У оквиру Програма едукативно мотивационог рада Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, је и ове године организовао Саветовање за волонтере сараднике, организаторе акција добровољног давалаштва из новосадских средњих школа, факултета и предузећа– са гостима 70 учесника. Саветовање је одржано у складу са прописаним мерама здравствене заштите од заразне болести Covid-19, поштујући све препоруке о предострожности у циљу првентивне заштите свих учесника и безбедног одржавања програма саветовања.
Саветовање је одржано у периоду од 25. до 27. септембра 2020.године, у Врњачкој бањи, у хотелу „Соларис Ресорт“.
Циљ Саветовања је био: подизање свести о култури добровољног давања крви, стицање вештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви. Саветовање је отворио Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада који је поздравио присутне госте и сараднике.
Председник Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Новог Сада, проф. др Ева Лончар, је истакла значај организовања оваквих саветовања и захвалила се организаторима – волонтерима на великој помоћи у организовању акција, нарочито у специфичним условима због заразне болести Covid-19.
Раде Станојчић, самостални стручни сарадник Црвеног крста Новог Сада, представио је активности Црвеног крста Новог Сада на плану добровољног давалаштва крви за период јануар-август 2020. године.
Организовање свих акција незамисливе су без добре сарадње са Заводом за трансфузију крви Војводине а о улози службе за трансфузију крви и анализи њихових резултата, говорила је прим. др Сања Богдановић, в.д. директора Завода за трансфузију крви Војводине.
Зорица Бијелић, сарадник из Завода за трансфузију крви Војводине, објаснила је учесницима како фукционише добровољно давалаштво за време заразне болести Covid-19.
Медијску промоцију и презенатацију добровољног давалаштва крви представио је проф. др Владимир Баровић.
Заинтересованост учесника за дате теме била је изузетно велика. Било је пуно питања на које су предавачи дали одговоре.
На Саветовању су учествовали и:
– Александра Танасијевић, секретар Црвеног крста Зрењанина
– Биљана Клипа, секретар Црвеног крста Сомбор
– Татјана Јованчевић, секретар Црвеног крст Сремска Митровица
– Емина Тодоровић, секретар Црвеног крста Крушевац
– Слободан Дишовић, секретар Црвеног крст Врњачка Бања
Послови организовања, мотивисања и окупљања добровољних давалаца крви према Закону о Црвеном крсту, (Сл.Гласник РС, број 107/05), као јавно овлашћење, и Закону о трансфузијској медицини (Сл.Гласник РС, број 40/17), поверени су Организацији Црвеног крста и трансфузиолошким службама. Активности из ове области, Црвени крст Новог Сада, спроводи у партнерском односу са Заводом за трансфузију крви Војводине, са којим се организују акције добровољног давања крви на терену, у институцијама и локалној заједници. Акцијама претходи детаљан и обиман рад на мотивацији грађана за добровољно давање крви, регрутовање давалаца и задржавање у складу са активностима које се спроводе и евалуирају сваке године.
Ове активности спроводе се путем подршке спровођењу дугорочне националне кампање, кроз промотивне активности, едукације волонтера и реализацију годишњег плана прикупљања крви.
Едукације волонтера су начин да се људи укључе у промоцију добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви и начин да се дође до нових волонтера и давалаца крви.Саветовање је финансијски помогла Скупштина Града Новог Сада – Градска управа за здравство и Градска управа за социјалну и дечију заштиту.Атмосфера током рада, интерактивност са предавачима, обим усвојених вештина, лепо дружење, као и изузетна предусретљивост домаћина хотела „Соларис Ресорт“, допринели су да реализација Саветовања буде на високом нивоу.

Pin It on Pinterest