Izaberite stranicu

Послови организовања, мотивисања и окупљања добровољних давалаца крви према Закону о Црвеном крсту, (Сл.Гласник РС, број 107/05), као јавно овлашћење, и Закону о трансфузијској медицини (Сл.Гласник РС, број 40/17), поверени су Организацији Црвеног крста и трансфузиолошким службама. Активности из ове области, Црвени крст Новог Сада, спроводи у партнерском односу са Заводом за трансфузију крви Војводине, са којим се организују акције добровољног давања крви на терену, у институцијама и локалној заједници. Акцијама претходи детаљан и обиман рад на мотивацији грађана за добровољно давање крви, регрутовање давалаца и задржавање у складу са активностима које се спроводе и евалуирају сваке године.
Ове активности спроводе се путем подршке спровођењу дугорочне националне кампање, кроз промотивне активности, едукације волонтера и реализацију годишњег плана прикупљања крви.
Едукације волонтера су начин да се људи укључе у промоцију добровољног, ненаграђеног и анонимног давања крви и начин да се дође до нових волонтера и давалаца крви.
У оквиру Програма едукативно мотивационог рада Црвени крст Новог Сада у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, је и ове године организовао Саветовање за предаваче, сараднике, организаторе акција добровољног давалаштва крви и добровољне даваоце крви из новосадских средњих школа, факултета, предузећа и месних заједница – са гостима 114 учесника.
Саветовање је одржано у период од 5. до 7.10.2018.г, у Крупњу, у хотелу „Гранд“.
Циљ Саветовања је био: подизање свести о култури добровољног давања крви, стицање вештине комуникације и позитивног приступа према потенцијалним и вишеструким добровољним даваоцима крви. Саветовање је отворио Пуковник др Братољуб Бркљача, председник Црвеног крста Новог Сада и Драган Лазић, секретар Црвеног крста Новог Сада, који су поздравили присутне госте и сараднике. На Саветовању су обрађене следеће теме:
1. Црвени крст Србије – Улога Црвеног крста на основу новог Закона о трансфузијској медицини, Јелена Милић-Шућур, самостални стручни сарадник Црвеног крста Војводине
2. Завод за трансфузију крви Војводине – Улога Службе за трансфузију крви на основу новог Закона о трансфузијској медицини и резултати ДДК, прим. др Сања Богдановић, в.д. директора Завода за трансфузију крви Војводине
3. Црвени крст Новог Сада – Активности Црвеног крста Новог Сада на плану ДДК, у периоду јануар-септембар 2018, Раде Станојчић, самостални стручни сарадник
4. Анализа резултата Завода за трансфузију крви Војводине, за период јануар-август 2018.г, Ванеса Убавин-Кривошија, Завод за трансфузију крви Војводине
5. Тимски рад, Зорица Бјелић, Завод за трансфузију крви Војводине
Заинтересованост учесника за дате теме била је изузетно велика. Било је пуно питања на које су предавачи дали одговоре.
На Саветовању су учествовали и:
– Никола Бањац, Генерални секретар Скупштине Аутономне Покрајине Војводине,
– Ђоко Михајловић, генерални секретар Црвеног крста Републике Српске
– Денис Ћосић равнатељ Црвеног крижа Осијек, са сарадником
– Глигор Новачевски, Црвени крст Македоније, са сарадницима и председник Комисије за ДДК Црвеног крста Скопља, Деан Стојковски са сарадницима
– Прим. др Сања Богдановић, в.д. директора Завод за трансфузију крви Војводине
– Александра Танасијевић, секретар Црвеног крста Зрењанина са сарадницима
– Татјана Јованчевић, секретарка Црвеног крст Сремска Митровица
– Јелена Милић Шућур, стручни сардник у Црвеном крсту Војводине
Током обе вечери приређен је музичко-забавни програм.
Учесници Саветовања имали су прилику да у петак 05.10.2018.г. посете Бранковину, а у недељу 07.10.2018. године су посетили центар Крупња, цркву Светог вазнесења господњег и Спомен костурницу јунака са Мачковог камена, а у повратку музеј и споменик у Текеришу.
Саветовање су финансијски помогли: Скупштина Града Новог Сада – Градска управа за здравство и Градска управа за социјалну и дечију заштиту, Црвени крст Војводине и Завод за трансфузију крви Војводине.
Атмосфера током рада, интерактивност са предавачима, обим усвојених вештина, лепо дружење, као и изузетна предусретљивост домаћина хотела „Гранд“, допринели су да реализација Саветовања буде на високом нивоу.

Pin It on Pinterest