На основу Протокола о сарадњи од 25. септембра 2018. године, Омладински савез удружења „Нови Сад Омладинска престоница Европе – ОПЕНС 2019“, у уторак, 23. јуна 2020. године донирао је Црвеном крсту Новог Сада аутоматски спољашњи дефибрилатор (АЕД).
На конференцији за медије у званичном делу обратили су се Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада и Наташа Игић, координаторка за сарадњу са институцијама ОПЕНС, а едуковани волонтери Црвеног крста Новог Сада, Ана Пајкић и Сергеј Цицвара демонстрирали су поступак реанимације са АЕД апаратом.
Омладинска престоница Европе Нови Сад 2019, а нарочито кроз рад њених организација оснивача, већ дуги низ година активно сарађују са Црвеним крстом Нови Сад – Градском организацијом. Препознат је значај сарадње и кроз пројектне активности ОПЕНС-а.
Поред подршке коју ОПЕНС пружа Црвеном крсту Новог Сада, а која се огледа и у донацијама ове и прошле године, остварена је интензивна сарадња на сузбијању епидемије вируса корона COVID-19, у периоду од 15. марта до 6. маја 2020. године, у време ванредног стања.
Волонтер Црвеног крста Новог Сада, Сергеј Цицвара је приликом догађаја истакао да правилно пружање прве помоћи великом броју случајева људима може спасити живот. Зато је дефибрилатор који је ОПЕНС донирао нашој организацији посебно важан. „У првих тих неких 3 до 5 минута од настанка срчаног застоја шансе за преживљавање су за 60 посто уколико се прва помоћ пружи адекватно. Зато је битно да наши волонтери науче кроз ове апарате и кроз различите симулације да адекватно реагују у таквим ситуацијама“, рекао је Сергеј Цицвара.Након интензивне сарадње током ванредног стања, ОПЕНС је одлучио да додатно подржи знање младих људи и укаже на важност едукације о првој помоћи. Дефбрилатор утврђује поремећаје срчаног ритма и нормализује рад срца, а правилна едукација о пружању прве помоћи могла би да утиче да поразне статистике о великом броју страдалих људи у саобраћајним незгодама на светском нивоу, буду промењене.
– На аутоматском дефибрилатору ће волонтери Црвеног крста, као и остали млади који буду желели, имати прилику да се оспособе да пруже прву помоћ свим грађанима којима је неопходна, а та обука обављаће се у Клубу младих, који се налази у просторијама Црвеног крста Новог Сада у Пионирској 12 – поручила је координаторка ОПЕНС-а за сарадњу с институцијама Наташа Игић.
– Често наглашавам да волонтер није аматер – потврдио је секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић. – Током ванредног стања, Црвени крст Новог Сада је, по наредби команданта Градског штаба за ванредне ситуације, одређен да буде организација која је координирала рад свих волонтерских организација у граду. Захвални смо ОПЕНС-у и надамо се да ћемо у будућности ту сарадњу продубити, а све у жељи да урадимо селекцију и регрутацију нових волонтера, на радост нашем граду, а и шире.
Сарадња између Црвеног крста Новог Сада као једине организације која је координисала рад младих волонтера током ванредног стања и ОПЕНС-а трајаће и у будућности због заједничког циља – бриге о младима и подржавања њихове жеље за стицањем знања.
Догађај су медијски испратили: Радио-телевизија Војводине, Делта ТВ, Новосадска ТВ, Pannon RTV, Новосадски лист Дневник, Радио Нови Сад и Радио 021.

Pin It on Pinterest