Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

N1 телевизија, (аутор: Миодраг Совиљ) је 24. јуна 2018. године објавила прилог о
Ержебет Нађ, волонтерки Црвеног крста Новог Сада.
Оригиналан текст:
Хероина народне кухиње: Ержебет волонтира 14 година
Једна народна кухиња у Новом Саду има свог хероја. Куварица Ержебет Хорват већ скоро деценију и по сервира храну најугроженијима. Иако за то не добија никакву надокнаду, каже да ће тај посао радити док год буде могла.
Ержебет Хорват готово све кориснике народне кухиње зна по имену, а за њих је она тетка Ержика, жена која им је већ четрнаест година асоцијација на пун стомак. Ако име случајно и заборави, по једној ствари кориснике непогрешиво памти.
„По кантама познајем људе. По кантама, овима што донесу. То су увек исте канте, које годинама доносе и ја само погледам канту и већ знам ко је и колико треба да сипам“, прича за Н1 Ержебет.
Ержика је и сама незапослена. У Народној кухињи почела је да ради након што је добила отказ у фирми у којој је била куварица. Ипак, каже, задовољство које јој волонтирање пружа већа је награда од било које плате.
„Овде има стварно сиромашних и болесних и волим да људима помогнем. Кад могу, онда увек помогнем, радићу док могу“, каже нам.
Зато с поносом носи беџ „хероја дана“, али у Црвеном крсту кажу да хероја попут Ержике има далеко више и да су пођеднако ненаметљиви.
„Ержика јесте јединствена особа, али Црвени крст Новог Сада може да се похвали са преко хиљаду волонтера попут наше тетка Ержике. Заиста, велики понос Црвеног крста су наши волонтери. Човек мора да осети емпатију према било којој области живота која га занима и то ће га покренути да да део себе“, наводи Драган Шарац из Црвеног крста.
У народним кухињама у Новом Саду храну добија око 600 људи, и тај број је, кажу у Црвеном крсту, мање-више константан. Ипак, гладних је, прибојавају се, вероватно много више, јер су врата народне кухиње она на која људи последња закуцају.

Pin It on Pinterest