Izaberite stranicu

Послови организовања, мотивисања и окупљања добровољних давалаца крви према Закону о Црвеном крсту, (Сл.Гласник РС, број 107/05), као јавно овлашћење, и Закону о трансфузијској медицини (Сл.Гласник РС, број 40/17), поверени су Организацији Црвеног крста и трансфузиолошким службама. Активности из ове области, Црвени крст Новог Сада, спроводи у партнерском односу са Заводом за трансфузију крви Војводине, са којим се организују акције добровољног давања крви на терену, у институцијама и локалној заједници. Акцијама претходи детаљан и обиман рад на мотивацији грађана за добровољно давање крви, регрутовање давалаца и задржавање у складу са активностима које се спроводе и евалуирају сваке године.
Ове активности спроводе се путем подршке спровођењу дугорочне националне кампање, кроз промотивне активности, едукације волонтера и реализацију годишњег плана прикупљања крви.
Едукације волонтера су начин да се људи укључе у промоцију добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви и начин да се дође до нових волонтера и давалаца крви.
У оквиру Програма едукативно мотивационог рада Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, су и ове године организовали Саветовање за предаваче, сараднике, организаторе акција добровољног давалаштва крви и добровољне даваоце крви из новосадских средњих школа, факултета, предузећа и месних заједница – са гостима 110 учесника.
Саветовање је одржано 29.09-01.10.2017.г. на Борском језеру у хотелу „Језеро“.
Циљ Саветовања је био: подизање свести о култури добровољног давања крви, стицање вештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви. Саветовање је отворио Пуковник др Братољуб Бркљача, председник Црвеног крста Новог Сада и Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада који су поздравили присутне госте и сараднике. На саветовању су обрађене следеће теме:

  • Улога Црвеног крста на основу новог Закона о трансфузијској медицини, Марија Чукић, стручни сарадник Црвеног крста Србије,
  • Улога Завода за трансфузију крви на основу новог Закона о трансфузијској медицини, резултати у области добровољног давалаштва крви, проф. др Радмила Јовановић, директорка Завода за трансфузију крви Војводине
    Активности Црвеног крста Новог Сада на плану добровољног давалаштва крви у периоду јануар-август 2017.године, Раде Станојчић, стручни сарадник.
  • Мотивација у добровољном давалаштву крви и организовање акција добровољног давања крви, др Ванеса Убавин-Кривошија, Завод за трансфузију крви Војводине.
  • Заинтересованост учесника за дате теме била је изузетно велика. Било је пуно питања на које су предавачи дали одговоре.

На Саветовању су учествовали и гости из региона:
– Република Хрватска, равнатељ Црвеног крижа Осијек, Денис Ћосић са сарадником
– Република Босна и Херцеговина, секретар Црвеног крста Тузле, Сеад Хасић са сарадником
– Република Македонија, Глигор Новачевски, Црвени крст Македоније, са
сарадницима и председник Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Скопља, Деан Стојковски са сарадницима као и
– Црвени крст Зрењанина, секретарка Александра Танасијевић са сарадником

Током обе вечери приређен је музичко-забавни програм.
Учесници семинара имали су прилику да у недељу 01.10.2017.године, обиђу Лазареву пећину, коју је изградила подземна река и која је проглашена за природну реткост.
Саветовање су финансијски помогли: Скупштина Града Новог Сада – Градска управа за здравство и Градска управа за социјалну и дечију заштиту, Црвени крст Војводине и Завод за трансфузију крви Војводине.
Атмосфера током рада, интерактивност са предавачима, обим усвојених вештина, лепо дружење, као и изузетна предусретљивост домаћина хотела „Језеро“, допринели су да реализација Саветовања буде на високом нивоу.

Pin It on Pinterest