Izaberite stranicu

Tradicionalno, dvadesetu godinu Crveni krst Novog Sada, organizovao je zdravstveno-promotivnu Akciju „Nedelja zdravih zuba“ u saradnji sa Klinikom za stomatologiju Novi Sad, Domom zdravlja „Novi Sad“, Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klubom studenata stomatologije i predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika na unapređenju i očuvanju zdravlja. Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, stoga su aktivnosti Nedelje zdravih zuba, prvenstveno, bile namenjene deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

Ovogodišnji moto Nedelje zdravih zuba bio je: „ZUBE OPERI – OSMEH IZABERI“.

Partneri u akciji „Nedelja zdravih zuba“ organizovali su sledeće aktivnosti:

1. Klub studenata stomatologije putem kreativnih radionica približio je značaj oralnog zdravlja i njegov uticaj na kvalitet života deci iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, po sledećem rasporedu:
23. mart: vrtić „Vendi“ – Braće Dronjak bb; vrtić „Bajka“ – Stevana Hristića 15
24. mart: Vrtić „Palčica“ – Branimira Ćosića 40; Vrtić „Kolibri“ – Jaše Tomića 3
25. mart: Vrtić „Radosnica“ – Adice; Vrtić „Novosađanče“ – Banović Strahinje
26. mart: Vrtić „Cvrčak“ – Petrovaradin, Palmotićeva 1; Vrtić „Bubamara“ – Čenejska 50
Pored toga u PU „Radosno detinjstvo“ – Služba za preventivnu zdravstvenu zaštitu je u ostalim vrtićima sprovodila edukaciju dece o pravilnom pranju zuba.

2. Klub studenata stomatologije izveo je pozorišnu predstavu za decu Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ u Pozorištu mladih – 26. marta 2009. godine sa početkom u 9,00 časova. Predstavi su prisustvovala deca iz sledećih vrtića:
– Vrtić „Maslačak“ – Narodnog fronta 42
– Vrtić „Plavi zec“ – Miletićeva 42
– Vrtić „Pčelica“ – Laze Kostića 5
– Vrtić „Mrvica“ – Jiričekova 9

3. Institut za javno zdravlje Vojvodine je pripremio kreativne radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola, koje su biti distribuirane svim osnovnim školama na teritoriji Grada.

4. Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad“ intenzivirala je redovne posete vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, prisustvovala je kreativnim radionicama sa studentima Kluba studenata stomatologije u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ i organizovala predavanja o oralnom zdravlju trudnicama koje pohađaju Školu za trudnice Doma zdravlja „Novi Sad“.

5. Kompanija Colgate-Palmolive-Adria je donirala Kampanju sa 1.000 četkica za zube, koje su podeljene našim malim sugrađanima koji su bili direktni učesnici ove programske aktivnosti.

Pin It on Pinterest