Izaberite stranicu

 

Капије Петроварадинске тврђаве отворене су 12. јула, а фестивал је трајао до недеље, 15. јула 2018. године. Церемонија отварања 18. Егзита и прослава Егзитовог пунолетства, званично најбољег европског фестивала, почела је у 22.40 и трајала је до 23 часа, а публици је уприличен прави музичко-сценски перформанс инспирисан слободом.

Нови Сад је у овом периоду угостио још један цео град састављен од 55.000 туриста из преко 70 земаља света који су стигли на Егзит фестивал познат по томе што су посетиоци на једном месту могли уживати у најразличитијим музичким жанровима, као и многобројним радионицама, а доступно им је било више од 40 музичких бина и зона. Егзитов камп на новосадској плажи „Штранд“ (капацитета од 4.000 места) отворен је 10. јула и услуге смештаја посетиоци су могли да користе до 17. јула.

Црвени крст Новог Сада је и ове године, на основу Уговара, пружио подршку организацији овог великог музичког фестивала присуством својих екипа, које су биле спремне да свим посетиоцима у случају потребе укажу прву и неодложну медицинску помоћ. Црвени крст Новог Сада је ангажовао 70 обучених активиста у пружању прве помоћи, који су на 14 локација, у сарадњи са екипама Завода за хитну медицинску помоћ Новог Сада, били на располагању посетиоцима и учесницима ове музичке манифестације. 

 

На Петроварадинској тврђави санитетске услуге су пружане на 12. пунктова, који су били видно обележени и опремљени неопходним санитетским материјалом и материјално-техничким средствима (шатори, носила, ћебад, столови, клупе и др.). Дежурства су организована 5 дана у сменама од по 12 сати (од 19 до 7 часова). Збринуто је 301 посетиoц од чега је у Кампу било 58 збринутих. Најчешће повреде су биле повреде коштано-зглобног система, као што су угануће скочног зглоба, колена, као и посекотине екстремитета.

Велики број посетилаца на Егзиту (процена организатора – 200.000) указује да ће присуство екипа Црвеног крста Новог Сада бити неопходно и следеће године. Активисти су санитетски обезбеђивали и Камп намењен посетиоцима фестивала, на новосадској плажи “Штранд”, у периоду од 10. јула (од 8,00 часова) до 17. јула 2018. године (до 8,00 часова). Обучени активисти Црвеног крста Новог Сада, традиционално, својим присуством допринели су да се гости осећају сигурније и безбедније.

Током овогодишњег Егзит фестивала у едукативној зони „ОПЕНС“, Црвени крст Србије и Унитас Фонд, су на постављеном штанду пружали информације о трговини људима и мерама заштите које млади могу предузети како би остали безбедни у ризичним животним ситуацијама. Волонтери Црвеног крст Новог Сада су учествовали у наведеној активности и делили су писане информације о мерама заштите од трговине људима.

Pin It on Pinterest