveni krst Novog Sada.

Na polumaratonu, po hladnom vremenu i vetru koji je duvao sve vreme, učestvovalo je bezmalo 500 trkača. Prisustvo Crvenog krsta Novog Sada na Novosadskom internacionalnom polumaratonu je bilo izuzetno zapaženo.


Sednica Skupštine CKNS
21.mart 2013.

Redovna sednica Skupštine Crvenog krsta Novog Sada održana je 21.marta 2013.godine u 12,00 sati, u velikoj sali Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata.

Sednici su pored članova Skupštine, Upravnog odbora i Nadzornog odbora prisustvovali i mnogobrojni gosti, kao i:

- članovi komisija Crvenog krsta Novog Sada,
- sekretari osnovnih organizacija i aktiva Crvenog krsta iz mesnih zajednica, škola, fakulteta, preduzeća i ustanova,
- predstavnici lokalne samouprave,
- predstavnici škola, fakulteta, udruženja, ustanova i preduzeća sa kojima ostvarujemo programske aktivnosti,
- dobitnici priznanja Crvenog krsta Srbije i Novog Sada,
- predstavnici nevladinih organizacija sa kojima Crveni krst Novog Sada sarađuje
- i naši najmlađi volonteri – članovi Terenske jedinice Crvenog krsta Novog Sada.

Skupština je jednoglasno usvojila Izveštaj o radu Crvenog krsta Novog Sada za 2012.g, Izveštaj Nadzornog odbora za 2012.g, Plan rada Crvenog krsta Novog Sada za 2013.g, i Predlog za dodelu priznanja Crvenog krsta.

Zaslužnim pojedincima i organizacijama uručena su visoka priznanja Crvenog krsta Srbije - Medalje, Zlatne i Srebrne značke. Priznanja je uručila predsednica Crvenog krsta Novog Sada Prof.dr Mira Govorčin.




 

Javne nabavke



STATUT
Crvenog krsta
Novog Sada - Gradske
organizacije
(pdf format, 230kB)

download
 


Obuka iz
prve pomoći
(na osnovu Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu i Zakona o Crvenom krstu Srbije)


Dobrovoljno
davalaštvo
krvi

 

ANTI-AIDS
Kampanja

 

Borba protiv bolesti zavisnosti


Izdanja saradnika
CKNS


Deset jednostavnih koraka...



Prva pomoć i realistički prikaz povreda: Ilustrovani vodič



Omladinska
terenska
jedinica
"J.J.Zmaj"

 

 
Vrh strane


Aktuelno Organizacija Aktivnosti Foto galerija Arhiva Kontakt

© Crveni krst Novog Sada - Gradska organizacija