Члан Градског већа за културу Далибор Рожић отворио је Галерију на Штрафти, у четвртак, 12. новембра 2020. године, у 18,00 часова, у пословним просторијма Црвеног крста Новог Сада ( изложбени излог према Булевару Михајла Пупина).
Председник Ротари клуб Нови Сад Дунав, Љубомир Пиљић и секретар Црвеног крста Новог Сада, Драган Лазић су 12. новембра 2020. године у сали Црвеног крста Новог Сада, Пионирска 12, потписали Протокол о сарадњи.
О пројекту “Галерија на Штрафти”
Црвени крст Новог Сада и Ротари клуб Нови Сад Дунав покренули су пројекат Галерија на Штрафти намењен представљању и промоцији младих новосадских уметника.
Штрафта је чувено новосадско шеталиште на Булевару Михајла Пупина (бр 9 до 19) које је 80-тих година XX века било култно место на коме су се млади Новосађани у вечерњим шетњама дружили, удварали, „забављали“, ругали, смејали, размењивали приче и досетка. У току претходних месеци залагањем Ротари клуба Нови Сад Дунав реконструисаон је излог на згради Црвеног крста Новог Сада и трансформисан у уличну галерију. У наредној фази пројекта организоваће се месечне изложбе на којима ће се представити млади новосадски уметници са циљем да их упозна шира јавности, да пружимо подршку њиховој креативности, труду и постигнућима. Годишњи програм месечних изложби ће се реализовати под менторством Галерије Бел арт у сарадњи са Академијом уметности, Фондацијом Мали Принц и СУЛУВ-ом. На крају годишњег циклуса изложби, Црвени крст Новог Сада и Ротари клуб Нови Сад ће организовати изложбу и хуманитарну аукција радова уметника који су представљени у току године.
Излагачки програм започиње изложбом Ане Вртачник. Ана Вртачник рођена је 1991. године у Сарајеву, Босна и Херцеговина. Основне и мастер студије сликарства завршила је на Академији уметности у Новом Саду. Тренутно је студент завршне године докторских студија на истој Академији где се бави истраживањем примене биомиметичких облика и природних меких материјала кроз форму слике, скулптуре и инсталације. 2016. године била је стипендиста летње Академије у Салзбургу где је похађала програм „Painting Laboratory“ код професорке Varde Caivano. Наредне године учествује на једномесечној резиденцији коју организује „Red Gate“ галерија у Пекингу где са још четворо уметника из Велике Британије организује изложбу „Good neighbours“. До сада је имала бројне самостале и групне изложбе, колаборације и публикације са различитим уметницима, кустосима, институцијама и галеријама широм света ( Кина, Швајцарска, Белгија, Холандија, Аустрија, Данска, Сједињене Америчке Државе, Канада, Шпанија…). Освојила је неколико награда из области уметности од којих су најзначајније: награда фондације „Мали принц“, награда фондације „Миливој Николајевић“, Награда Универзитета у Новом Саду за врхунске резултате у уметности, Прва награда за позоришни плакат на 58. фестивалу „Стеријино Позорје“ и многе друге.
Галерија на Штрафти је вишеслојан пројекат којим се наставља традиционално успешна сарадња две светске хуманитарне и волонтерске организације, подсећа на заборављено културно наслеђа нашег града, оживљава локацију некад чувене Штрафте као место за уметничке акције у јавном простору. Пројекат започет 2019. године својим је концептом антиципирао време које је донела пандемија Корона вируса јер се комуникација са уметничким делом одвија на отвореном простору без директног контака. Изложбе ће путем QR кода пратити додатна виртуална презентација на интернет страници и инстаграм профилу.
Галерија на Штрафти на атрактивној и фреквентној локацији омогућава директну визуелну комункацију са бројном публиком, пешацима пролазницима и другим учесницима у саобраћају. У сусрет години Европске престонице културе уз постојеће три камерне галерије у непосредном суседству (СУЛУВ-а, Мали ликовни Салон и Бел арт) Нови Сад добија својеврсну „улицу галерија“.

Pin It on Pinterest