Crveni krst Srbije
Crveni krst Vojvodine

Crveni krst Novog Sada - Gradska organizacija
21000 Novi Sad, Pionirska 12; Tel. 6622-755, 523-940; Fax. 523-945, 6624-097
Aktuelno
Organizacija
Aktivnosti
Foto galerija
Arhiva

ARHIVA 2013
ARHIVA 2012
ARHIVA 2011
ARHIVA 2010
ARHIVA 2009
ARHIVA 2008
ARHIVA 2007
ARHIVA 2006
ARHIVA 2005
ARHIVA 2004
ARHIVA 2003
ARHIVA 2002
ARHIVA 2001
Kontakt


Arhiva 2011

Završni sastanak sa organizatorima akcija DDK
16.decembar 2011.g.

U saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine 16.decembra 2011.g. organizovan je, tradicionalni, Završni radno-svečani sastanak sa organizatorima akcija DDK - 123 učesnika. Prisutnima su se obratili: predsednik Crvenog krsta Novog Sada Prof.dr Mira Govorčin, zamenik direktora Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine Doc.dr Radmila Jovanović, sekretar Crvenog krsta Novog Sada Strahinja Gobeljić, Josip Bošnjaković – koordinator propagande Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, Milica Balunović – koordinator DDK Crvenog krsta Novog Sada.

Na Sastanku su sumirani rezultati rada za 2011.godinu i donet Operativni plan akcija DDK za 2012.godinu. Ohrabrujući je podatak da ni ove godine u Novom Sadu nije bilo problema u oblasti DDK, naprotiv, prema rečima Doc.dr Radmile Jovanović i Josipa Bošnjakovića, iz Zavoda za transfuziju krvi, Zavod je ove godine morao da planirane akcije DDK orijentiše prema potrebama krvi u Novom Sadu, koje su bile smanjene. Shodno tome, opravdano je očekivatii smanjeni broj uzetih jedinica krvi u odnosu na 2010.godinu. Novina je da će se i u 2012.godini akcije prilagođavati potrebama klinika, te će s toga doneti Plan akcija tokom godine biti usklađivan.

Na Sastanku su uručena imenovanja sekretarima organizacija i aktiva DDK u novosadskim srednjim školama, fakultetima, preduzećima i mesnim zajednicama. U nastavku večeri organizovana je večera i druženje.


Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a
1. decem
bar 2011.

Tradicionalno, organizovali smo zdravstveno-promotivnu kampanju povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a. Nacionalna kancelarija za HIV/AIDS, u cijem radu ucestvuje i Crveni krst Srbije, je definisala slogan ovogogišnje Kampanje koji je glasio: „Buducnost je sad“. Edukovani volonteri Crvenog krsta su u toku Kampanje realizovali sledece aktivnosti:

1.Volonteri Crvenog krsta Novog Sada su distribuirali propagandni materijal Crvenog krsta Srbije i Crvenog krsta Novog Sada (kalendari, brošure, prezervativi, plakati...) na Trgu slobode u Novom Sadu 1. decembra 2011.god u periodu od 13,00 do 15,00 casova.

2. U prostorijama Kluba mladih Crvenog krsta Novog Sada, 30.11.2011.g. sa pocetkom u 20 casova, održano je predavanje o seksualno prenosivim bolestima sa akcentom na problematiku HIV-a i side. Na ovoj tribini prikazan je i film Crvenog krsta Srbije „Decko koji se stideo“. Edukovani volonteri su organizovali kviz „Šta znaš o HIV-u“, na kome su ucestvovali ucenici novosadskih srednjih i viših razreda osnovnih škola.

3. Povodom „Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a“ organizovana tribina i javna debata u Visokoj tehnickoj školi, Školska 1 u Novom Sadu, 1. decembra 2011.g. Edukovani volonteri su održali javni cas na temu: „NAUCIMO O HIV/AIDS-u“.


Savetovanje sa saradnicima - volonterima DDK
Vrnjačka banja, 21.-23. oktobar 2011.g.

U okviru Programa edukativno motivacionog rada Crveni krst Novog Sada i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine su i ove godine organizovali Savetovanje za predavače DDK, saradnike DDK, organizatore akcija DDK i dobrovoljne davaoce krvi iz novosadskih srednjih škola, fakulteta, preduzeća i mesnih zajednica – sa gostima ukupno je bilo 179 učesnika...

Više o ovoj temi možete pročitati na stranici o dobrovoljnom davalaštvu krvi >>>

Fotogalerija >>>


Sunčana jesen života
O
ktobar 2011.

CKNS je po tridesetdrugi put organizovao akciju “Za sunčanu jesen života”. Još jednu sunčanu jesen poklonili smo svima onima koji koračaju stazama poznih godina. Tokom oktobra meseca realizovane su sledeće aktivnosti:

- Osnovne organizacije Crvenog krsta u MZ su prema svojim programima obeležile akciju mnogobrojnim aktivnostima;

OOCK MZ Budisava, OOCK MZ Bratstvo, OOCK Kisaè

- Crveni krst Novog Sada je zajedno sa aktivistima obišao 35 porodica, starih i bolesnih kao i korisnike kuhinje na točkovima;

- U većini osnovnih škola održan je javni čas za bake i deke. Učenici su svojim programima pokazali kolika je njihova ljubav prema onima koji su zašli u jesen života. Takođe su učestvovali na konkursu likovnih i literarnih radova u kategoriji osnovnoškolskog uzrasta. Proglašena su i nagrađena po tri najuspešnija likovna i literarna rada za uzrasnu kategoriju od I-IV razreda. Najbolji likovni rad na temu “Moji baka i deka” naslikala je Ana Pinjuh, učenica II 5, iz OŠ “Nikola Tesla”. Najbolji literarni rad napisao je Nikola Kaurinović, IV1 iz OŠ “Ivo Lola Ribar” a posebnu nagradu za rad van konkurencije dobila je Darija Sadiković, učenica III3 iz OŠ “Jovan Dučić” iz Petrovaradina. Drugo mesto osvojila je Dajana Peričević III5 iz OŠ "Jovan Dučić" a treće mesto pripalo je Sari Nađ iz IV3 odeljenja OŠ "Sveti Sava" Rumenka.

- Mališani iz PU “Radosno detinjstvo” su u svojim vrtićima pesmom i igrom obeležili akciju. Veliki broj njih je učestvovao na konkursu likovnih radova na temu “Moji baba i deda”. Proglašena su i nagrađena tri najuspešnija likovna rada, a prvo mesto je pripalo Marku Radojčinu iz vrtiæa “Čarolija”;

- Crveni krst je organizovao sveèani prijem za najstarije aktiviste i svoje penzionere. Svečanost su uveličali svojim igrama članovi Folklornog udruženja “Veliko kolo“ iz Veternika. Na prijemu je Mileva Ribarević proglašena za najstariju građanku Novog Sada a roðena je 12.7.1912.g. Bračni par Margita i Jožef Meljkuti su najduže u braku a venèani su 11.aprila1955.g.

- Na svečanosti je Tera Vukičević iz OOCK MZ Sava Kovačević proglašena za najstarijeg aktivistu Crvenog krsta koja je i danas veoma aktivna.

- Na svečanosti je bila postavljena izložba likovnih radova dece uèesnika konkursa. Na konkursima je učestvovalo 12 vrtića sa oko 80 radova i 18 osnovnih škola sa oko 150 radova.

- Svečanosti su prisustvovali predstavnici Gradske uprave za socijalnu i deèiju zaštitu, Kola srpskih sestara eparhije Bačke, Centra za socijalni rad, Gerontološkog centra, Crvenog krsta Vojvodine, Novosadskog humanitarnog centra, Ekumenske humanitarne organizacije Caritasa i aktivisti Crvenog krsta Novog Sada i drugi gosti.

- Završna svečanost održana je u OOCK MZ Kisač. U prepunoj dvorani Doma kulture, dekorisanoj tradicionalnim vezovima, jesenjim plodovima i cvećem održan je program u kome su uèestvovali najmlađi ali i najstariji Kisačani. Sala je bila mala da primi sve meštane koji su došli da obeleže akciju;

Crveni krst kao humanitarna organizacija, tokom čitave godine, kroz razne programe i aktivnosti, vodi brigu o starima a u oktobru mesecu veæ 32 godine im posvećujemo više pažnje. Akcijom je obuhvaćeno oko 1000 starijih aktivista i graðana. Nadamo sa da smo i ovu jesen uspeli da obogatimo plodovima naših aktivnosti sa željom da našim sugrađanima podarimo bogatstvo saznanja da ih nismo zaboravili jer su oni deo svih nas.

Fotogalerija >>>


Međunarodni dan borbe protiv gladi
17. oktobar 2011.g.

Crveni krst Novog Sada obeležio je 17.oktobar – Medunarodni dan borbe protiv gladi podelom jabuka koje je obezbedio Rotari klub - Novi Sad za sve korisnike kuhinje Crvenog krsta.

Takode jabuke su dobile i porodice koje primaju lanc pakete a nalaze se na evidenciji Centra za socijalni rad i primaju materijalno obezbedenje porodice a žive u prigradskim mestima.

Ukupno je podeljeno 1400 kg jabuka.

Akciju su pratila sredstva informisanja.


Obeležavanje Svetskog dana hrane
16.oktobar 2011.g.

Obeležili smo 16.oktobar - Svetski dan hrane u saradnji sa Gradskom upravom za socijalnu i deciju zaštitu.

Podeljeno je 29 prehrambenih i higijenskih paketa višeclanim porodicama koje ukupno imaju 181 dete. Podeli je prisustvovali clanica Gradskog veca za socijalnu zaštitu i brigu o deci dr Sanja Stojanovic i nacelnica Gradske uprave za socijalnu i deciju zaštitu, Vera Grkavac. Manifestaciju su pratila sredstva informisanja.


Izlet za volontere Crvenog krsta
9
.oktobar 2011.

Izlet je realizovan za 50 volontera i korisnike Projekta za stare "Briga o starima" iz sredina u kojima se realizuje Program a to su Kac, Budisava, Kisac, Begec i OO CKMZ "Bratstvo".

U nedelju, 9.10.2011. godine posetili smo etno selo Stanišici kod Bjeljine, Vladicin dvor Sv. Vasilije u Bjeljini i Borkovacko jezero kod Rume.

Nadamo se da smo ovim izletom dodatno motivisali volontere da nastave svoj volonterski rad u Programu koji traje vec 10 godina.


Trka za srećnije detinjstvo
9.oktobar 2011.

Crveni krst Novog Sada – Gradska organizacija je u saradnji sa „Novosadskim maratonom“ 9.oktobra 2011.g. (nedelja) organizovala Trku za srecnije detinjstvo.

Ujedno, mladi volonteri Crvenog krsta – pripadnici OTJ „Jovan Jovanovic Zmaj“ su vršili i sanitetsko obezbedenje XIX Medunarodnog „Novosadskog maratona“. Start i cilj trke bio je na Trgu slobode. Programske aktivnosti pocele su se odvijati u 09,00 sati: Eko poletarci na 100 metara, ucestvovalo preko 200 mališana, Trka na 1.600 metara, ucestvovalo preko 400 ucenika osnovnih škola sa teritorije Grada. Aktivisti Crvenog krsta Novog Sada ukupno su prodali 2.000 brojeva.

Crveni krst Novog Sada je za ovu manifestaciju obezbedio cebad, poljske krevete, kombi, kao i 35 obucenih volontera iz prve pomoci.Pokrovitelj „Novosadskog maratona“ je bila Skupština Grada, a naši volonteri su svojim prisustvom pomogli da se ova manifestacija od znacaja za Grad, koja je održana po idealnom vremenu za maratonce, uspešno realizuje.


Dečija nedelja - Tradicionalna akcija
3.-
9.oktobra 2011.

Crveni krst Novog Sada se, i ove godine, ukljucio u akciju “Decja nedelja” koja se sprovodi u Gradu. Moto akcije je stih pesnika Ljubivoja Ršumovica:

“Dece ima razne
Al` svako dete je licnost
Razlike nisu kazne
U razlikama je naša slicnost“.

Tokom akcije realizovane su sledece aktivnosti: U saradnji sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo u Novom Sadu podelili smo 31 bebi poklon mamama koje su 3. oktobra otpuštene iz porodilišta. Deca oštecenog sluha koja su ukljucena u Program psihosocijalne podrške imala su edukativne radionice posvecenim pravima deteta. Deci koja zajedno sa roditeljima koriste obrok u kuhinji poklonili smo igracke.


Međunarodni dan starih
1
.oktobar 2011.

CKNS obeležio je Medunarodni dan starih sledecim aktivnostima:

30.septembra 2011.god. obeležen je jednogodišnji rad Centra za stara lica –Info centar. U Crvenom krstu Vojvodine organizovana je tribina na temu “Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomocan“ (Duško Radovic), na kojoj je prezentovan rad Centra kao dobar primer saradnje sa lokalnom samoupravom i umrežavanje organizacija sa ciljem bolje zaštite starih osoba.

Tribini su prisustvovali predstavnici lokalnih institucija i organizacija koje se bave starim licima i organizacije Crvenog krsta (Sremska Mitrovica, Backa Topola, Irig, Vrbas, Novi Sad) koje realizuju program Brige o starima.

OOCK MZ "Bratstvo" i prigradskim naseljima Kac, Kisac, Begec i Budisava, sredine u kojima se realizuje program “Briga o starima”, organizovali su merenje krvnog pritiska i nivoa šecera u krvi. U svim navedenim sredinama je lekar-aktivista davao upustva o pravilnoj ishrani;

1. oktobra 2011.god. u Dunavskom parku, od 10-12,00 sati, mladi volonteri Crvenog krsta su bakama i dekama podelili cvece. Volonteri su našim starim sugradanima cestitati Dan starih osoba i podeliti propagandni materijal vezan za stara lica. Takode, aktivisti Crvenog krsta su merili krvni pritisak.


Državno takmičenje ekipa Crvenog krsta Srbije u PP i RPPOS
9. i 10.septembar 2011., Nacionalna vozačka akademija

Crveni krst Srbije je organizovao Državno takmicenje ekipa Crvenog krsta Srbije u pružanju prve pomoci i realistickom prikazu povreda, oboljenja i stanja koje je održano je 09.septembra 2011.god. u dvorištu zgrade Crvenog krsta Srbije i 10.septembra na poligonu NAVAK.

RPPOS ekipa Crvenog krsta Novog Sada je zauzela trece mesto, u konkurenciji 12 ekipa.

Državno takmicenje ekipa prve pomoci Crvenog krsta Srbije je ove godine, kao najmasovnija manifestacija iz oblasti prve pomoci, okupila preko 700 volontera Crvenog krsta iz cele Srbije, koji se uspešno bave prvom pomoci. U kategoriji podmlatka ekipa Crvenog krsta Novog Sada je zauzela šesto mesto, u konkurenciji 14 ekipa. U kategoriji omladine ekipa Crvenog krsta Novog Sada je zauzela šesto mesto, u konkurenciji 15 ekipa.


Letnja škola mladih društva
Crvenog križa Osjecko-baranjske županije
17.-27.avgust 2011, Orahovica

Osma letnja škola mladih društva Crvenog križa Osjecko-baranjske županije održana je na Orahovici od 17. do 27. avgusta 2011. godine. Na letnjoj školi ucestvovalo je oko 150 mladih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Našu organizaciju predstavljala su dva ucesnika, Isidora Nožica i Srdan Šumic.

U deset dana trajanja letnje škole obradivale su se sledece teme: prva pomoc, promocija humanih vrednosti, realisticki prikaz povreda oboljenja i stanja, prevencija zavisnosti i prevencija trgovanja ljudima, a naši volonteri su se edukovali o prvoj pomoci i prevenciji bolesti zavisnosti, gde su stekli zvanje vršnjackog edukatora.

Svecano zatvaranje letnje škole je održano 26. avgusta, a svecanosti su prisustvovali sekretar Crvenog krsta Novog Sada Strahinja Gobeljic i Dragan Lazic samostalni strucni saradnik.


Kamp „ Mala srećna kolonija“ - Petrovaradinska ada, Novi Sad
16. i 23. jul 2011.g.

Volonteri Crvenog krsta Novog Sada su 16. jula 2011.g, održali dve radionice na temu Stop trgovini ljudima za učesnike Kampa „Mala srećna kolonija“.

Učesnici su podeljeni u dve grupe, a radionicama je prisustvovalo 52 učesnika. Radionice su održane u vremenskom periodu od 10,00 do 12,00 sati. Svi učesnici su dobili majice i propagandni materijal. Dve radionice su održane i 23. jula 2011. godine, za učesnike druge smene, gde su 52 učesnika dobili majice i propagandni materijal.

Učesnici ovog Kampa su deca iz socijalno ugroženih porodica a velika zainteresovanost i diskusija su pokazali svu opravdanost navedenih predavanja.


EXIT 11 - Sanitetsko obezbeđenje
7.-
10.07.2011.

Završen je i ovogodišnji „EXIT 11“ festival na Petrovaradinskoj tvrđavi, a Novi Sad je ugostio brojne turiste ali i goste iz cele Srbije koji su dugo očekivali početak najveće muzičke manifestacije u ovom delu Evrope. Organizacija EXIT-a se uhodala, tako da je svojim posetiocima pružila sve ono što su od nje očekivali, pa i mnogo više od toga.

Mladi volonteri Crvenog krsta, tradicionalno, svojim prisustvom doprineli su da se gosti osećaju sigurnije i bezbednije. Na Petrovaradinskoj tvrđavi sanitetske usluge su pružane na 11 punktova, koji su bili vidno obeleženi i opremljeni neophodnim sanitetskim materijalom i materijalno-tehničkim sredstvima (šatori, nosila, ćebad, stolovi, klupe i dr.). Dežurstva su organizovana 4 dana u smenama od po 12 sati. Festivalski kamp, za oko 10.000 posetilaca organozovan je na novoj lokaciji (Petrovaradinska ada, plaža Oficir), a Crveni krst je kao i predhodne godine organizovano dežurstvo u Kampiralištu, u periodu od 4 do 14. jula, na dva punkta u tri smene dnevno, od po 8 sati. Ukupno je 55 obučenih volontera Crvenog krsta stavili svoje usluge na raspolaganje gostima.
Broju zbrinutih posetilaca je oko 500 u Kampu a na Tvrđavi oko 600. Volonteri Crvenog krsta Novog Sada su za vreme održavanja ove manifestacije svoje prisustvo iskoristili za promociju zdravstvenih aktivnosti: Prevencija HIV-a, Promocija dobrovoljnog davalaštva krvi i prevencija bolesti zavisnosti.

Veliki broj posetilaca na EXIT-u (procena organizatora – 170.000) ukazuje da će prisustvo ekipa Crvenog krsta biti neophodno i na sledećem Exit- u, koji će biti još veseliji, pozitivniji i uspešniji.


IPA Projekat 2011
Zajednička priprema za poplave - takmičenje ekipa OŠ
Bački Monoštor, 21.
06.2011.

Takmičenje u okviru Projekata – Zajednička priprema za poplave koji realizuje Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vojvodine, a koji finansira Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija održano je 21. maja 2011. godine u Bačkom Monoštru.

Crveni krst Vojvodine je, kao partner, realizaciju aktivnosti predviđenih Projektom, poverio Crvenom krstu Novog Sada. Na takmičenju je učestvovalo 10 ekipa osnovnih škola (Novi Sad 4 ekipe, Sombor 3 ekipe, Zrenjanin 3 ekipe) koje su formirane od učenika šestih razreda i brojale su 6 članova, a u pratnji su bili nastavnici koji su pripremali ekipe. Prvo mesto na takmičenju osvojili su učenici osnovne škole „ Desanka Maksimović “ iz Futoga.

Tri prvoplasirane ekipe plasirale su se na Završno takmičenje, koje će biti održano od 20. do 24. juna 2011. godine u Mađarskoj

 
Osnovna škola „Kosta Trifković“ Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“ Osnovna škola „Miloš Crnjanski“


IPA Projekat 2011
DKMT kamp za pobednike nacionalnih takmičenja u borbi protiv vanrednih situacija (katastrofa)
Dunapataj kod jezera Selid, Kaloča - Mađarska, 20.-
24.06.2011.

Kamp za pobednike nacionalnih takmičenja u okviru Projekata – Zajednička priprema za poplave koji realizuje Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vojvodine, a koji finansira Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija održan je od 20. do 24. juna 2011. godine u blizini grada Kaloča (Mađarska) na jezeru Selid, Dunapataj. U radu Kampa su učestvovale po tri najbolje ekipe koje su pobedile na nacionalnim takmičenjima u Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji. Srbiju su predstavljali učenici osnovnih škola:

1. „Desanka Maksimović“; Futog, šest učenika sa profesorom
2. „Ivo Lola Ribar“; Sombor, šest učenika sa profesorom
3. „2. oktobar „, Zrenjanin, pet učenika sa profesoromKamp je bio edukativno-zabavnog karaktera, a glavna ideja bila je bolje upoznavanje i zbližavanje takmičara iz ove tri zemlje. Organizatori su obezbedili bogat sadržaj i mnoštvo edukativnih programa za učesnike. Crveni krst Novog Sada je, kao realizator Projekta, organizovao boravak dece u Mađarskoj.


Zdravlje je najveće bogatstvo, gradsko takmičenje
Pozorište mladih Novi Sad, 07
.06.2011.

CKNS je organizovao Međuškolsko takmičenje "Škola zdravlja", u Novom Sadu, školske 2010/2011.god. Takmičenje je održano 26.maja 2011.god. u osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“ i osnovnoj školi „ Ivo Lola Ribar“.


Učesnici međuškolskog takmičenja u osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar “Učesnici međuškolskog takmičenja u osnovnoj školi „Miloš Crnjanski “

Škole su se plasirale po sledećem redosledu:

ŠKOLA

BR.UČ. BR. MOG:BOD. OSV.BOD. % RANG
„Miloš Crnjanski“ 3 120 100 83,33 I
OŠ "Vasa Stajić" 3 120 96 80,00 II
„Žarko Zrenjanin“ 3 120 89 74,17 III
„Dušan Radović“ 3 120 87 72,50 IV-V
OŠ „Jovan Popović" 3 120 87 72,50 IV-V
OŠ „Đura Jakšić" 3 120 83 69,17 VI
„Nikola Tesla“ 3 120 82 68,33 VII
OŠ „Jovan Dučić" 3 120 79 65,83 VIII
„Ivo Lola Ribar“ 3 120 78 65,00 IX-X
„Marija Trandafil“ 3 120 78 65,00 IX-X
„Kosta Trifković“ 3 120 65 54,17 XI

Tri prvoplasirane škole učestvovale su na završnom Kviz takmičenju “Zdravlje je najveće bogatstvo”, koje je održano u utorak 7. juna 2011.g. u Pozorištu mladih, Ignjata Pavlasa 8, sa početkom u 10,00 sati.Plasman ekipa na Kvizu bio je sledeći:
I mesto – OŠ “ Miloš Crnjanski ”, sa osvojenih 237+ 30 bodova
II mesto – OŠ “ Vasa Stajić”, sa osvojenih 237 + 27 bodova
III mesto – OŠ “ Žarko Zranjanin”, sa osvojenih 236 bodova

Uspešnu realizaciju, navedene programske aktivnosti, pomogli su članovi Komisije za zdravstvo koji su ujedno bili i članovi žirija: dr Olga Pavlović, dr Snežana Ukropina, dr Olja Nićiforović - Šurković.

Crveni krst Novog Sada potrudio se da obezbedi nagrade za sve učesnike Kviza.
Crveni krst Novog Sada nagradio je najuspešnije likovne i literarne radove koji su učestvovali na konkursu “Krv život znači”.


Svetski dan DDK
14.06.2011.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi službeno je ustanovljen od strane Svetske zdravstvene organizacije kao dan rođenja pronalazača krvnih grupa Karla Landštajnera, i ima zadatak da u celom svetu sinhronim manifestacijama proslavi i naglasi značaj miliona davalaca krvi koji dobrovoljno, anonimno i nenagrađeno daju krv spasavajući hiljade života svaki dan.

Takođe, ovaj dan ima za cilj i da pozove sve one građane koji do sada nisu dali krv da se uključe u porodicu davalaca.

Prva centralna globalna proslava 14. juna kao Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi bila je 2004.godine kada je obeležena u Kejptaunu, a ove godine centralna svečanost je održana u Argentini, u Buenos Airesu.

Više o ovoj temi na stranici posvećenoj dobrovoljnom davalaštvu krvi >>>


Pokrajinsko takmičenje u PP i RPPOS
3. i 4. jun 2011., Letenka

Pokrajinskog takmicenje u pružanju prve pomoci i realistickom prikazivanju povreda, oboljenja i stanja održano je na Letenci (Nacionalni park Fruška gora), 03. i 04.juna 2011 god.

Crveni krst Novog Sada – Gradska organizacija je na ovom takmicenju bila zastupljena sa ekipama: omladine, podmlatka, realistickog prikaza povreda, oboljenja i imitacija stanja povredenih i petlica.

U konkurenciji omladine ekipa Crvenog krsta Novog Sada zauzela je drugo mesto od 22 ekipe, ekipa podmlatka – drugo mesto od 24 ekipa, a ekipa realistickog prikaza povreda i oboljenja zauzela je drugo mesto od 9 ekipa. Organizacija takmicenja je bila na izuzetno visokom nivou, a clanovi ekipa Crvenog krsta Novog Sada su zadovoljni ostvarenim plasmanom.


Seminar "Naučimo kako druge da naučimo" za volontere DDK
Hotel "Norcev"
27.-29.05.2011.

Crveni krst Novog Sada i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine organizovali su Seminar za volontere dobrovoljnog davalaštva krvi koji je realizovan u objektu "Norcev" na Fruškoj Gori, u vremenu od 27 do 29. maja 2011 godine.

Organizaciju seminara vodila je Milica Balunović, samostalni stručni saradnik u CKNS, a realizatori programa bili su Ljubinka Tončev Suzi, predavač CKNS i Josip Bošnjaković iz Zavoda za TRS krvi Vojvodine. Logističku podršku pružao je Lještak Darko, takođe iz Zavoda za TRS krvi Vojvodine. Seminaru su prisustvovali predstavnici škola, fakulteta, ustanova i zajednica.

Grupa je bila heterogena u pogledu profesije, životne dobi i zanimanja. Generalno je grupa bila mlađe do srednje dobi, što je bio jedan od preduslova za odabir kandidata za volontera. Smeštaj učesnika i ostale prateće usluge zaslužile su visoke ocene. Atmosfera tokom rada je bila više nego prijatna i pozitivna. Ambijent je odgovarao nameni. Svi preduslovi su postojali da se program nesmetano odvija i sa lakoćom usvaja. Program rada je u prilogu ovog izveštaja pa se tematika može jasno i nesmetano sagledati. Komunikacija je primerena seminaru, te se njoj posvećivala najveća pažnja, odnosno najviše je bila zastupljena u radu.

Više o ovoj temi na stranici posvećenoj dobrovoljnom davalaštvu krvi >>>


Izlet u Zoo vrt
18.05.2011.Izlet je realizovan 28. maja 2011.god. za korisnike programa psihosocijalne podrške deci oštecenog sluha koji se odvija kroz dva projekta "Za lepši svet" i 'Ja i drugi". Grupi dece oštecenog sluha pridružili su se i mladi cujuci volonteri iz programa “Briga o starima“ iz Begeca.

Posetili smo ZOO vrt i Kalemegdansku tvrdavu u Beogradu. Mnoga deca su po prvi put imala priliku da vide mnogobrojne životinje kao i okruženje u kome one žive. Kalemegdanska tvrdava predstavljala je izuzetno mesto gde su deca upoznata sa istorijatom tvrdave i Beograda. Takode mogli su da se zabave u luna parku.

Organizovanje izleta predstavlja poseban doživljaj za decu oštecenog sluha. Dete oštecenog sluha je "dete oka" i najveci broj informacija prima putem cula vida. Zato su izleti za njih prilika da mnogo nauce jer vide sve ono što ih okružuje. Pored toga ucinjen je jedan korak dalje ka njihovoj uspešnijoj inkluziji jer su se družili sa cujucom decom i sklopili mnogobrojna prijateljstva. Ova saradnja ce se nastaviti i dalje u okviru projekata Crvenog krsta Novog Sada.


Izveštaj o podeli humanitarne pomoći u magacinu CKNS
8. i 15.05.2011.

Creveni krst Novog Sada izvršio je podelu humanitarne pomoći Komesarijata za izbeglice Republike Srbije dana 08.06. i 15.06.2011.g. u magacinu Crvenog krsta Novog Sada, Filipa Višnjića 2/a.

Podelom pomoći u vidu prehrambenog paketa težine 22 kg. obuhvaćeno je 480 porodica na osnovu spiskova izbeglih i interno raseljenih lica dostavljenih od strane Poverenika za izbeglice Grada Novog Sada.


Izlet sa sekretarima i blagajnicima OOCK u MZ
Vršački breg
14.05.2011.

Uključili smo se u obeležavanje 2011. godine – Evropske godine volontiranja i godine u kojoj se obeležava i 10. godišnjica UN-ove međunarodne godine volontiranja čiji je cilj promocija prepoznatljivosti doprinosa volontiranja za društvo na globalnom nivou.U Nedelji Crvenog krsta organizovali smo radni sastanak za Sekretare i blagajnike OOCK u Mesnim zajednicama kome je prisustvovalo 56 volontera kojima smo uz radni i propagandni materijal obezbedili i majice sa sloganom godine volontiranja „Pronađi volontera u sebi“.Sastanku su prisustvovali i prof. dr Mira Govorčin, predsednik Crvenog krsta Novog Sada i prof. Strahinja Gobeljić sekretar Crvenog krsta Novog Sada koji su u svom obraćanju volonterima poseban akcenat dali širenju mreže volontera i važnosti omasovljavanja članstva organizacije Crvenog krsta. U znak zahvalnosti za humani volonterski rad u našoj organizaciji, organizovali smo izlet za Sekretare i blagajnike OOCK u Mesnim zajednicama i posetili Vršac, Dom Crvenog krsta na Vršačkom bregu, manastir Mesić i vinski podrum u Velikom Središtu.


Obeležavanje Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi
11.05.2011.

U okviru programa obeležavanja 11.maja – Nacionalnog dana dobrovoljnih davalaca krvi, pored pojačane medijske promocije, organizovane su i brojne manifestacije i svečanosti.

Više o ovoj temi na stranici posvećenoj dobrovoljnom davalaštvu krvi >>>


Podela Bebi paketa
8.-15.05.2011.

Povodom Nedelje Crvenog krsta podeljeni su bebi paketi bebama rođenim od 8-15. maja 2011. godine u Ginekološkog akušerskoj klinici u Novom Sadu. Pakete su obezbedili Crveni krst Srbije i Crveni krst Vojvodine.


Sanitetsko obezbeđenje
34. planinarskog maratona na Fruškoj Gori
7. - 8.maj 2011.

CKNS, tradicionalno, na zahtev Skupštine Grada Novog Sada pomaže uspešnu realizaciju 33. Planinarskog maratona na Fruškoj Gori. Međunarodno poznata manifestacija mladosti i sporta, koja se dešava u prirodi, u planinsko-šumskom ambijentu, na lep način je prezentovala naš grad i našu zemlju. Velikom broju učesnika (startovalo je 11.828 učesnika, a na cilj je stiglo 10.867) na raspolaganju je bilo 17 staza koje su izabrali zavisno od svojih psiho - fizičkih sposobnosti. Maraton je trajao neprekidno dva dana i jednu noć, pa je prisustvo sanitetskih ekipa bilo neophodno.

Naša Organizacija je dobila zadatak da obezbedi osposobljene volontere, vozilo, ćebad, nosila i neophodan sanitetski materijal za eventualno zbrinjavanje povređenih. Ekipe za pružanje prve pomoći Crvenog krsta Novog Sada dežurale su na punktovima Popovica, Brankovac, Letenka i Andrevlje u periodu od 8-9.maja.

 
Ekipa prve pomoći na sanitetskom punktu Letenka

 
Ekipa prve pomoći na sanitetskom punktu Andrevlje

 
Ekipa prve pomoći na sanitetskom punktu Brankovac
Ekipa prve pomoći na sanitetskom punktu Popovica

Ukupno je dežuralo 35 volontera na četiri punkta, sa neophodnim sanitetskim materijalom koji je obezbedila naša Organizacija. Žestoka kiša, tokom noći između subote i nedelje i blatnjav teren znatno su otežali kretanje na nekim delovima maratonske staze, što je prouzrokovalo veći broj povreda. Volonteri Crvenog krsta su sve vreme održavanja Maratona bili na raspolaganju učesnicima.


IPA Projekat 2011.
Zajednička priprema za poplave
Kanjiža, 6 - 8.maj 2011.
Obuka spasilačkog tima Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-TisaProjekat "Zajednička priprema za poplave" realizuje Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vojvodine, koji finansira Evropska unija u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska – Srbija. Partneri na Projektu su Crveni krst Vojvodine i Evroregionalna agencija za razvoj Dunav – Kriš – Moris – Tisa nonprofit d.o.o, iz Mađarske, koja je i vodeći partner na Projektu. CKV je, kao partner, realizaciju aktivnosti predviđenih Projektom, poverio Crvenom krstu Novog Sada. Osnovni cilj Projekta je da se podigne nivo bezbednosti u pograničnoj oblasti kroz organizovanje zajedničke obuke i vežbe u oblasti upravljanja vodama, zaštite od poplava i prevencije.Radionica kojom se nastavlja obuka već formiranog spasilačkog tima Evroregije Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT) počela je sa radom u velikoj sali Banje Kanjiže (ulica Narodni park bb) 6. maja u 10,00 časova. Trodnevnu radionicu u okviru Projekta "Zajednička priprema za poplave“ svečano je otvorio Zamenik pokrajinskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vladimir Pandurov, a učesnike su pozdravili i sekretar Crvenog krsta Vojvodine Sinjka Somer i predsednik Skupštine opštine Kanjiža Katkics Zoltán.Na obuci je učestvovalo ukupno 90 članova spasilačkog tima DKMT ( 30 pripadnika iz Mađarske, 30 pripadnika iz Rumunije i 30 pripadnika iz Srbije). Osnovni cilj trodnevne teorijske i praktične obuke bio je dalje razvijanje i osposobljavanje spasilačkog tima Evroregije DKMT za organizovanje i upravljanje u vanrednim situacijama. Spasilački tim Evroregije DKMT (DKTM Rescue) formiran je u okviru prethodnog projekta “Formiranje akcione grupe za prevazilaženje izazova nastalih zbog poplava“.Ministarstvo finansija Republike Srbije je u konkurenciji više od 200 projekata izabralo ovaj projekat među deset primera dobre prakse sprovodenih projekata u okviru svih programa prekogranične saradnje u Srbiji, finansiranih iz CARDS programa. Predavači i realizatori programskih sadržaja predviđenih Projektom su se potrudili da učesnici ponesu najlepše utiske iz Kanjiže.

Prethodne aktivnosti:

1.Obuka nastavnika iz osnovnih škola

Seminar za nastavnike iz osnovnih škola, u okviru Projekta "Zajednička odbrana od poplava", održan je 14. decembra 2010.god. u prostorijama Crvenog krsta Vojvodine. Seminaru su prisustvovali nastavnici osnovnih škola iz Novog Sada (OŠ „Miloš Crnjanski“, OŠ „Kosta Trifković“, OŠ „Ivo Lola Ribar“, OŠ „Desanka Maksimović“), kao i nastavnici iz Zrenjanina (tri osnovne škole)i Sombora (tri osnovne škole). Škole su bile zastupljene sa po tri nastavnika odnosno Seminaru je prisustvovalo 30 učesnika. Nastavnici su dobili obavezu da pripreme jednu ekipu (učenici VI ili VII razreda), koja će predstavljati školu na takmičenju. Realizacija takmičenja je planirana za maj 2011.god, a na takmičenju će učestvovati 10 ekipa. Ekipu čini šest članova, koje prati nastavnik koji ih je pripremao. Prve tri ekipe sa takmičenja sprovedenog u Srbiji i prve tri sa takmičenja sprovedenog u Mađarskoj učestvovaće na Kampu mladih , koji će se održati u letnjem periodu u Mađarskoj.

2.Obuka radnika zaposlenih u lokalnim samoupravamaCKNS je 16. i 17. februara 2011.god. organizovao obuku predstavnika lokalnih samouprava, koji su po svojoj funkciji najneposrednije uključeni u rad lokalnih štabova za vanredne situacije. Izuzetno je bitno osposobljavanje službenika lokalnih samouprava za organizovanje i upravljanje zaštitom u vanrednim situacijama. Seminaru je prisustvovalo 29 učesnika iz sledećih sredina: Novi Sad, Zrenjanin, Sombor, Sečanj, Žitište, Apatin, Senta, Kanjiža, Bačka Palanka, kao i predstavnici Sekretarijata Vlade AP Vojvodine i MUP – Odeljenje za upravljanje rizikom i civilnu zaštitu u AP Vojvodini. Dvodnevni Seminar je otvorio Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i potpredsednik Vlade AP Vojvodine Boris Barjaktarović. Službenicima lokalnih
samouprava su predavači preneli evropska znanja i veštine za delovanje u vanrednim situacijama.


Godišnja Skupština
OTJ “Jovan Jovanovič Zmaj”
29.april - 01.maj 2011.

CKNS je tradicionalno organizovao Godišnju skupštinu za mlade volontere Crvenog krsta. Godišnjoj skupštini prisustvovali su gosti iz sledećih organizacija Crvenog krsta: Banjaluka, Osijek, Darda, Tuzla, Novo Sarajevo, Ilijaš, Podgorica, Užice, Kragujevac, Čačak, Zvečan, Beograd – Stari
Grad, Kraljevo, Trstenik, Ruma, Pančevo, Kikinda, Zrenjanin i Šabac (oko 150 učesnika).Sednica Skupštine Omladinske terenske jedinice “Jovan Jovanović Zmaj” je održana 30.aprila 2011.g. u 12,00 sati, u Svečanoj sali Crvenog krsta Vojvodine, Pionirska 8, gde su ljubazni domaćini ugostili učesnike svečanim koktelom. Na Sednici je prezentovan Izveštaj o radu u toku 2010.godine, donet Plan rada za 2011.godinu, a najistaknutijim mladim volonterima Crvenog krsta Novog Sada uručena su zaslužena priznanja. Plaketu za 2010. godinu dobili su volonteri
Dimitrije Konjović i Iva Jošić.Organizovan je Okrugli sto na temu „Pronađi volontera u sebi“. Velika zainteresovanost mladih i aktivno učešće u diskusiji, pokazala je da mladi Crvenog krsta treba u budućnosi da daju snažan doprinos razvoju organizacija Crvenog krsta, a posebno treba obratiti pažnju na selekciju i regrutaciju novih volontera, koji će delovati u skladu sa principima Crvenog krsta.

Nakon završetka Okruglog stola naši gosti sa ljubaznim domaćinima su iskoristili lepo vreme i proveli dan upoznavajući kulturne znamenitosti Novog Sada i Petrovaradinske tvrđave.

Centralna žurka je održana u klubu “Luna-Lupus” – i počela je u 21,00, gde su mladi volonteri terenske jedinice zajedno sa svojim gostima iz drugih organizacija uživali u dobrom raspoloženju i zabavi, a sjajnu atmosferu su upotpunili muzičari. Nedelja, 01. maj 2011.god. je, nažalost, bio dan za rastanak, ali je i ova Skupština pokazala da su mladi neiscrpni izvor entuzijazma i poleta i da je to jedan od najvrednijih delova Crvenog krsta.Kampanja: Nedelja zdravih zuba
28.mart - 03.april 2011.

Tradicionalno, dvadesetdrugu godinu Crveni krst Novog Sada organizovao je zdravstveno-promotivnu kampanju Nedelja zdravih zuba, u saradnji sa Klinikom za stomatologiju Novi Sad, Domom zdravlja „Novi Sad“, Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klubom studenata stomatologije, Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“, Medicinskom školom „7. april“, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika na unapređenju i očuvanju zdravlja. Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, stoga su aktivnosti Nedelje zdravih zuba, prvenstveno, bile namenjene deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

Ovogodišnji moto Nedelje zdravih zuba bio je:

„ZDRAVU HRANU IZABERI, PA ZUBE OPERI“.
   
Partneri u kampanji Nedelja zdravih zuba organizovali su sledeće aktivnosti:

1. Konferencija za medije održana je 25.marta 2011.godine sa početkom u 11,00 časova, a prisutni su bili RT Vojvodine, Novosadska TV, Mađar So i Dnevnik. Zajedničkoj konferenciji su prisustvovali predstavnici učesnika u kampanji: Klinike za stomatologiju Novi Sad, Doma zdravlja „Novi Sad“, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kluba studenata stomatologije, Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Medicinske škole „7 april“, i  pokrovitelja Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, član Gradskog veća Prof. dr Aleksandar Kiralj.Učesnici u Kampanji su obavestili medije o aktivnostima koje će biti realizovane u Nedelji zdravih zuba, 28.mart - 03.april 2011. godine

2. Klub studenata stomatologije putem kreativnih radionica približio je značaj oralnog zdravlja i njegov uticaj na kvalitet života deci iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ ( obuhvaćeno oko 1000 mališana), po sledećem rasporedu:

28. mart: Vrtić „Čuperak“ Save Kovačević 7, u 09,00 sati (58 dece); Vrtić „Zvončica“ Save Kovačević 14, u 10,00 sati (85 dece)
29. mart: Vrtić „Maslačak“ Narodnog fronta 42, u 09,00 sati (170 dece); Vrtić „Različak“ Narodnog fronta 45, u 10,00 sati (71 dece)
30. mart: Vrtić „Novosađanče“ Banović Strahinje, u 09,00 sati (68 dece); Vrtić „Suncokret“ Aleksa Šantić, u 10,00 sati (73 dece)
1.april: Vrtić „Petar Pan“ Janka Čmelika bb, u 09,00 sati (57 dece); Vrtić „Veseli vozić“ Janka Čmelika 110, u 10,00 sati (66 dece)

Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad“ intenzivirala je redovne posete vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, prisustvovala kreativnim radionicama sa studentima Kluba studenata stomatologije u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“. Centar za preventivne zdravstvene aktivnosti Doma zdravlja Novi Sad je, u saradnji sa Službom stomatološke zdravstvene zaštite, 30.marta 2011.godine u objektu Univereksport 021, od 10,00 do 12,00 sati vršio promotivne aktivnosti na postavljenom štandu. Klub studenata stomatologije odigrao je pozorišnu predstavu za decu Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, ŠOSO „Milan Petrović“ i vrtića „Liliput“ u Pozorištu mladih - 31. mart 2011. godine sa početkom u 9,15 časova. Predstavi su prisustvovala deca iz sledećih vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“:

- Vrtić „Čarolija“
- Vrtić „Plavi zec“
- Vrtić „Veverica“

U holu Pozorištu mladih bili su izloženi najuspešniji likovni radovi predškolaca na temu „ZDRAVU HRANU IZABERI, PA ZUBE OPERI“.Najuspešniji radovi su nagrađeni, a nagrade je, pre početka predstave, uručio Prof.dr Aleksandar Kiralj sledećim vrtićima:

- Vrtić „Dunavski cvet“, grupa dece
- Vrtić „Plavi zec“, grupa dece
- Vrtić „Bubamara“, grupa dece
- Vrtić „Petar Pan“, grupa dece
- Vrtić „Maslačak“, grupa dece 
- Vrtić „Puž“, grupa dece
Mediji su bili prisutni na ovoj manifestaciji, a učesnici u Kampanji su iskoristili priliku da skrenu pažnju na značaj oralnog zdravlja od najranijeg detinjstva. Institut za javno zdravlje Vojvodine je pripremio kreativne radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola, koje su realizovali učenici Medicinske škole „7 april“ i organizovao štampanje plakata, a idejno rešenje plakata su uradili članovi Terenske jedinice Crvenog krsta Novog Sada – Dragana Radanović i Nikola Bogojević. Plakati su štampani u tiražu 1.000 primeraka, a Crveni krst Novog Sada je organizovao distribuciju plakata za sve objekte Predškolske ustanove Radosno detinjstvo i osnovne škole na teritoriji Grada. Kompanija Colgate-Palmolive-Adria je donirala Kampanju sa 1.000 kompleta propagandnog materijala (četkica za zube, pasta za zube, karton za igricu), koji su podeljeni našim malim sugrađanima u toku Kampanje.


Sanitetsko obezbeđenje
Novosadskog NIS polumaratona
27.mart 2011.


Crveni krst Novog Sada je, kao član Organizacionog odbora Skupštine Grada Novog Sada, tradicionalno, učestvovao u realizaciji Novosadskog NIS polumaratona.

Naša Organizacija je  obezbedila osposobljene volontere, vozilo, ćebad, nosila i neophodan sanitetski materijal za eventualno zbrinjavanje povređenih.
Obučeni volonteri Crvenog krsta Novog Sada, članovi ekipa za pružanje prve pomoći su vršili sanitetsko obezbeđenje Novosadskog NIS polumaratona u periodu od 9,30 do 14,00 časova. Ukupno je dežuralo 43 volontera na četiri punkta, sa neophodnim sanitetskim materijalom koji je obezbedio Crveni krst Novog Sada.

Prisustvo Crvenog krsta Novog Sada na Novosadskom NIS polumaratonu je bilo izuzetno zapaženo.Takmičenje u PP i RPPOS
Osnovna škola „Marija Trandafil“, Veternik
2.april 2011


Crveni krst Novog Sada je i ove godine organizovao Gradsko takmičenje u pružanju prve pomoći i RPPO. Cilj ovih takmičenja je bio prvenstveno da se kod mladih razvija osećaj humanosti i požrtvovanja a da stečenim znanjima i iskustvima na pravom mestu i u pravom trenutku ukažu prvu pomoć.


U kategoriji omladine učestvovalo je četiri ekipe, a pobednik je ekipa Omladine Crvenog krsta II (ekipa je sačinjena od učenika Gimnazije „Laza Kostić“, Ekonomske škole „Svetozar Miletić“ i Medicinske škole „7.april“).

Omladina Total Plasman
Omladina Crvenog krsta II 872 I
Omladina Crvenog krsta I 858 II
Medicinska škola "7.april" I 824 III
Medicinska škola "7.april" II 798 IV

U kategoriji podmlatka učestvovalo je četiri ekipe, a pobednik je ekipa Podmlatka Crvenog krsta I (ekipa je sačinjena od učenika Osnovne škole pri Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“, OŠ „Vasa Stajic“, OŠ „Marija Trandafil“ i OŠ „Svetozar Marković Toza“).

Podmladak Total Plasman
Podmladak Crvenog krsta I 861 I
Podmladak Crvenog krsta II 840 II
OŠ "Vasa Stajić" 822 III
OŠ "Kosta Trifković" 749 IV

Kviz "Šta znaš o zdravlju?"
24.mart 2011.


Tradicionalno Gradsko takmičenje održano je 24.marta u prostorijama Crvenog krsta Novog Sada. U kategoriji podmlatka učestvovali su  učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola, koji su predstavljali svoje škole, a u kategoriji omladine srednjoškolaci. Stručni žiri je na osnovu pojedinačno datih odgovora u obe kategorije ocenjivao učesnike.

Plasman je sledeći:

PODMLADAKR.br. Ime i prezime Škola I II III Zbir
1 Milica Rakić OŠ "Vuk Karadžić" 28 28 23 83

OMLADINAR.br. Ime i prezime Škola I II III IV Zbir
1 Doroteja Blaban Tehnička škola "Pavle Savić" 30 30 30 30 120
2 Ivan Modri Gimnazija "Svetozar Marković 28 30 28 30 116
3 Daniel Tordaj Medicinska škola "7.april" 30 30 28 26 114

Pitanja za kviz Komisija za zdravstvo Crvenog krsta Novog Sada je sačinila koristeći Priručnik „Razvoj i zdravlje adolescenata“, koji je izdat zahvaljujući Crvenom krstu Vojvodine.
Na Pokrajinskom takmičenju koje Crveni krst Vojvodine organizuje u Studiju M Radio Novog Sada, 05.aprila 2011. godine, pravo učešća stekli su prvoplasirani takmičari u obe kategorije.


Sanitetsko obezbeđenje
Evropskog prvenstva u karateu za kadete i juniore
11.-13. februar 2011.

Evropsko prvenstvo u karateu za kadete, juniore i mlađe seniore, na kojem su učestvovali takmičari iz 46 zemalja, održano je u periodu od 11. do 13.februara u našem Gradu. Mladi Crvenog krsta Novog Sada (ukupno 18) vršili su sanitetsko obezbeđenje navedene manifestacije. Osnovni zadatak bio je da se pomogne Službi hitne medicinske pomoći prilikom zbrinjavanja povređenih. Takmičenje je bilo izuzetno dobro organizovano, a obučeni volonteri Crvenog krsta su doprineli da takmičari ponesu najlepše uspomene iz našeg Grada.


Akcije “Jedan paketić - mnogo ljubavi”
Decembar 2010. - januar 2011.g.

Crveni krst Novog Sada je povodom novogodišnjih i božićnih praznika, kao i proteklih 20 godina organizovao akciju “Jedan paketić - mnogo ljubavi”. Cilj akcije je da našim najmlađima podarimo više radosti i praznike učinimo lepšim. Realizovane su sledeće aktivnosti:

  • Deci uzrasta do 10 godina, koja se sa svojim porodicama hrane u kuhinji, Deda Mraz Crvenog krsta je poklonio 156 novogodišnjih paketića koji su obezbeđeni iz budžeta Grada Novog Sada. Podeli paketića na punktu u Klubu penzionera “Olga Petrov” prisustvovali su gradonačelnik Igor Pavličić i prof. dr Sanja Stojanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici;

  • Uoči novogodišnjih praznika grupa građana iz MZ „Sonja Marinković“ je poklonila 66 paketića sa sredstvima za higijenu deci koja se hrane u kuhinji na punktu u Klubu penzionera "Olga Petrov";

  • Učenici Gimnazije "Isidora Sekulić" su posetili decu u dnevnom boravku Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" i uz novogodišnji program poklonili im igračke i slatkiše koje su sami prikupili;

  • U okviru programa psihosocijalne podrške deci oštećenog sluha, podelili smo novogodišnje paketiće uz novogodišnji program koji su izveli učenici Gimnazije "Isidora Sekulić";

  • Učenici OŠ "Marija Trandafil" iz Veternika su prikupili igračke, školski pribor i odeću za decu u Sigurnoj dečijoj kući;

  • Volonterima programa "Briga o starima” pripremili smo prigodne poklone a korisnicima su pored poklona podeljeni paketi hrane i higijene.

  • U prostorijama Crvenog krsta podeljeno je 28 novogodišnjih paketića a 10 paketića je poklonjeno organizaciji “Živeti uspravno”.

  • Razvojna banka Vojvodine obezbedila je 156 novogodišnjih paketića za decu koja se sa svojim porodicama hrane u Kuhinji Crvenog krsta a paketići su podeljeni povodom obeležavanja Svetog Save.

Nadamo se da smo našim najmlađima podarili više radosti i učinili praznike lepšim što je i cilj akcije. Nismo zaboravili ni stare koji žive sami i bolesni. Želja nam je bila da u njihove domove unesemo saznanje da nisu zaboravljeni i da Crveni krst kao humanitarna organizacija brine o njima. Realizaciju Programa pratila su sredstva informisanja.

Uoči novogodišnjih praznika, na osnovu odluke gradonačelnika Grada Novog Sada, iz Direkcije za robne rezerve korisnicima narodne kuhinje podeljeno je pored redovnog obroka i 600 paketa suhomesnatih proizvoda i dodatnih 500 grama hleba po korisniku. Podeli je prisustvovao gradonačelnik Igor Pavličić i prof. dr Sanja Stojanović, član Gradskog veća za socijalnu zaštitu i brigu o porodici. Takođe, 400 korisnika materijalnog obezbeđenja porodice koji žive u prigradskim mestima su dobili pakete suhomesnatih proizvoda.Svi korisnici su uoči božićnih praznika dobili su pored redovnog obroka i dodatni hleb i gotova jela.

Fotogalerija


 


Vrh strane


Aktuelno Organizacija Aktivnosti Foto galerija Arhiva Kontakt

© Crveni krst Novog Sada - Gradska organizacija