Izaberite stranicu

У суботу и недељу, 7. и 8. маја 2022. године, одржан је 45. Планинарски маратона на Фрушкој гори, који је засијао пуним сјајем пошто се више хиљада одлично расположених учесника нашло на стартној позицији на Поповици.
Црвени крст Новог Сада je на позив Скупштине Града Новог Сада, као део организационог одбора, традиционално, учествоваo у реализацији ове спортско-рекреативне манифестације.
Едуковани волонтери у пружању прве помоћи, обезбеђивали су ову масовну манифестације, од суботе 7. маја (од 7.00 часова) до недеље 8. маја (до 20.00 часова). Укупно је дежурало 30 едукованих, младих волонтера Црвеног крста Новог Сада на три пункта: Поповица, Краљева столица и Андревље, са три шатора и неопходним санитетским материјалом.
Било је око 50 лакших интервенција које су наши волонтери збринули.
Љубитељи пешачења, планинарског трчања и ултра маратона ове године стигли су у великом броју из региона, потом из Канаде, Шпаније и Францске, а први пут и са другог краја света – из Аустралије. Они су на располагању имали 14 стаза, од чега девет за рекреативце и пет такмичарских (ултраекстремни маратон дужине 134 километара, ултра маратон од 108 километра, средњи источни маратон од 59 километра, мали источни екстремни маратон од 42 километра и приправнички јужни маратон од 22 километра), које су сертификоване од стране Међународне асоцијације трејл трчања, а за које се пријавило више од 2.000 најспремнијих учесника.
Први Фрушкогорски маратон је одржан 27. и 28. маја 1978. године у дужини од 86 километара. Стазе су трасиране у брдовитом, шумском појасу Фрушке горе, а учесници трка пролазе крај средњовековних манастира Гргетег, Старо Хопово, Ново Хопово, Јазак, Бешеново, разрушеног ТВ торња, Етно насеља “Врдничка кула“, кроз бројне потоке, пењу се на највиши врх Фрушке горе (539 метара) и силазе низ слап Думбовачког потока.

Pin It on Pinterest