Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада обележио је Светски дан прве помоћи, 11. септембра 2021. године учествовањем на смотри у пружању прве помоћи коју је организовао Црвени крст Војводине. Јединствена јавна манифестација одржана је на градској плажи „Штранд“ у Новом Саду.
Ове године Светски дан прве помоћи у фокус ставља децу и обележава се под слоганом: „Прва помоћ деци – прва помоћ за децу“.
Млади волонтери имали су прилику да покажу своје знање кроз 4 радна полигона, али и да учествују у фестивалском делу у оквиру којег су реализовали промотивне и едукативне активности у директној комуникацији са грађанима. Заинтересовани суграђани су могли у оквиру постављених штандова да се упознају са збрињавањем једноставних отворених повреда и оживљавањем одрасле особе, детета и беба уз упортебу аутоматског спољашњег дефибрилатора (АЕД).
На манифестацији је узело учешће 12 екипа из следећих организација Црвеног крста: Сремска Митровица, Ковин, Бачка Паланка, Нови Сад, Панчево, Сомбор, Вршац, Рума, Зрењанин, Кањижа, Суботица и Кикинда
Повреде су најчешћи разлог угрожености здравља код деце и младих. Психофизичке карактеристике деце и младих чине их посебно осетљивом категоријом становништва. Повреде код деце најчешће настају непажњом у игри, али могу настати у саобраћају, током боравка у школи, током спортских и других активности.
Прва помоћ данас треба да буде доступна свима, без обзира на расу, пол и узраст, на припадност било ком друштвеном слоју или групи. У првој помоћи не сме бити дискриминације, не сме бити маргинализованих група, не сме бити невидљивих и заборављених категорија људи у друштву. Свако од нас може бити у прилици да му је потребна прва помоћ. У исто време свако од нас може да научи да пружи прву помоћ. Нису потребни ни чаробни штапић, ни супермоћи да бисте постали нечији херој. Потребни су само знање и одважност да га примените у тренутку када је потребно.

Pin It on Pinterest