Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

CKNS organizovao je po 23.put zdravstveno-promotivnu kampanju Nedelja zdravih zuba, u saradnji sa Klinikom za stomatologiju Novi Sad, Domom zdravlja „Novi Sad“, Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klubom studenata stomatologije, Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“, Medicinskom školom „7. april“, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika na unapređenju i očuvanju zdravlja.

Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, stoga su aktivnosti Nedelje zdravih zuba, prvenstveno, bile namenjene deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

Ovogodišnji moto Nedelje zdravih zuba bio je:

„Zubiće operi pa utoni u san, i ovo ponavljaj baš svaki dan“

Partneri u kampanji Nedelja zdravih zuba organizovali su sledeće aktivnosti:

1. Konferencija za medije održana je 22. marta 2013. godine sa početkom u 10,00 časova,
a prisutni su bili Novosadska TV i Dnevnik. Zajedničkoj konferenciji su prisustvovali predstavnici učesnika u kampanji: Klinike za stomatologiju Novi Sad, Doma zdravlja „Novi Sad“, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kluba studenata stomatologije, Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Medicinske škole „7 april“, Muzeja Grada Novog Sada, Muzeja Vojvodine, Pokrajinskog zavod za zaštitu prirode i pokrovitelja Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, član Gradskog veća Prim. dr Petar Novaković.

Učesnici u Kampanji su obavestili medije o aktivnostima koje će biti realizovane u Nedelji zdravih zuba, 25.mart – 31. mart 2013. godine

2. Klub studenata stomatologije putem kreativnih radionica približio je značaj oralnog zdravlja i njegov uticaj na kvalitet života deci iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“
(obuhvaćeno oko 1000 mališana), po sledećem rasporedu:

25. mart: Vrtić „ Čigra“, ul. Jože Vlahovića bb, u 09,00 časova
Vrtić „ Cvrčak“, ul. Palmotićeva 1, u 10,00 časova
27. mart: Vrtić „ Veverica“, ul. Visarionova 4A, u 09,00 časova
Vrtić „ Plavi zec“, ul. Miletićeva 22 , u 10,00 časova
28. mart: Vrtić „Guliver“, ul. Bate Brkića 1A, u 09,00 časova
Vrtić „Spomenak“, ul. Antona Urbana 2 , u 10,00 časova
29. mart: Vrtić „ Suncokret “, ul. Alekse Šantića 32 u 09,00 časova
Vrtić „Novosađanče“, Banović Strahinje bb u 10,00 časova

3. Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad“ intenzivirala je redovne posete vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, prisustvovala kreativnim radionicama sa studentima Kluba studenata stomatologije u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“. Centar za preventivne zdravstvene aktivnosti Doma zdravlja Novi Sad je, u saradnji sa Službom stomatološke zdravstvene zaštite, 27. marta 2013.godine u objektu Merkatora, od 09,00 do 11,00 sati vršio promotivne aktivnosti na postavljenom štandu.

4. Studenati stomatologije odigrli su pozorišnu predstavu za decu Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, u Pozorištu mladih – 26. mart 2012. godine sa početkom u 9,15 časova. Predstavi su, zbog loših vremenskih uslova prisustvovala samo deca iz vrtića „ Maslačak“, ul. Narodnog fronta 42.

5. Institut za javno zdravlje Vojvodine je pripremio kreativne radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola, koje su realizovali učenici Medicinske škole „7 april“. Crveni krst Novog Sada je organizovao distribuciju plakata koji su preostali od prethodne godine, za sve objekte Predškolske ustanove Radosno detinjstvo i osnovne škole na teritoriji Grada ( oko 150 plakata)

6. Muzej Grada Novog Sada, Muzej Vojvodine i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode organizovale su radionice pod nazivom „Zubić vila i Milija je posetila“, za učenike nižih razreda novosadskih osnovnih škola, u saradnji sa Klubom studenata stomatologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu. Radionice su posetili učenici sledećih novosadskih osnovnih škola: OŠ „Žarko Zrenjanin“, OŠ„Đura Daničić“, OŠ„Sonja Marinković“, kao i predškolci iz vrtića „Veseli patuljci“ iz Rumenke.

7. Kompanija Colgate-Palmolive-Adria je donirala Kampanju sa 500 kompleta propagandnog materijala (četkica za zube, pasta za zube, propagandne kesice), koji su podeljeni našim malim sugrađanima u toku Kampanje.

Pin It on Pinterest