Izaberite stranicu

Поводом обележавања Међународног дана старијих особа и у знак захвалности за хумани волонтерски рад, Црвени крст Новог Сада, у суботу 1. октобра 2022. године, организовао је једнодневни мотивациони излет за волонтере из програма „Брига о старијима“ и активисте Црвеног крста Новог Сада.

Ове године, посетили смо Бачку Тополу, где су нас љубазно дочекали и угостили наше колеге на челу са секретаром Будимиром Марићем који су уз речи добродошлице, презентовали активности своје организације Црвеног крста. Са нама на излету су били волонтери и запослени Црвеног крста Суботица на челу са секретаром др Синишом Трајковићем. Представници Црвеног крста Бачка Топола су све време били на располагању нашим волонтерима.

Са домаћинима смо посетили Римокатоличку цркву Безрешне Девице Марије, која са висином торња од 72,7 m представља највишу католичку цркву у Србији. Црква је подигнута у 1906. године у неоготском стили и већ тада је била јединствена не само по висини, већ и по томе што је приликом изградње стубова коришћен армирани бетон што је био новитет у тадашње време.

После обиласка цркве Безрешне Девице Марије, посетили смо Православни храм Светог пророка Илије који је изграђен у неовизантијском стилу и украшен иконама са почетка 19. века. Највредније иконе је насликао мајстор Клајић 1855. године.

Посетили смо и Фудбалску академију ТСЦ чија је изградња почела 2017. године, односно нови стадион ТСЦ Арена у Бачкој Тополи који је отворен 3. септембра 2021. године.

У прелепом ресторану „Гурман” организован је ручак, након кога смо препуни лепих утисака кренули ка Новом Саду.

Излет је организован захваљујући подршци Градске управе за социјалну и дечију заштиту Града Новог Сада.

Овом приликом желимо да се захвалимо представницима Црвеног крста Бачка Топола на гостопримству и срдачности, а посебну захвалност упућујемо секретару Будимиру Марићу, на несебичној помоћи при реализацији ове активности.

Негујући основне принципе Црвеног крста: хуманост, непристрасност, неутралоност, независност, добровољност, јединство и универзалност Црвени крст Новог Сада је привукао велики број волонтера различитих генерација који представљају незаменљив ресурс у реализацији програмских активности наше организације и овај излет је вид захвалности за њихов хуманитарни рад.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106, коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених Нација 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност прилагођавања животног окружења портребама и способностима становника трећег доба.

Ове године Међународни дан старијих особа је усмерен на старије жене и опредељена тема за 2022.године је: „Отпорност и доприноси старијих жена”.
Тема Међународног дана старијих особа 2022. године служи као знак и подсетник на значајну улогу старијих жена у превазилажењу глаобалних изазова.

Pin It on Pinterest