Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада, је на препоруку Црвеног крста Србије, обележио 31. јануар – Национални дан без дуванског дима, под слоганом „Свака цигарета смета“.

Волонтери Црвеног крста Новог Сада су, у центру града, на Тргу слободе у периоду од 11.00 до 13.00 часова, заинтересоване суграђане информисали о штетним ефектима употребе дувана, као и излагања дуванском диму и на тај начин јавности скренули пажњу на штетност дувана по здравље, а сви пролазници који су угасили или бацили цигарету заузврат су добили јабуку. У сарадњи са Институтом за јавно здравље Војводине подељени су информативни флајери.

Поводом Националног дана без дуванског дима одржана су предавања ученицима Гимназије „Јован Јовановић Змај“ и Mедицинске школе „7. април“ где је наглашено да употреба свих производа који садрже никотин изазива зависност, а да су млади посебно осетљиви на његово дејство.

У оквиру обележавања Националног дана без дувана у Клубу младих Омладинске теренске јединице „Јован Јовановић Змај“ одржана је радионица „Јеленина прича“ – предавање на тему штетног утицаја дуванског дима на здравље људи.

Сваке године у свету услед употребе дувана и дуванских производа превремено умре осам милиона становника, од тога најмање милион непушача због изложености дуванском диму. Поред рака плућа, употреба дувана повезана је са оболевањем од најмање 20 других малигних обољења као што су: рак бешике, дебелог црева и ректума, једњака, јетре, панкреаса, трахеје, бронха. Употреба дувана је и фактор ризика за многе друге болести као што су опструктивна болест плућа, астма, емфизем, хронични бронхитис, реуматоидни артритис, болести потпорног апарата зуба тј. ткива и костију који окружују зубе и многе друге болести. Поред тога, употреба дувана утиче и на репродуктивне органе, па тако може утицати и на смањење плодности.

Најчешће коришћени дувански производи у Србији су цигарете које свакодневно пуши 27,1% становништва старости 15 година и више, док 15,8% свакодневно пуши 20 и више цигарета на дан. Током обележавања овог важног датума у календару активности, посебно је наглашен значај превенције, као и важност престанка употребе дувана код оних који га већ користе.

Pin It on Pinterest