Пионирска 12, 21000 Нови Сад | Тел. 6622-755 | Факс. 523-945 | info@gockns.org.rs

 Поводом 14. јуна – Светског дана добровољних давалаца крви, Град Нови Сад и Црвени крст Новог Сада су у 12,00 сати, у Свечаној сали Градске куће, Трг слободе 1, организовали пријем за вишеструке добровољне даваоце. Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић поздравио је даваоце и уручио признања Црвеног крста Србије вишеструким добровољним даваоцима крви, који су у претходној години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективима – добитницима плакете „Широко срце“. За остварених 100 давања плакету je добилo 9 давалаца крви, за 75 давања 11 давалаца, а за 50 давања 20 давалаца. Плакету „Широко срце“ за 2016. годину добилo je 9 колектива. Добитницима признања обратили су се и председник Црвеног крста Новог Сада, Пуковник др Братољуб Бркљача и директорка Завода за трансфузију крви Војводине, Проф. др Радмила Јовановић.
У име награђених захвалио се Небојша Јелић, добитник плакете за остварених 100 давања крви. Пријему су присуствовали:
1. Проф. др Зоран Милошевић, Покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност
2. Милан Новаковић, начелник Јужнобачког управног округа
3. Тихомир Николић, члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци
4. мр сци. др Мила Уверић, начелница Градске управе за здравство
5. Лидија Риц Рихтер, секретар Црвеног крста Војводине
6. Мухамед Зиљкић, муфтија војвођански
7. Отац Бранко Ћурчин, отац Лазар Мајсторовић и др.
Пријем су својим наступом увеличали чувари традиционалне музике „Звуци с камена“.
Истог дана, на Тргу слободе организована је изложба ликовних радова са Конкурса „Крв живот значи“, ученика основних и средњих школа, и промотивни штанд на коме су волонтери Црвеног крста суграђанима делили промотивни материјал.
14. јуна 2017. године, на Градском купалишту „Штранд“ у периоду од 17,00 до 20,00 часова, организована је промоција давалаштва крви, где су млади волонтери Црвеног крста делили промотивни материјал.
Град Нови Сад има то задовољство и радост, да захваљујући великом броју волонтера Црвеног крста и несебичних добровољних давалаца крви, има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви, да клинике несметано раде, јер крви и продуката крви увек има довољно.
Светски дан ДДК је медијски добро пропраћен.
Извештаје са свечаности и манифестација дали су РТВ, Новосадска телевизија, Канал 9, ТВ Панонија и дневни лист „Дневник“.
14. јун – Светски дан добровољних давалаца крви, службено је установљен од стране Светске здравствене организације као дан рођења проналазача крвних група Карла Ландштајнера, и има задатак да у целом свету синхронизованим манифестацијама прослави и нагласи значај милиона давалаца крви који добровољно, анонимно и ненаграђено дају крв спасавајући хиљаде живота сваки дан.
Такође, овај Дан има за циљ и да позове све оне грађане који до сада нису дали крв да се укључе у породицу давалаца.
Прва централна глобална прослава 14. јуна као Светског дана добровољних давалаца крви била је 2004. године када је обележена у Кејптауну.
На овај Дан свако национално друштво Црвеног крста препознаје специјалну улогу добровољних давалаца крви у спасавању живота и организује његово обележавање.
Мото овогодишњег Светског дана добровољних давалаца крви гласи:

„НЕ ЧЕКАЈ НЕЗГОДУ.
ПРЕДУЗМИ НЕШТО. ДАЈ КРВ. ДАЈ КРВ САДА. ДАЈ КРВ РЕДОВНО“

Свакодневни хероји – даваоци крви, обезбеђују потребе за крвљу и крвним продуктима, и то у свим условима, бринући о другима као о себи. Добровољни даваоци крви су из свих сфера живота, свих конфесија, порекла и узраста. Бирајући да дају крв својом вољом, без надокнаде, ови појединци представљају хероје данашњице. Ови људи гестом људске солидарности спасавају животе, а многи то чине годинама уназад. Циљ кампање је подизање свести о потреби за 100 % ненаграђеном добровољном давању крви и компонената крви.

 

Pin It on Pinterest