Галерија на Штрафти
Бул. Михајла Пупина 21 (просторије Црвеног крста Нови Сад)

21. јуни – 30. јули 2021.

Серија радова „ME + MY PHONE“ истражује однос технологије и њеног корисника. Она покушава да демистификује нама још несхваћене емоције према нечему што наизглед није живо, али што крије цео наш живот у себи. Серију радова чине цртежи, слике, као и фотографије и кратки видео формати који су део ангажмана на платформи друштвених мрежа као што су Инстаграм и TikTok. Радови представљају кратке алегоријске романтичне приче о љубавном пару, чији су животи видно испреплетани и који зависе један од другог. Теме се везују за свакодневне ситуације које се изнова понављају и који овеличавају однос јединке и њеног протока у реалност. Истраживањем виртуелног и реалног света – уметник, односно субјекат, у раду никад није искључиво на једној страни, већ он постаје cyborg обликован новим друштвеним системом.

У сред карантина ухватила сам себе како листам TikTok док сам се туширала, и вероватно не бих ни била свесна своје акције да ме у једном тренутку млаз хладне воде није вратио у реалност. Како би ми zoomer-i рекли, добила сам reality check. Протеклих годину дана нисмо живели, протеклих годину дана смо били online. Непрекидно стимулисани исфилтрираном визијом света, вртели смо се у рингишпилу играјући двојну улогу публике и перфомера. Постојање интернета и друштвених мрежа створило је нови простор људске самоактуелизације и нови начин друштвеног деловања. Таква ситуација поставила је нова поља социјалних односа и друштвених норми које су постале облигаторни део сваког човека, те је свакодневни реални и виртуелни живот почео да се преплиће и спаја у један објекат који је неопходан за нормално свакодневно функционисање.
И не знам за вас, али ја сам постала једно са својим feed-om. Он је био једини проток у реални свет, иако се манифестовао у облику пиксела на екрану малог преносивог уређаја. Он је постао мој најбољи пријатељ, веран саветник, а ноћу најмилији љубавник.
(Ивана Јеремић) Ивана Јеремић (1998. Београд)
Гимназију „Борислав Петров Браца“ је завршила у Вршцу 2017. Тренутно је студент четврте године сликарства на Академији Уметности у Новом Саду под менторством професорке Босиљке Зиројевић Лечић. Активно је учествовала на више изложби од почетка својих студија. Осим свог ангажмана у склопу сликарске праксе, уметница се бави истраживањем на пољу нових медија, користећи фотографију, видео и перформанс као медиј изражавања. У свом раду истражује и глорификује конекцију њене генерације и персоналне технологије. Део њеног ангажмана је и експериментисање са објавама на друштвеним мрежама, поготово суочавање и превазилажење инстаграм цензуре и шта она представља за савремену уметност.

Pin It on Pinterest