У оквиру Програма едукативно мотивационог рада Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, је и ове године организовао Саветовање за волонтере-сараднике и организаторе акција добровољног давалаштва крви из новосадских средњих школа, факултета, предузећа и институција.
Саветовање је одржано у периоду од 1. до 3. октобра 2021. године, у Врњачкој Бањи, у хотелу „Соларис Ресорт“.
Едукацији је присуствовало 70 учесника, а скуп је одржан у складу са прописаним мерама здравствене заштите од заразне болести Ковид-19.
Циљ саветовања је био: подизање свести о култури добровољног давања крви, стицање вештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви. Саветовање је отворио др Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада, а затим је присутне госте и сараднике поздравио пуковник др Братољуб Бркљача, председник Црвеног крста Новог Сада.
Учињена нам је велика част, присуством Љубомира Миладиновића, генералног секретара Црвеног крста Србије, који је својим излагањем истакао значајну улогу организација Црвеног крста у Србији, у вршењу повереног јавног овлашћења, односно рад на промоцији и омасовљавању добровољног давалаштва крви.
Раде Станојчић, самостални стручни сарадник Црвеног крста Новог Сада, представио је активности Црвеног крста Новог Сада на плану добровољног давалаштва крви за период јануар-август 2021. године.
Организовање свих акција незамисливо је без добре сарадње са Заводом за трансфузију крви Војводине. Рад Завода за трансфузију крви Војводине, анализу резултата, фукционисање добровољно давалаштво у време заразне болести Covid-19, презентовала је Зорица Бијелић, сарадник из Завода за трансфузију крви Војводине.
Заинтересованост учесника за дате теме била је изузетно велика. Било је пуно питања на које су предавачи дали одговоре.
На Саветовању су учествовали и:
– др Лидија Томаш, в.д. начелника Градске управе за дечију и социјалну заштиту
– Александра Танасијевић, секретар Црвеног крста Зрењанин
– др Синиша Трајковић, секретар Црвеног крста Суботица
– Емина Тодоровић, секретар Црвеног крста Крушевац
– Слободан Дишовић, секретар Црвеног крст Врњачка Бања
Послови организовања, мотивисања и окупљања добровољних давалаца крви према Закону о Црвеном крсту, (Сл.Гласник РС, број 107/05), као јавно овлашћење, и Закону о трансфузијској медицини (Сл.Гласник РС, број 40/17), поверени су oрганизацијама Црвеног крста и трансфузиолошким службама. Активности из ове области, Црвени крст Новог Сада, спроводи у партнерском односу са Заводом за трансфузију крви Војводине, са којим се организују акције добровољног давања крви на терену, у институцијама и локалној заједници. Акцијама претходи детаљан и обиман рад на мотивацији грађана за добровољно давање крви, регрутовање давалаца и задржавање у складу са активностима које се спроводе и евалуирају сваке године. Ове активности спроводе се путем подршке спровођењу дугорочне националне кампање, кроз промотивне активности, едукације волонтера и реализацију годишњег плана прикупљања крви.
Едукације волонтера су начин да се људи укључе у промоцију добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви и начин да се дође до нових волонтера и давалаца крви.

Pin It on Pinterest