Izaberite stranicu

Crveni krst Novog Sada je 18. oktobra 2012. godine obeležio Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima. Povodom te akcije planirano je da se održi predavanje u klubu mladih Crvenog krsta Novog Sada, dve tribine u učeničkom domu „Brankovo kolo“ i „Nikolajevskom“ domu, predavanje u osnovnoj školi „Nikola Tesla“ i akcija u centru Grada.

Predavanje u klubu mladih održano je 17. oktobra 2012. godine. Predavanju su prisustvovala 34 volonera od kojih su 15 novi članovi Crvenog krsta Novog Sada. Prezentaciju su držali: Marko Jovanović, Ivana Živković i Anđelija Letić. Nakon prezentacije vođena je diskusija o ovom problemu, predstavljen je program i materijal „Stop trgovini ljudima“, te očekujemo da nam se priključi još članova.

Akcija obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima sprovedena je u centru grada Novog Sada. U akciji je učestvovalo 15 volonera od kojih je 8 bilo raspoređeno na dva štanda, jedan na početku Zmaj Jovine ulice a drugi na Trgu Slobode, dok su ostali prolazili kroz centar glumeći žrtve koje su trgovci vodili vezane lancima. Time smo hteli da skrenemo pažnju prolaznicima na sve veće širenje ovog problema i da uvide da se to dešava i u našoj zemlji. Takođe, voloneri su i anketirali prolaznike te je urađeno preko 200 anketa. Reakcije prolaznika su bile pozitivne, podržavaju našu akciju a neki su čak rekli da bi trebalo češće da organizujemo ovakve akcije.

U večernjim časovima održana je tribina u prostorijama učeničkog doma „Brankovo kolo“. Prisustvovalo je preko 60 učesnika. Tribinu su vodili Aleksandra Milić, Aleksandra Ćetojević i Nikolina Milošević u saradnji sa predstavnicima Policijske uprave Novi Sad, iz sektora za suzbijanje trgovine ljudima, Zlatkom Ćorovićem i Sinišom Miliševićem. Nakon prezentacije koju su vodili edukovani volonteri Crvenog krsta predstavnici MUP-a predstavili su i njihovu prezentaciju u kojoj su prikazali i par slučajeva trgovine ljudima na teritoriji Vojvodine. Učesnici su pokazali veliko interesovanje za ovutemu što je potvrdila i diskusija koja je vođena nakon prezentacija. Zbog velikog interesovanja a nažalost, manjka prostora, ugovorena je još jedna tribina u ovom domu koja će se sprovesti u mesecu novembru.

Akciju obeležavanja Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima propratile su i trilokalne televizije: Novosadska, Kanal 9 i Melos, kao i radio Signal.

Takođe, pored pomenutih događaja, planirana je i tribina u „Nikolajevskom“ domu koja će se održati 24. oktobra 2012. godine i predavanje u osnovnoj školi „Nikola Tesla“ 31. oktobra 2012. godine. Izveštaj o ovim dešavanjima naknadno ćemo vam dostaviti.

Pin It on Pinterest