Izaberite stranicu

Crveni krst Novog Sada – Gradska organizacija realizovala je IX Letnji kamp mladih Crvenog krsta Srbije u periodu od 20. do 23. jula 2006.g. u prelepom ambijentu Fruške Gore – odmaralište Testera. Nakon urađenog projekta i dogovora na nivou Crvenog krsta Srbije, postignuta je saglasnost da se nastavi kontinuitet održavanja Kampa na Testeri.

Polaznici ovogodišnjeg Kampa bili su učenici osnovnih škola (Žarko Zrenjanin, Petefi Šandor, Vasa Stajić, Ivan Gundulić, Miloš Crnjanski) i srednjih škola (SMŠ 7.april, Gimnazija Laza Kostić, Gimnazija Isidora Sekulić) sa teritorije Grada Novog Sada i predstavnici Crvenog krsta: Apatin, Odžaci, Irig, Srbobran, Šabac, kao i gosti iz Crvenog križa Osijek, Crvenog križa/krsta Tuzla, i Crvenog krsta Banjaluke. Foto galerija…

Polaznici su stekli osnovna znanja i veštine iz prve pomoći i realističkog prikaza povreda i oboljenja. Ukupno u radu Kampa učestvovalo je 87 učesnika sa timom koji je realizovao programske sadržaje. Osnovni cilj Kampa je da učesnici organizuju dalju obuku mladih u svojim sredinama u oblastima za koje su edukovani.

Realizacija programa, predviđena Projektom, od strane mladih u potpunosti je zadovoljila stručne konsultante – supervizore, jer su kroz završnu vežbu stečena znanja potvrđena u praksi. Ozbiljnost u radu i doslednost stručnog tima dala je veoma visok efekat kod mladih, gde je njihovo zalaganje i dalo rezultate. Svakodnevno su organizovane sportske aktivnosti, a posle celodnevnog rada po kursevima uveče je organizovan zabavni program, koji su pripremali sami učesnici Kampa.

Istovremeno, Kamp je iskorišten za realizaciju aktuelnih tema: Prevencija HIV/AIDS-a – predavač – Institut za zaštitu zdravlja Novi Sad (slika levo), STOP trgovini ljudima – predavači – MUP Novi Sad (slika desno). Kamp su posetili predstavnici Crvenog krsta Srbije, Crvenog krsta Vojvodine, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, kao i predstavnici organizacija Crvenog krsta čiji su mladi volonteri bili na obuci.

Učešće u radu Kampa uzeli su i ekipe Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Novi Sad, MUP-a – odeljenje Saobraćajne policije Novi Sad. Lekari zaduženi za realnu medicinsku zaštitu svakodnevno su vodili brigu o zdravstvenom stanju učesnika Kampa. Zahvaljujući njihovoj pravovremenoj intervenciji nije bilo većih problema.

Ističemo, kao realizatori, da je angažovanost mladih u celokupnom životu Kampu bila na visokom nivou, a završna vežba je pokazala da se kvalitet obuke održao, što daje pretpostavku da će uloga mladih i njihov doprinos u razvoju organizacije Crvenog krsta, na koji treba da računamo, biti izuzetan. Foto galerija…

Organizacioni odbor Kampa

Pin It on Pinterest