Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада je и ове године наставио сарадњу започету пре четири године, пријемом и боравком деце из Општине Ранилуг. Општина Ранилуг је српска енклава у Косовском поморављу која броји 6.000 становника и 42 деце основношколског узраста са четири васпитача и седам званичника из ове енклаве боравило је у Новом Саду од 9. до 12. августа 2018. године. Захваљујући људима добре воље, организован је смештај у школи „др Милан Петровић“, исхрана и посета културним институцијама града Новог Сада, а 10. августа децу је угостио Црвени крст Зрењанина.
Дана 9. августа 2018. године, децу и представнике општине Ранилуг са Косова и Метохије у Свечаној сали Градске куће, примио је помоћник градоначелника Александар Петровић. Том приликом Давор Петковић, заменик председника општине Ранилуг, уручио је захвалнице људима добре воље, појединцима и институцијама који су помогли реализацију ове хуманитарне активности. Деца су посетитла Градску библиотеку Новог Сада и организована је шетња центром града у пратњи туристичког водича. Ручак за госте је организован у ресторану „Лазн салаш“.
Дана 10. августа 2018.године, децу је дочекао и угостио Црвени крст Зрењанин. Присутне су у просторијама Црвеног крста дочекали и поздравили помоћник градоначелника Зрењанина, Симо Салапура, председница Црвеног крста Зрењанин др Соња Капелер Пушкарић и секретар Црвеног крста Зрењанин, Александра Танасијевић. Млади зрењанински кошаркаш Дино Радончић је промовисао предстојећи хуманитарни турнир у баскету посвећен прикупљању помоћи Косову и Метохији. Потом је уприличен обилазак центра града уз стручног водича и посета зрењанинској касарни ,,Народни херој Светозар Марковић Тоза“. У поподневним сатима организована је посета дворцу „Каштел Ечка“ и специјалном резервату природе „Царска бара“, уз вожњу бродом.
Децa из општине Ранилуг са Косова и Метохије су 11. августа 2018. године посетила Манастир Светих Архангела у Ковиљу, Петроварадинску тврђаву и Музеј, Рибарско острво и касарну Војске Србије-Речну ратну флотилу. Волонтери Црвеног крста Новог Сада су, на Рибарском острву, презентовали активности из области прве помоћи за 42 деце из Косовског поморавља-општина Ранилуг. На Рибарском острву, у ресторану „Електровојводине“ су орагнизовани ручак и дружење, а домаћин је био начелник јужнобачког управног округа Милан Новаковић. Дружењу је присуствовао председник Црвеног крста Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача. Вечера уз дружење су орагнизовани у ресторану „Европа“ а домаћин је била Матица Албанаца Србије.
Наши драги гости су испраћени, 12. августа 2018. за Београд, где је , захваљујући Канцеларији Владе Републике Србије за Косово и Метохију, омогућена посета Зоолошком врту, панорамско разгледање Београда, као и ручак у ресторану.
Основни циљ ови активности је подстицај образовања, културе и безбрижнијег одрастања деце из Косовског поморавља.
Црвени крст Новог Сада се захваљује граду, донаторима, волонтерима, појединцима, институцијама и свима који су помогли реализацију ове племените активности.
Списак донатора:
1. Школа за основно и средње образовање са домом ученика „др Милан Петровић“
2. Војска Србије-Речна ратна флотила
3. Манастир Светих Архангела Ковиљ
4. Јужнобачки управи округ
5. Музеј Града Новог Сада
6. Градска библиотека у Новом Саду
7. Матица Албанаца Србије
8. АД „Лука Нови Сад“, Нови Сад
9. Пољопривредна станица Нови Сад
10.IMPERIAL BUILDINGS DOO, NOVI SAD
11.Пут-инвест, Нови Сад
12.KORTEX д.о.о., NOVI SAD
13.УР„Кристал плус 021“, Нови Сад
14.Colonial Co doo, Нови Сад
15.„Мил-инг“д.о.о., Нови Сад
16.„Vuković benz“d.o.o.
17.„Bulevar company“, Нови Сад
18.„Копрен“ доо, Нови Сад
19.УРР„Јавор НС“, Нови Сад
20.„Aqua sistem“ d.o.o.
21.„Ankor“ d.o.o.
22.„Боб промет“ д.о.о.
23.Пекара „Европа“, Нови Сад
25.Ресторан „Лазин салаш“
26.Ресторан Електровојводина-Рибарско острво

Pin It on Pinterest