Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

Традиционално, двадесет девету годину Црвени крст Новог Сада, je организoвао здравствено-промотивну кампању Недеља здравих зуба, у сарадњи са Клиником за стоматологију Нови Сад, Домом здравља „Нови Сад“, Институтом за јавно здравље Војводине, Клубом студената стоматологије, Предшколском установом „Радосно детињство“, а под покровитељством Градске управе за здравство Града Новог Сада.
Здравствено васпитање, као предуслов за опште стање здравља спроводи се од најранијег детињства ради усвајања позитивних навика на унапређењу и очувању здравља. Значајно место припада и оралној хигијени, стога су активности Недеље здравих зуба, првенствено, намењене деци предшколског узраста и нижих разреда основних школа. Овогодишњи мото Недеље здравих зуба био је:
„ЗДРАВИ ЗУБИ СУ ЛЕПИ ЗУБИ“
Поводом реализације здравствено-превентивне активности „Недеља здравих зуба“, у просторијама Црвеног крста Новог Сада, 23. марта 2018. године, одржана је конференција за медије. На конференцији за медије су учествовали: проф. др Душка Благојевић, Медицински факултет у Новом Саду – Клиника за стоматологију, доц. др Оља Нићифоровић-Шурковић и доц. др Душан Чанковић, Институт за јавно здравље Војводине, др Санда Кончар, Дом здравља Нови Сад и, испред Градске управе за здравство, Драгана Којадиновић, в.д. начелнице Градске управе за здравство. Конференцији су присуствовали: Новосадска ТВ и Дневник.
Партнери у кампањи Недеља здравих зуба организовали су следеће активности:
1. Плакат посвећен Недељи здравих зуба подељен је свим објектима Предшколске установе „Радосно детињство“ на територији Града. Идејно решење плаката су урадили представници Институт за јавно здравље Војводине.
2. Клуб студената стоматологије путем креативних радионица приближио је значај оралног здравља и његов утицај на квалитет живота деци из Предшколске установе „Радосно детињство“, по следећем распореду:
26.03.2018.год.
– Вртић „Зека“ Буковац у 09:00 часова
27.03.2018. год.
– Вртић „Вилењак“ Радничка „ у 09:00 часова
– Вртић „ Мрвица“ Јиричекова у 10:00 часова
28.03.2018.год.
– Вртић „ Чигра“, ,Петроварадин у 09:00 часова
– Вртић „ Цврчак“ , Палмотићева, Петроварадин у 10:00 часова
Дана 29. марта 2018. године, у оквиру здравствено-промотивне кампање Недеља здравих зуба коју организујe Црвени крст Новог Сада, у малој сали Позоришта младих са почетком у 9:30 часова, представници Клуб студената стоматологије извели су позоришну представу за децу Предшколске установе „Радосно детињство“ . Представи су присуствовала деца из вртића „Веверица“, „Златне греде“ и „Пчелица“, (око 80 деце). Захваљујући донацији, подељени су поклон пакети са пастом за зубе, четкицом за зубе и промотивним распоредом часова,који су подељени предшколцима.
3. Институт за јавно здравље Војводине је припремио креативне радионице намењене едукаторима, просветним радницима за рад са ученицима нижих разреда основних школа на тему здравља уста и зуба, које ће бити дистрибуиране свим основним школама на територији Града. У сарадњи са студентима Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду и ученицима Средње медицинске школе „7. април“ Нови Сад организовано је извођење креативних радионица у новосадским основним школама.
4. Институт за јавно здравље Војводине је организовао ликовни конкурс за децу предшколског и нижих разреда основношколског узраста на теме „Шта све чинимо да нам зуби буду здрави“ и „Ја и мој стоматолог – заједно за блистав осмех“!
5. Служба стоматолошке здравствене заштите Дома здравља „Нови Сад“ интензивирала је редовне посете вртићима и нижим разредима основних школа, и присуствовала креативним радионицама са студентима Клуба студената стоматологије у вртићима Предшколске установе „Радосно детињство“.
Центар за превентвне активности Дома здравља “Нови Сад“ заједно са Службом стоматолошке здравствене заштите, организовао је акцију 27.03.2018. у објекту ”ALBA” на Футошком путу од 09 до 12 часова, где су давани стручни савети о здрављу уста и зуба и дељени промотивни материјали фирме “Curaprox“, а такође је за све заинтересоване организована и обука оралне хигијене.
6. Ученици и наставници Средње медицинске школе „7.април“ су путем креативних радионица, организовали посете Предшколским установама „Радосно детињство“ и новосадским основним школама.

Pin It on Pinterest