Према Календару најзначајних активности Црвеног крста Србије у периоду од 14. септембра до 17. октобра обележава се Месец солидарности, у оквиру чијег обележавања се спроводе активности са циљем да се заједница мобилише на узајамну солидарност.

Ове године мото обележавања 17. октобра Светског дана борбе против сиромаштва био је „Заједничким снагама ка социјалној и еколошкој правди за све“.

У сарадњи са Градском управом за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада и Ротари клубом Нови Сад, 16. октобра 2020. године, на пунктовима за поделу куваних оброка корисницима Народне кухиње Црвени крст Новог Сада, у Футошкој 14 (336 корисника) и у Клубу пензионера „Олга Петров“, Футошка 67 (264 корисника) подељене су јабуке у количини од 3.000 kg (око 5 kg по кориснику). Јабуке су обезбеђене захваљујући донацији Ротари клуба Нови Сад и ове године је јубилеј наведене активности (реализујемо десету годину заредом).
Корисницима програма Народне кухиње су подељњни кексићи из донације Центра за основну полицијску обуку-Сремска Каменица и цегер кесе из донације Црвеног крста Србије.
Подели јабука присуствовала је Бранка Бежанов, члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци, председник Ротари клуба Новог Сада, проф. др Веселин Перовић као и представници медија.

Град Нови Сад је развио различите облике социјалне помоћи којима се утиче на смањење сиромаштва, а реализују их Центар за социјални рад и Црвени крст. Град је у 2020. години издвојио 54 милиона динара за интервентне и директне помоћи угроженим корисницима Центра за социјални рад. Такође је планирано 50 милиона динара за програме и активности Црвеног Крста у борби против сиромаштва, од којих је 28 милиона динара немењено за Кухињу за социјално угрожена лица, у којој се припрема 600 куваних оброка дневно и 800 ланч пакета месечно за кориснике из насељених места ван Новог Сада. За програм директног ублажавања сиромаштва, у оквиру којег се сваке године у зимском периоду обезбеђују прехрамбени и хигијенски пакети и огревно дрво за око 2.500 социјално најугроженијих породица опредељено је 7,6 милиона динара- рекла је Бранка Бежанов.

Секретар Црвеног крста Новог Сада Драган Лазић захвалио је представницима Ротари клуба што су обезбедили јабуке за кориснике Народне кухиње.
Ово је једна од традиционалних активности солидарности, а ове године смо обезбедили и еколошке цегере Црвеног крста и кексе захваљујући подрши Центра за основну полицијску обуку из Сремске Каменице – рекао је Драган Лазић и додао да организација Црвеног крста није престајала са радом ни у време ванредног стања, поштујући мере заштите од болести Ковид 19.

Председник Ротари клуба Веселин Петровић је рекао да је ово њихова десета, јубиларна акција коју су за задовољством реализовали. Он је додао да ће се и у будућности радо одазвати хуманитарним акцијама.

Обележавање Светског дана хране и Светског дана борбе против сиромаштва је реализовано у складу са мерама заштите од заразне болести Kovid-19.

Pin It on Pinterest