Izaberite stranicu

Свечаност поводом доделе знакова признања Црвеног крста Србије одржана је у петак, 13. маја 2022. године, са почетком у 12.00 часова, у сали Историјског архива града Новог Сада, Филипа Вишњића 2а. Свечаности поред награђених присуствовали су:
– Дејан Укропина, председник Црвеног крста Војводине
– Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада
– проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високообразовањ и научноистраживачку делатност АП Војводине
– Никола Бањац, генерални секретар Скупштине АП Војводине
– Милан Новаковић, начелник Јужно бачког управног округа,
представници војске Србије, школа, факултета, удружења, установа, институција и предузећа, са којима остварујемо програмске активности и садржаје, као и наши најмлађи волонтери.
Црвени крст Новог Сада, предложио је, а Управни одбор Црвеног крста Србије на седници одржаној 14. децембра 2021. године једногласно је подржао предлоге Црвеног крста Новог Сада да се доделе висока признања истакнутим појединцима и институцијама.
Председник Црвеног крста Војводине, Дејан Укропина уручио је Медаље, Златне и Сребрне знакове Црвеног крста Србије, истакнутим институцијама и појединцима, који су својим радом допринели развоју Црвеног крста Новог Сада.
Између осталих, том приликом, Златни знак Црвеног крста Србије додељен је и градоначелнику Вучевићу за значајне резултате у остваривању задатака и циљева Црвеног крста. Медаља Црвеног крста Србије припала је дугогодишњем сараднику Јови Максимовићу, док су поред градоначелника, Златни знак добили и Магдалена Селеши, Милан Спасојевић, Кира Панчулидзев, Ватрогасни савез Града Новог Сада и Установа за децу и младе Дечије село „Др Милорад Павловић“ из Сремске Каменице.
Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада у свом говору је рекао:
„Честитам свим лауреатима на добијеним признањима и домаћинима на организацији овог догађаја, којим, између осталог, обележавамо 141 годину постојања Црвеног крста Новог Сада. Част ми је што сам овогодишњи добитник Златног знака Црвеног крста Србије, јер то није само награда за појединца, већ га посматрам као признање за све Новосађане и цео град. То је и потврда да је Нови Сад добар партнер са градском организацијом Црвеног крста. Пуно ми је срце што сам део ове приче која траје више од 14 деценија, где царују хуманост, солидарност, једнакост и све оно што су основни принципи племенитог рада Црвеног крста. Кроз бурну историју траје та сага, кроз рад у највећим изазовима, а увек на висини задатка. У претходне две године када се читаво човечанство сусрело са глобалним проблемом, кад смо се борили против невидљивог непријатеља, кад је услед пандемије блокиран живот на читавој планети, баш у таквим околностима запослени и волонтери Црвеног крста, својим знањем и искуством, су помагали државним институцијама. Задивљен сам пожртвовањем и постигнућима добитника плакета и њиховим несебичним, хуманим делима. Сматрам да заслужују више пажње, јер брига за другог човека треба бити на пиједесталу вредности“ – рекао је Вучевић,
Догађају су присуствовали и председник Црвеног крста Новог Сада пуковник Братољуб Бркљача и секретар Црвеног крста Новог Сада др Драган Лазић, а присутнима се обратио председник Црвеног крста Војводине Дејан Укропина.
– Добити највиша признања Црвеног крста Србије је велика част и честитам свим лауреатима. Црвени крст Војводине је организација која координира рад 45 општинских организација, а у 2021. години били смо веома активни, и то у току пандемије. Тада су наши волонтери пружили асистенцију за око 750 000 наших грађана на вакциналним пунктовима, а у току године је поклоњено чак 411 000 волонтерских сати. Велика заслуга за то је активнсот Црвеног крста Новог Сада, једне од најактивнијих организација – истакао је Дејан Укропина.
Истог дана, у 13.00 часова у холу Историјског архива града Новог Сада, отворена је изложба под називом „Црвени крст Новог Сада кроз три века хуманости“, чији су аутори др Драган Лазић, Мирослав Попадић, проф др Владимир Баровић и Будимир М. Попадић. Изложбу је отворио Дејан Укропина, председник Црвеног крста Војводине а гостима су се обратили и пуковник др Братољуб Бркљача и Петар Ђурђев, директор Историјског архива града Новог Сада.
Циљ изложбе је да упознамо јавност са активностима хуманих, вредних и савесних Новосађанки и Новосађана, кроз једно ипо вековно постојање и непрекидног деловање Црвеног крста Новог Сада и обухвата 28 паноа са информацијама и фотографијама.
Изложба ће бити отворена до 31. маја, сваког радног дана у периоду од 9.00 до 18.00 часова.
Позивамо наше суграђане да посете изложбени простор.
Списак добитника признања:

Медаља Црвеног крста Србије:
1. Јово Максимовић

Златни знак:
1. Дејан Укропина
2. Милош Вучевић
3. Магдалена Селеши
4. Елена Фулмек
5. Милан Спасојевић
6. Кира Панчулидзев
7. Ватрогасни савез Града Новог Сада
8. Установа за децу и младе Дечије село „Др Милорад Павловић“ Сремска Каменица

Сребрни знак:
1. Миомирка Ступар
2. Дане Мијатовић
3. проф. др Владимир Марковић
4. Сузана Анђелковић
5. Биљана Џомбета Крупински
6. Бојан Миленић
7. Наташа Пантић
8. Слађана Путић
9. Тијана Мелих
10. Ивана Јовић
11. Вања Марковић
12. Маша Мастиловић
13. Ана Пајкић
14. Наталија Свилар
15. Драган Бијелић

Pin It on Pinterest