Црвени крст Новог Сада обележио је 18. октобар – Европски дан борбе против трговине људима низом активности. У Дунавском парку постављен је штанд Црвеног крста Новог Сада, а поред њега су се налазиле лутке обележене симболима овог Програма (полицијска трака, црвена трака, канап, итд), које су на тај начин нашим суграђанима скретале пажњу на овај друштвени проблем. Вршњачки едукатори из овог програма су делили информативни материјал у виду флајера и лифлета. По завршетку акције у Клубу младих Теренске јединице Новог Сада, вршњачке едукаторе је посетио и координатор Тима Града Новог Сада за борбу против трговине људима, Ненад Драшковић, који је похвалио наш досадашњи рад. Присутни су имали прилику да премијерно виде синхронизовани клипове из цртаног филма Пинокио који ће се даље користити приликом вршњачке едукације. Догађај су медијски испратили Канал 9 и радио Нови Сад.
Европска Комисија 2007. године прогласила је 18. октобар за Европски дан борбе против трговине људима. Од тада се широм Европе организују активности које имају за циљ подизање свести јавности о проблему и последицама трговине људима. Пандемија изазвана вирусом Ковид-19 створила је околности у којима се трговина људима развија брже него раније. Уједињене нације упозориле су да је корона вирус утицао и на значајан пораст принудног рада међу децом и да се током карантина број деце која присилно раде повећао за чак неколико милиона. Активности које Црвени крст Србије спроводи имају велики превентивни значај јер су усмерене на децу и младе, као посебно угрожене циљне групе, али и на професионалце који, у свом раду, могу доћи у контакт са жртвама трговине људима.
Размере проблема трговине људима и његов утицај на живот и здравље људи довеле су до активног укључивања Црвеног крста Србије у настојање да се спречи и олакша људска патња а само заједничком и свеобухватном, континуинираном активношћу свих институција и друштвено одговорних организација може се стати на пут овом озбиљном проблему.

Pin It on Pinterest