Црвени крст Новог Сада je на позив Скупштине Града Новог Сада, као део организационог одбора, традиционално, учествоваo у реализацији 44. Планинарског маратона на Фрушкој гори, који је одржан у суботу и недељу, 18. и 19. септебра 2021. године. Ове године је због пандемије коронавируса датум одржавања 44. Фрушкогорског маратона померен и учествoвало је око 2000 такмичара и рекреативаца на свих 19 стаза маратона. Све су оне трасиране у брдовитом, шумском појасу Фрушке горе, које су учесници бирали зависно од својих физичких способности. Најдужа стаза је ултра екстремни маратон од 134,3 километара, а најкраћа је стаза радости и задовољства од 4,1 км и приправнички мини маратон од 10,14 километара.
Обезбеђење у првој помоћи ове масовне манифестације, трајало је од суботе 4. маја (од 7 часова) до недеље 5. маја (до 20 часова). Укупно је дежурало 25 едукованих, младих волонтера Црвеног крста Новог Сада на три пункта: Поповица, Бранковац и Андревље, са три шатора и неопходним санитетским материјалом, од суботе 18.9. (од 7 часова) до недеље 19.9. (до 20 часова).
Било је око 50 лакших интервенција, које су наши едуковани волонтери у пружању прве помоћи збринули. Учешће наше организације, на овој спортско-рекреативној манифестацији, је изузетно запажено.
Организатори су наведену манифестацију реализовали уз пуно уважавање и примену мера заштите од заразне болести Covid-19, које је прописао Градски штаба за ванредне ситуације.
Фрушкогорски маратон је спортско такмичарско-рекреативна манифестација међународног карактера, један је од најстаријих маратона овог типа у Европи, који се више од четири деценије одржава у континуитету, без прекида. Први маратон је одржан 27. и 28. маја 1978. године. Траје два дана и на њему сваке године учествује више хиљада људи. Црвени крст Новог Сада редовно учествује на овој манифестацији а наш основни задатак је пружање прве помоћи учесницима и промоција здравих стилова живота.

Pin It on Pinterest