Једна од традиционалних активности Црвеног крста Новог Сада „За сунчану јесен живота“ посвећена старијим суграђанкама и суграђанима је ове године одржана по 41. пут.
Наше активности биле су реализоване у складу са превентивним мерама у циљу спречавања заразне болести COVID-19.
Млади волонтери Црвеног крста Новог Сада су 30. октобра 2020. године, уз подршку такси удружења „City taxi plus“ д.о.о. посетили наше старије волонтере и пензионере Црвеног крста Новог Сада (укупно 65) и уручили им прикладне поклоне као мали знак пажње за њихов дугогодишњи волонтерски рад и допринос развоју наше организације.
Каталин Ђуриновић, рођена 13.08.1923. године проглашена је за најстарију пријављену суграђанку. Пригодан поклон уручили су јој сарадници и волонтери Црвеног крста Новог Сада.
Ержебет и Јанош Дробњик, венчани 04. септембра 1952. године, који су пуних 68 година у брачној заједници, проглашени су за пријављени брачни пар који је најдуже у браку. Пригодан поклон уручили су им сарадници и волонтери Црвеног крста Новог Сада.
Даница Вигњевић, ове године проглашена је за волонтерку са најдужим стажом у Црвеном крсту Новог Сада. Активна је у нашој организацији од 1984. године, а пригодан поклон уручен јој је 2. новембра 2020. године у просторијама Црвеног крста Новог Сада.
На конкурсу литерарних и ликовних радова на тему „Моји баба и деда“ учествовала су деца из предшколске установе „Радосно детињство“ и ученици нижих разреда новосадских основних школа.
Комисија којом је преседавала академски сликар и волонтер наше орагнизације Јелена Тишма, бирала је најуспешније учеснике конкурса на тему „Моји баба и деда“, и имала је изазован задатак, с обзиром да је и ове године стигло преко 1000 ликовних и литерарних радова.
Победницима ликовно-литерарног конкурса, на тему „Моји баба и деда“, симболични поклони су уручени 2. новембра у просторијама Клуба младих Црвеног крста Новог Сада, где је постављена и изложба овогодишњих дечијих радова.
Награђени радови
Ликовни радови у категорији предшколског узраста
• Срна Шурлан, I место (вртић „Маслачак”, Нови Сад)
• Кристина Мишћевић, II место (вртић „Весели Патуљци“, Руменка)
• Теодора Мутавчић, III место (вртић „Ласта”, Ченеј)
• Милош Рујевић, похвала (вртић „Детелина са 4 листа“, Нови Сад)
• Александра Кумовић, похвала (вртић „Шврћа“, Нови Сад)

Ликовни радови у категорији ученика од 1.-4. разреда Основних школа
• Филип Поповић, I место (ОШ „Јован Поповић“, Нови Сад)
• Доротеа Шухајда, II место (ОШ „Јожеф Атила “, Нови Сад)
• Слађана Срдановић, III место (ОШ „Прва Војвођанска Бригада“, Нови Сад)
• Маша Станичков, похвала (ОШ „Ђорђе Натошевић “, Нови Сад)
• Стефан Стојковић, похвала (ОШ „Лаза Костић“, Ковиљ)

Литерарни радови у категорији ученика од 1.-4. разреда Основних школа
• Данило Чабаркапа, I место (ОШ „Никола Тесла“, Нови Сад)
• Софија Чепић, II место („Ђорђе Натошевић “, Нови Сад)
• Нађа Микулић, III место (ОШ „Прва Војвођанска Бригада“, Нови Сад)

У оквиру акције „За сунчану јесен живота“, наши волонтери су корисницима програма „Кухиња на точковима“ којима се свакодневно доносе топли оброци на кућне адресе, овом приликом поделили пакете прехрамбених производа.
Захваљујемо се новосадском дневном листу Дневник који је и ове године медијски пропратио ову традиционалну активност Црвеног крста Новог Сада, као и такси удружењу „City taxi plus“ д.о.о. на несебичној подршци.

Волонтери Црвеног крста лепим поводом у Будисави: Бака Каталин напунила 97
Једна од традиционалних активности Црвеног крста Новог Сада „За сунчану јесен живота”, посвећена нашим старијим суграђанима и суграђанкама, реализује се сваког октобра кроз спортске, културне и разне друге активности.
У оквиру манифестације се организује и избор најстаријег грађанина Новог Сада и бира се и брачни пар који је најдуже у браку у Новом Саду. Лауреати у обе категорије ове године су из Будисаве, те се јуче екипа волонтера Црвеног крста упутила у то место, како би посетили деведесетседмогодишњу Каталин Ђуриновић и брачни пар Ержебет и Јаноша Дробњика.
Бака Каталин „крцка” десету деценију, а како каже њена пријатељица, која нас је дочекала, врло је разумна, чита без проблема и боље се разуме у политику него она сама.
– Каталин је рођена овде, у Будисави 1923. године, али, иако је најстарија, још увек може све да ради – каже њена пријатељица, и додаје да јој је једина мана што врло слабо чује.
Брачни пар који је најдуже у браку – Ержебет и Јанош Дробњик, такође су из Будисаве. Прославили су 68 година заједничког живота. Јанош је, иначе, вишеструки добровољни давалац крви.
– Моја породица има 23 члана, а жена и ја смо доживели да добијемо и чукунунуку – поносан је деда Јанош. – Нисмо се надали да ћемо једног дана доживети оволико. Мислим да је много лакше живети удвоје и имати на кога се ослонити. Она не види добро, а ја слабо чујем, тако да смо једно другом велика подршка.
Како каже Ержебет, бити 68 година у браку с једним човеком је дуго, али нису много размишљали о томе да ли ће стићи довде. Ипак, захваљујући љубави, поштовању и разумевању, данас имају прилику да стоје заједно руку подруку и испрате још коју годину.
Ове године је манифестација ограничених капацитета због пандемије коронавируса, те се уручење награда није могло организовати на једном месту. Стога су млади волонтери Црвеног крста града, уз подршку такси удружења „Сити такси плус” д. о. о. обилазили старије волонтере и активисте. Том приликом су им уручили прикладне поклоне, као мали знак пажње за њихов дугогодишњи волонтерски рад у Црвеном крсту града.
– И овај гест наравно много значи – каже Ружица Папишта, једна од старијих волонтерки Црвеног крста Новог Сада, која је више од 20 година активна и у другим инвалидским организацијама. – Лепо је знати да нисте заборављени, срце ми је пуно!
Иначе је Ружица и координаторка програма Црвеног крста Новог Сада „Брига о старима” у Будисави, који има 52 корисника и шест волонтера. (И. Бакмаз, Дневник, 31. октобар 2020)

Pin It on Pinterest