Izaberite stranicu

Државно такмичење у пружању прве помоћи одржано је 24. септембра 2022. године у Београду, на више локација на Ади Циганлији, у оквиру манифестације „Сајам Спорта“, док je такмичење у реалистичком приказивању повреда, обољења и стања одржаno дан раније, 23. септембра 2022. године у седишту Црвеног крста Србије, Симина 19.

Екипа омладине заузела је ТРЕЋЕ место у конкуренцији 15 екипa:
1. Стари град (Београд)
2. Палилула (Београд)
3. Нови Сад
а право учешћа на такмичењу оствариле су екипе из следећих организација Црвеног крста: Суботица, Сремска Митровица, Зрењанин, Вождовац, Крагујевац, Краљево, Врање, Ниш, Ужице, Бољевац, Зубин Поток, Грачаница.

На Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије своје умеће познавања прве помоћи показало је 15 екипа Омладине и 14 екипа Подмлатка Црвеног крста из 16 средина из целе Србије, као и 13 екипа Реалистичког приказа повреда, стања и обољења, које су се пласирале на Државно такмичење након победа на општинским, градским, покрајинским и међурегионалним такмичењима. Поред 255 такмичара, у организацији догађаја учествовало је још исто толико волонтера, те је сама манифестација окупила преко 600 волонтера и професионалаца Црвеног крста.

Екипа подмлатка заузела је седмо место у конкуренцији 14 екипa:
1. Палилула (Београд)
2. Вождовац (Београд)
3. Стари град (Београд)
а учествовали су: Суботица, Сремска Митровица, Зрењанин, Крагујевац, Краљево, Врање, Ниш, Ужице, Лепосавић, Грачаница.

У конкуренцији реалистичког приказивања повреда, обољења и стања екипа Црвеног крста Новог Сада заузела је шесто место у конкуренцији 13 екипa:
1. Ужице
2. Стари град (Београд)
3. Крагујевац
а учествовали су Рума, Сремска Митровица, Суботица, Вождовац, Палилула, Пожаревац, Врање, Бољевац, Краљево, Косовска Митровица.

Црвени крст Новог Сада – Градску организацију на овом такмичењу представљали су:
Екипа омладине: Елена Тривунџа, Урош Црнић, Милица Жагар, Сара Црнић, Филип Михајловић и Марија Савановић, инструктор Александра Милић;

Екипа подмлатка: Владислава Добрић, Тара Жагар, Небојша Миличић, Дуња Мудрински, Јована Сувачар и Милица Петровић, инструктор Филип Михајловић;

Екипа реалистичког приказивања повреда, оболења и стања:
Тијана Топаловић, Радомир Средановић и Дуња Сабо, инструктор Ана Пајкић;

Успешну реализацију такмичења помогле су судије из наше организације: Сергеј Цицвара и Никола Поповић.

У суботу 23. септембра 2022. године, у време одржавања Државног такмичења у пружању прве помоћи, наши волонтери Мирко Ћелић спасилац на води, јуниор и Давид Борош су целодневно дежурали на промотивном пункту Црвеног крста Србије. Они су заинтересованим посетиоцима презентовали активности у спасилаштву на води, као и превентивне активности у вези са безбедним купањем на плажама

Ове године тема државног такмичења била је посвећена пружању прве помоћи код повреда у спорту. На такмичењу су били приказани сценарији и повреде које се најчешће дешавају у спорту, а идеја је била да се на овај начин афирмише безбедно бављење спортским активностима и укаже на значај познавања прве помоћи за све оне који се професионално или рекреативно баве спортом.

Покровитељ такмичења било је Министарство здравља Републике Србије, а партнери Спортски савез Србије и Олимпијски комитет Србије. На забавним полигонима компанија Decatlon се придружила у креирању малих спортских изазова за све такмичаре.

Свечано отварање такмичења и церемонија проглашења победника одржана је у оквиру манифестације Сајам спорта на Ади Циганлији.

Pin It on Pinterest