Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

У понедељак 15. јуна у 12,00 сати, у Великој сали Дома Војске Србије, Београдски кеј 9, Црвени крст Новог Сада је организовао пријем, за вишеструке добровољне даваоце крви, који су у 2019. години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе – добитнике плакете „Широко Срце“. Традиционална свечаност поводом Светског дан давалаца крви организована је уз поштовање мера заштите од ширења корона вируса.

Овогодишњи 14. јун, Светски дан давалаца крви, обележен је под називом „Безбедна крв спасава животе“ са слоганом „Дај крв и учини свет здравијим местом за живот“.

Добитницима признања обратили су се Александар Петровић, помоћник градоначелника Града Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача председник Црвеног крста Новог Сада и прим. др Сања Богдановић в. д. директора Завода за трансфузију крви Војводине.

– Захваљујући великом броју хуманих грађана Град Нови Сад има добро развијено и организовано добровљно давалаштво крви чиме је позициониран на место најхуманије средине. Веома ми је драго што на данашњи дан могу да вам се захвалим што несебично помажете онима којима је помоћ најпотребнија. Град Нови Сад препознаје значај свих појединаца, организација и институција који су уједињени на овом важном задатку и наставиће да их подржава у сваком погледу – рекао је Александар Петровић.

Након уводних поздрава, добровољним даваоцима крви уручене су захвалнице, плакете и пригодне награде, а помоћник градоначелника, Александар Петровић уручио је плакете онима даваоцима који су до сада крв дали 100 пута. Поред добровољних давалаца, признања су уручена и заслужним установама и институцијама за најбоље остварене резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви у претходној години.
Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић захвалио се Граду на снажној подршци.
– Град Нови Сад у сваком тренутку има довољне количине крви које чекају пацијенте, а ситуација са Корона вирусом је показала да пацијенти не могу бити збринути без довољне количине крви. С поносом можемо рећи да је прикупљено преко 12 000 јединица крви, а посебно нас радује што имамо 1200 првих давања. На овој свечаности желимо да захвалимо херојима садашњице и најхуманијима међу њима. Такође желимо да пошаљемо поруку да свако може да допринесе у овој области давањем крви и волонтирањем у Црвеном крсту – нагласио је Драган Лазић.
У име награђених захвалила се Милица Миковић, добитница признања за остварених 100 давања крви.

Својим присуством свечаност су увеличали:
– Дејан Укропина – председник Црвеног крста Војводине;
– Бошко Митрашиновић – секретар Црвеног крста Војводине;
– Милан Новаковић – начелник Јужнобачког упрваног округа;
– бригадни генерал Зоран Насковић – командант Прве бригаде Копнене Војске Србије;
– Александар Петровић, помоћник градоначелника Града Новог Сада,
– прим др Сања Богдановић – в.д. директора Завода за трансфузију крви Војводине;
– проф. др Дејан Јакшић – ректор Универзитета у Новом Саду;
– проф. др Сања Подунавац-Кузмановић – проректор Универзитета у Новом Саду;
– Желимир Мрдаљ – директор Центра за основну полицијску обуку Сремска Каменица;
– Ђорђе Искрин – директор Медицинске школе „7.април“;
волонтери и други.

У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Новог Сада овај датум обележиo је и дистрибуцијом пропагандног материјала посвећеног добровољном давалаштву крви. Свакодневни хероји – даваоци крви, обезбеђују потребе за крвљу и крвним продуктима, и то у свим условима, бринући о другима као о себи. Добровољни даваоци крви су из свих сфера живота, свих конфесија, порекла и узраста. Бирајући да дају крв својом вољом, без надокнаде, ови појединци представљају хероје данашњице. Ови људи гестом људске солидарности спасавају животе, а многи то чине годинама уназад. Циљ активности Црвеног крста Новог Сада је мотивицаија давалаца и подизање свести о потреби да буду обезбеђене довољне резерве крви, како бисмо помогли пацијентима у животно угроженим стањима. Град Нови Сад има то задовољство и радост, да захваљујући великом броју волонтера Црвеног крста и несебичних добровољних давалаца крви, има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви, да клинике несметано раде, јер крви и продуката крви увек има довољно.
Програм је водила Лаура Вујковић, новинарка РТВ.
Извештаје са свечаности дали су РТВ, Новосадска телевизија, Канал 9, Радио Нови Сад и Новосадски лист Дневник .
Свим добровољним даваоцима захваљујемо на хуманости и шаљемо поруку да свако може дати свој допринос: давањем крви, волонтирањем у давалаштву крви или ширењем тачних информација о потребама за добровољним давањем крви.

За остварених 100 давања плакету су добила 4 даваоца крви:
– Ђорђе Кејфеш
– Золтан Сајко
– Лудрован Мирко
– Павле Благојевић

За 75 давања 11 даваоца:
– Драгомир Кисо
– Мирко Шљука
– Саша Радивојевић
– Милорад Милић
– Небојша Смрека
– Горан Миљуш
– Раде Јововић
– Младен Јеличић
– Јелена Ћирић
– Стеван Ђуровић
– ЈорданЉубишевић

За 50 давања 36 давалацa (списак у прилогу).

Плакету „Широко срце“ за 2019. годину добило је девет колектива:

– Центар за основну полицијску обуку Сремска Каменица
– Медицинска школа „7.април“
– Економска школа „Светозар Милетић“

Факултети Универзитета у Новом Саду:
– Факултет техничких наука
– Природно-математички факултет
– Правни факултет

– ЈГСП „Нови Сад“
– Полицијска управа Нови Сад
– Одржавање и услуге д.о.о. Нови Сад

Pin It on Pinterest