Izaberite stranicu

Međunarodna federacija Društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca posvetila je ovogodišnji 8.septembar – Svetski dan prve pomoći propagiranju i isticanju potrebe da se prva pomoć uči, trenira i pruža svim ugroženim kategorijama, bez diskriminacije, bazirajući svoju aktivnost i angažovanje na principima humanosti, nepristrasnosti i dobrovoljnosti.

Ovogodišnji slogan: „Pružimo prvu pomoć – spasimo svaki ugroženi život“ preporučio je da se 8.septembar iskoristi za propagiranje ideja humanizma i dobrovoljnosti u lokalnoj sredini, uz posebno isticanje svesti ljudi o solidarnom ponašanju i pomaganju svima kojima je pomoć potrebna bez diskriminacije. Generalno gledano, kroz učenje prve pomoći, Crveni krst promoviše humana osećanja među ljudima, solidarnost i altruizam, kao i svoje osnovne principe.

Crveni krst Novog Sada – Gradska organizacija, u saradnji sa Policijskom upravom Novi Sad – Odeljenje saobraćajne policije Novi Sad, u subotu 8.septembra 2007.g. (9,30 – 11,00 h), organizovala je zajedničku vežbu na kojoj je izvršena promocija i prikazano znanje ekipa Crvenog krsta i Saobraćajne policije u pružanju prve pomoći. Istovremeno, neposredni učesnici u saobraćaju, tj. vozači, bili su anketirani o znanjima i veštinama iz prve pomoći kojima raspolažu. Pojedini učesnici u saobraćaju su mogli da provere svoje znanje na lutkama za reanimaciju, a neki su imali priliku da previju imitacije određenih povreda.

Osnovni cilj vežbe bio je da se skrene pažnja učesnicima u saobraćaju na značaj prve pomoći i da se doprinese sprečavanju teških saobraćajnih nesreća, koje su, nažalost, u ovoj godini na našim prostorima odnele veliki broj ljudskih života. Združenu pokaznu vežbu su propratila sredstva javnog informisanja TV Panonija i TV Apolo – Gradska TV, na čemu im dugujemo veliku zahvalnost.

Pin It on Pinterest