У понедељак 14. јуна у 12,00 сати, у Великој сали Дома Војске Србије, Београдски кеј 9, Црвени крст Новог Сада је организовао пријем, за вишеструке добровољне даваоце крви, који су у 2020. години остварили право на признање за 50, 75 и 100 пута дату крв, као и колективе – добитнике плакете „Широко Срце“. Традиционална свечаност поводом Светског данa добровољних давалаца крви организована је уз поштовање мера заштите од ширења корона вируса.

Овогодишњи 14. јун, Светски дан добровољних давалаца крви, обележен је са слоганом „Дај крв. Нека сва срца куцају.“.

Добитницима признања обратили су се Александар Петровић, помоћник градоначелника Града Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача председник Црвеног крста Новог Сада и прим. др Невенка Бујандрић в. д. директора Завода за трансфузију крви Војводине.

Након уводних поздрава, добровољним даваоцима крви уручене су захвалнице, плакете и пригодне награде, а помоћник градоначелника, Александар Петровић уручио је плакете оним даваоцима који су до сада крв дали 100 (2 даваоца) и 75 пута (12 даваоца). Примаријус др Невенка Бујандрић, в.д. директора Завода за трансфузију крви Војводине уручила је 35 признања за даваоце који су дали 50 пута крв. Поред добровољних давалаца, признања су уручена и заслужним установама и институцијама за најбоље остварене резултате на омасовљавању добровољног давалаштва крви у претходној години.

Средње школе: Центар за основну полицијску обуку Сремска Каменица, Пољопривредна школа са домом ученика Футог и Медицинска школа „7.април“.
Факултети Универзитета у Новом Саду: Факултет техничких наука, Природно-математички факултет и Правни факултет.
Предузећа и институције: Полицијска управа у Новом Саду, Јавно градско саобраћајно предузеће „Нови Сад“ и Електродистрибуција „Нови Сад“.

У име награђених захвалила се Катица Вуксановић, добитница признања за остварених 100 давања крви.

У сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, Црвени крст Новог Сада овај датум обележиo је и дистрибуцијом пропагандног материјала посвећеног добровољном давалаштву крви.
Свакодневни хероји – даваоци крви, обезбеђују потребе за крвљу и крвним продуктима, и то у свим условима, бринући о другима као о себи. Добровољни даваоци крви су из свих сфера живота, свих конфесија, порекла и узраста. Бирајући да дају крв својом вољом, без надокнаде, ови појединци представљају хероје данашњице. Ови људи гестом људске солидарности спасавају животе, а многи то чине годинама уназад. Циљ активности Црвеног крста Новог Сада је мотивицаија давалаца и подизање свести о потреби да буду обезбеђене довољне резерве крви, како бисмо помогли пацијентима у животно угроженим стањима. Град Нови Сад има то задовољство и радост, да захваљујући великом броју волонтера Црвеног крста и несебичних добровољних давалаца крви, има добро развијено и организовано добровољно давалаштво крви, да клинике несметано раде, јер крви и продуката крви увек има довољно.
За изузетно залагање и постигнуте резултате у Црвеном крсту Новог Сада додељен је Златни знак Црвеног крста Србије:
проф.др Миодрагу Драшину, редовном професору Медицинског факултета у Новом Саду.
Музичка школа „Исидор Бајић“ годинама подржава активности Црвеног крста Новог Сада и ученици и професори ове школе припремили су пригодан програм. Дуо флаута Нађа Пушкаревић и Катарина Сладојевић, 2. разред Средње музичке школе Исидор Бајић, извеле су ставове из „Кармен свите за две флауте„ Жоржа Бизеа.
Програм је водила Лаура Вујковић, новинарка РТВ.

Извештаје са свечаности дали су РТ Војводине, Новосадска телевизија, Радио Нови Сад и Новосадски лист Дневник.

Свим добровољним даваоцима захваљујемо на хуманости и шаљемо поруку да свако може дати свој допринос: давањем крви, волонтирањем у давалаштву крви или ширењем тачних информација о потребама за добровољним давањем крви.

Pin It on Pinterest