CKNS je po dvadesetdeveti put organizovao akciju „Za sunčanu jesen života”. Još jedna sunčana jesen poklonjena je onima koji koračaju stazama poznih godina.

Tokom oktobra meseca realizovane su sledeće aktivnosti:

– Osnovne organizacije Crvenog krsta u mesnim zajednicama su, prema svojim programima, obeležile Akciju mnogobrojnim aktivnostima. Volonteri su obišli veliki broj starih, nemoćnih kao i nekadašnje istaknute aktiviste naše organizacije. Uz tople reči, ukrašenu jabuku ili poklon, zakucali smo na mnoga vrata i pokazali da nismo zaboravili stare i bolesne. Održana su brojna zdravstvena predavanja, merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi uz savete lekara o pravilnoj ishrani.

Družili su se naši stariji sugrađani sa mališanima iz vrtića ili škola koji su im svojim programima poželeli puno zdravlja i dug život. Dečiji osmeh, vedrina, ljubav, njihovi mali poklončići bakama i dekama, ostavili su nezaboravne trenutke zadovoljstva i prijatnog raspoloženja.

– Program obeležavanja akcije u OOCK Budisava izveli su učenici OŠ „Ivo Andrić“. Pored meštana programu su prisustvovali i korisnici Programa „Briga o starima“.

U Kisaču, u prepunoj sali Doma kulture dekorisanoj tradicionalnim vezovima, jesenjim plodovima i cvećem, održan je program u kome su učestvovali najmlađi. Prisutne je pozdravila predsednik Crvenog krsta Novog Sada, prof.dr Mira Govorčin. Akcija je obeležana i u OOCK „Bratstvo“. Pored programa prikazana je i prezentacija socijalne delatnosti Crvenog krsta Novog Sada.

– Crveni krst Novog Sada je zajedno sa aktivistima obišao 38 starih i bolesnih lica i 15 korisnika Kuhinje na točkovima kojima su uručeni paketi sa hranom i sredstvima za higijenu.

– U većini osnovnih škola održan je javni čas za bake i deke. Učenici su svojim programima pokazali kolika je njihova ljubav prema onima koji su zašli u jesen života. Učenici iz 35 osnovnih škola su učestvovali na konkursu likovnih i literarnih radova na temu „Moji baka i deka”, u kategoriji od I-IV razreda osnovnoškolskog uzrasta. Na konkursu je učestvovalo 30 učenika sa literarnim i 158 učenika sa likovnim radovima. Nagrađeno je sedam likovnih radova.

Prvo mesto podelile su Marija Simić, učenica II2, OŠ „Vuk Karadžić” i Milena Đurišić III1, OŠ „Nikola Tesla“. Posebnu nagradu dobilo je četvoro dece iz „Sigurne kuće“ koji su se prvi put uključili u našu akciju. Podeljene su četiri nagrade za literarni rad a najbolji literarni rad napisao je Dušan Simendić, učenik IV1 OŠ „Miloš Crnjanski“. Nagrađeni učenici su svoje radove pročitali.

– Mališani iz PU „Radosno detinjstvo“ su u svojim vrtićima pesmom i igrom obeležili akciju. Veliki broj njih je učestvovao na konkursu likovnih radova na temu „Moji baka i deka“, tako da je bilo 352 rada iz 34 vrtića.

Nagrađena su šest najuspešnija likovna rada, a prvo mesto je pripalo Anji Vasić iz vrtića „Petar Pan“ i Nenadu Đajić iz vrtića „Buba Mara“. Posebnu nagradu dobilo je sedam mališana iz vrtića „Petar Pan“ za originalnost radova jer su oni svoje bake i deke napravili. Specijalnu nagradu je dobio vrtić „Buba Mara“ za najviše poslatih radova.

– Crveni krst je organizovao svečani prijem za najstarije aktiviste. Svečanost su uveličali svojim programom mališani iz vrtića „Dunavski cvet”.

Počasni gost bio je prof.dr Tadija Eraković, pisac, veliki prijatelj dece i Crvenog krsta. Prijemu su prisustvovali načelnik Gradske uprave za socijalnu i dečju zaštitu, predstavnice Kola srpskih sestara Eparhije Bačke i predstavnici Centra za socijalni rad. Na svečanosti je Eržebet Nađ iz OOCK MZ „7. juli“ proglašena za najstarijeg aktivistu Crvenog krsta Novog Sada a dodeljena joj je i nagrada. Eržika je svoj volonterski rad u Crvenom krstu posvetila zdravstvenom prosvećivanju dece i još uvek je veoma aktivna.

Na prijemu je Marija Radosavljević, na osnovu prijave i izvoda iz matične knjige rođenih, nagrađena kao najstariji građanin Novog Sada, rođena je 9.11.1905.g. Takođe i Živojin Stojanović je poneo titulu najstarijeg jer ima 101 godinu. U konkurenciji bračnih parova sa najviše provedenih godina u braku nagrađeni su Slobodanka i Jovan Fenjac koji su venčani 14.8.1946.godine.

– Svi učesnici i gosti dobili su poklone, koje su napravila deca oštećenog sluha iz OŠ „Jovan Popović“, koji su uključeni u radionice psihosocijalne podrške.
– Akciju su pratila sredstva informisanja.
– Crveni krst kao humanitarna organizacija, tokom čitave godine, kroz razne programe i aktivnosti vodi brigu o starima, a u svakog oktobra već 29 godina im posvećuje više pažnje. Akcijom je obuhvaćeno preko 1000 starijih aktivista i građana.

Pin It on Pinterest