Izaberite stranicu

Crveni krst Novog Sada je ovog oktobra obeležio 30 godina akcije “Za sunčanu jesen života”. Još jednu sunčanu jesen poklonili smo svima onima koji koračaju stazama poznih godina.

Osnovne organizacije Crvenog krsta u MZ su prema svojim programima obeležile akciju mnogobrojnim aktivnostima.

Aktivisti Crvenog krsta su obilazili stare i bolesne. U većini osnovnih škola održan je javni čas za bake i deke.

Učenici su svojim programima pokazali kolika je njihova ljubav prema onima koji su zašli u jesen života.

Takođe su učestvovali na konkursu likovnih i literarnih radova u kategoriji osnovnoškolskog uzrasta.

Proglašena su i nagrađena po tri najuspešnija likovna i literarna rada za uzrasnu kategoriju od I – IV razreda. Najbolji likovni rad na temu “Moji baka i deka” naslikali su Marija Simić, učenica III/2 OŠ “Vuk Karadžić” i Milica Rajković, učenica II/4 OŠ “Jovan Popović”.

Najbolji literarni rad napisala je Ana Dragutinović, učenica IV/5 “Kosta Trifković”. Mališani iz PU “Radosno detinjstvo” su u svojim vrtićima pesmom i igrom obeležili akciju.

Veliki broj je učestvovao na konkursu likovnih radova na temu “Moji baka i deka”. Proglašena su i nagrađena tri najuspešnija likovna rada, a prvo mesto je pripalo Nataliji Kopanja iz vrtića “Bubamara” i Marku Stepanovu iz vrtića “Zlatokosa ” – Veternik. Posebne nagrade dobili su mališani iz vrtića “Lane “.

Crveni krst Novog Sada je organizovao svečani prijem obeležavanja 30 godina akcije za najstarije aktiviste i svoje penzionere. Prikazana je prezentacija akcije kroz 30 godina trajanja.

Svečanost su uveličale Anđela Stanković i Tijana Kozarčić, učenice Muzičke škole ”Isidor Bajić”, koje su svirale poznate melodije na harfi.

Na svečanosti je Pavel Kiselja iz Kisača proglašen za najstarijeg aktivistu Crvenog krsta. Na prijemu su Marija Radosavljević, rođena 21.11.1905. i Živojin Stojanović, rođen 25.1.1907.godine proglašeni za najstarije građane Novog Sada. Bračni par Nada i Jovan Jeremić su najduže u braku, a venčani su 19.3.1945.g. Pobednicima su uručeni pokloni. Na završnoj svečanosti obeležavanja trideset godina akcije prisustvovali su predstavnici Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu, Crvenog krsta Vojvodine, Centra za socijalni rad, Gerontološkog centra i Kola srpskih sestara eparhije Bačke.

Počasni gost bila je Angelina Dragosavac, socijalni radnik u penziji, koja je 1979.godine organizovala prvu akciju „Sunčane jeseni života“. U znak zahvalnosti uručena joj je Plaketa Crvenog krsta Novog Sada. Akciju su pratila sredstva informisanja.

Crveni krst kao humanitarna organizacija, tokom čitave godine, kroz razne programe i aktivnosti, vodi brigu o starima a u oktobru mesecu već 30 godina im posvećuje više pažnje. Akcjiom je obuhvaćeno oko 1000 starijih aktivista i građana Novog Sada. Nadamo se da smo i ovu jesen uspeli da obogatimo plodovima naših aktivnosti sa željom da našim sugrađanima podarimo bogatstvo saznanja da ih nismo zaboravili jer su oni deo svih nas.

Pin It on Pinterest