Црвени крст Новог Сада и Универзитет у Новом Саду настављају у току школске 2019/2020. године успешну дугогодишњу сарадњу организовањем акција добровољног давалаштва крви на факултетима у саставу Универзитета. Реч је акцијама које су део активности Црвеног крста Новог Сада у оквиру организовања, мотивисања и окупљања даваоца крви, које се спроводе у партнерству са Заводом за трансфузију крви Војводине.
Прва акција добровољног давалаштва крви на факултетима у текућој школској години организована је на Филозофском факултету 20. фебруара 2020. године. Тим поводом, акцију на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду испратили су проф. др Сања Подунавац-Кузмановић, проректорка за наставу, проф. др Ивана Живанчевић-Секеруш, деканица Филозофског факултета, проф. др Јасмина Коџопељић, продекан за наставу, проф. др Владимир Баровић, координатор акције добровољног давалаштва крви на Филозофском факултету, као и Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада и прим. др Сања Богдановић, директорка Завода за трансфузију крви Војводине.
Проректорка проф. др Сања Подунавац-Кузмановић истакла је да је свака акција добровољног давања крви једно од лепших дешавања на Универзитету, као и да је веома важно да млади људи осете лепоту хуманог геста којим некоме спашавају или продужују живот. „Овакве акције су нешто чиме се наш Универзитет веома поноси, јер сви ти млади људи, наши студенти, ће након завршених студија сигурно постати квалитетни стручњаци, међутим, веома је важно да постану племените и хумане личности“, нагласила је проректорка овом приликом. „И због тога, читава академска заједница би требало да ради на томе да оваквих акција на нашем Универзитету буде што више, јер се на овај начин код студената подиже свест о значају ширења идеје хуманости и доприноси се развијању културе добровољног давања крви“, закључила је проректорка, најављујући наставак акција добровољног давалаштва крви и на другим факултетима Универзитета у Новом Саду.
Да би задовољили потребе лечење свих пацијената на територији Војводине потребне су свакодневне акције како би залихе могле да буду одржаване на стабилном нивоу, кажу из Завода за трансфузију крви Војводине. “Држимо се оног постулата да крв треба да чека пацијента, а не пацијент крв”, навела је др Сања Богдановић, в.д. директора
Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић је напоменуо да су току претходне године имали 2.154 прва давања , што је и основни циљ њихових активности.Један од начина мотивације младих да добровољно дају крв је и медијска пажња, рекао је секретар Црвеног крста, кроз коју млади схватају колико је важан живот сваког људског бића и на који начин лично могу да допринесу да се тај живот сачува. Медијски су акцију испратили РТВ, Новосадска ТВ, Канал 9, Дневник.
На акцији је прикупљено укупно 41 јединица крви. Црвени крст Новог Сада се захваљује свим добровољним даваоцима и Основној организацији Црвеног крста Филозофског факултета у Новом Саду.

Pin It on Pinterest