У петак, 15. октобар 2021. године, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Бранка Бежанов и председник Ротари клуба Новог Сада Александар Караџић, присуствовали су обележавању Светског дана борбе против сиромаштва у просторијама Народне кухиње Црвеног крста Новог Сада, у Футошкој улици бр. 14.
С циљем да се подигне свест јавности и помогне социјално најугроженијим суграђанима, Црвени крст Новог Сада је на препоруку Црвеног крста Србије, и ове године обележио 17. октобар уз мото: „Градимо сутрашњицу заједно: Зауставимо сиромаштво, поштујмо све људе и нашу планету“.
На пунктовима за поделу куваних оброка корисницима Народне кухиње Црвени крст Новог Сада, у Футошкој 14 (336 корисника) и у Клубу пензионера „Олга Петров“, Футошка 67 (264 корисника), поред редовних куваних оброка, подељене су јабуке у количини од 3.000 kg (око 5 kg по кориснику).
Јабуке су обезбеђене захваљујући донацији Ротари клуба Нови Сад, који ову активност подржава од 2010. године.
Град Нови Сад кроз разне облике социјалне помоћи директно утиче на смањење сиромаштва, а реализују их Центар за социјални рад и Црвени крст. У 2021. години је из буџета Града издвојено 136,6 милиона динара за интервентне и директне помоћи угроженим корисницима Центра за социјални рад. Више од 53 милиона динара планирано је за програме и активности Црвеног крста у борби против сиромаштва, од којих је 28,3 милиона динара немењено за Кухињу за социјално угрожена лица. За програм директног ублажавања сиромаштва, у оквиру којег се сваке године у зимском периоду обезбеђују прехрамбени и хигијенски пакети и огревно дрво за око 2.500 социјално најугроженијих породица опредељено је 10,7 милиона динара – рекла је Бранка Бежанов.
Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић захвалио је представницима Ротари клуба што су обезбедили јабуке за кориснике Народне кухиње.
– Ово је једна од традиционалних активности солидарности коју спроводимо у сарадњи са Ротари клубом од 2010. године. Програм народне кухиње реализујемо захваљујући снажној подршци Града. Кувани оброк добија 600 корисника сваког радног дана, док је 800 ланч пакета намењено корисницима из приградских насеља на месечном нивоу – рекао је Драган Лазић.
Председник Ротари клуба Нови Сад Александар Караџић је истакао да су и ову, једанаесту акцију, за задовољством реализовали и да ће се и у будућности радо одазивати хуманитарним акцијама.
– Ротари клуб помаже Градску организацију Црвеног крста кроз пројекат „Галерија на Штрафти“. У њој је младим уметницима омогућено да излажу своје радове, а на крају године врши се продајна аукција и сав остварен приход иде Црвеном крсту – рекао је Александар Караџић.
Према Календару најзначајних активности Црвеног крста Србије у периоду од 14. септембра до 17. октобра обележава се Месец солидарности, у оквиру чијег обележавања се спроводе активности са циљем да се заједница мобилише на узајамну солидарност.
Обележавање Светског дана борбе против сиромаштва реализовано је у складу са мерама заштите од заразне болести Ковид -19.

Pin It on Pinterest