Izaberite stranicu

У среду, 24. августа 2022. године, Црвени крст Новог Сада је био домаћин за четрдесет и двоје деце основношколског узраста, који су у пратњи васпитача и представника општинске управе, установа и институција општине Штрпце, боравила у нашем граду.

Представнике Црвеног крста Штрпце у просторијама Црвеног крста Новог Сада дочекao je и поздравиo секретар Црвеног крста Новог Сада, др Драган Лазић.

Након пријема уприличен је посета новој згради Радио-телевизије Војводине (РТВ) на Мишелуку, где деца нису крила задовољство изгледом зграде и погледом на град.

Истог дана у 12.00 часова, у Свечаној сали Градске куће, децу, васпитаче, представнике Црвеног крста и представнике општине Штрпце са Косова и Метохије, примио је Милан Ђурић, заменик градоначелника.

– Овакви сусрети су прилика да укажемо на подршку и приврженост нашем народу са Косова и Метохије. Нови Сад је град великог срца и отворених врата за сву децу и све добронамерне људе који га чине бољим и лепшим местом за живот. Уверен сам да времена никада не могу да буду толико тешка колико ми можемо да будемо сложни око нашег заједничког циља, а то је боља будућност. Будућност у којој ћемо учинити све да сачувамо мир и стабилност и да побеђујемо и у знању и у економији и у спортовима – изјавио је Милан Ђурић и додао да је Нови Сад свим срцем уз народ са Косова и Метохије који подржава и помаже кад год је то потребно. Он се захвалио Црвеном крсту, свим организацијама и појединцима који својим залагањем доприносе да акција, започета 2015. године и данас успешно траје и изразио уверење да ће тако бити наредних година.
Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић истакао је да је захваљујући тој акцији, од 2015. године, преко 300 деце, основношколског узраста, са Косова и Метохије имало прилику да посети Нови Сад.
-Од 2016. године придружио нам се и Град Зрењанин. Овом приликом желим да се захвалим градовима Новом Саду и Зрењанину без чије подршке не бисмо успели да реализујемо долазак деце. Такође, важно је да истакнемо и велики допринос просветних радника и организације Црвеног крста у Општини Штрпце, који без обзира на околности успешно истрајавају у свом хуманитарном раду – рекао је Драган Лазић и објаснио да ће деца данас обићи центар Новог Сада, Петроварадинску тврђаву, посетити Музеј града Новог Сада и имати прилику да се упознају са основним техникама оживљавања.

Пријему су присуствовали: Милан Новаковић, начелник Јужнобачког управног округа, Жарко Мићин, шеф кабинета градоначелника, пуковник др Братољуб Бркљача, председник Црвеног крста Новог Сада, Александра Танасијевић, секретар Црвеног крста Зрењанин, Александар Јокановић, директор Градске библиотеке у Новом Саду и др.

Након пријема, нашим драгим гостима организован је ручак у ресторану „Лазин салаш“ у улици Лазе Телечког.

Шетња центром града је употпуњена освежењем у кафеу Корзо.

У поподневним сатима деца су посетила Музеј града Новог Сада на Петроварадинској тврђави. Организована је и шетња Петроварадинском тврђавом а наши драги гости су имали прилику да се упознају са основним техникама оживљавања, као и да се друже са едукованим волонтерима Црвеног крста Новог Сада.

Децa основношколског узраста из општине Штрпце, боравила су у Зрењанину од 22. до 25. августа као гости Црвеног крста Зрењанин и града Зрењанина. У оквиру тог боравка посетили су и град Нови Сад.

Током 2015. године Црвени крст Новог Сада је покренуо иницијативу за петодневни боравак деце основношколског узраста из Косовског поморавља (општина Ранилуг) у граду Новом Саду. Од 2016. године овој хуманитарној активности се прикључује Црвени крст Зрењанин, где су деца имала прилику да буду у једнодневној посети и упознају град Зрењанин. Током 2020. и 2021. године активност боравка деце са Косова и Метохије није реализована због пандемије болести коју је изазвао корона вирус (Covid-19).
Захваљујући овој активности и људима добре воље у нашем граду је, у летњем периоду, до сада боравило преко 280 деце.

Црвени крст Новог Сада упућује велику захвалност људима добре воље, донаторима који су помогли да Црвени крст Новог Сада буде добар домаћин и да деца са Косова и Метохије, односно општине Штрпце проведу пријатне тренутке и понесу лепе успомене из нашег града.

Списак донатора:
1. Ресторан „Лазин салаш“
2. Caffe „Corso&Homemade“
3. Радио-телевизијa Војводине
4. Музеј града Новог Сада
5. Градска библиотека у Новом Саду
6. Туристичка организација Града Новог Сада

Pin It on Pinterest