Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада обележио је 18. октобар – Европски дан борбе против трговине људима, у сарадњи са Тимом Града за борбу против трговине људима.

Манифестација је одржана у центру Града Новог Сада, угао Змај Јовине улице и улице Модене, у периоду од 12.00 до 13.30 часова. На поменутој локацији био је постављен штанд Црвеног крста Новог Сада, а поред њега су се налазиле лутке које су биле обележене симболима овог Програма (полицијска трака, црвена трака, канап, итд) које су на тај начин нашим суграђанима скретале пажњу на овај друштвени проблем. Едуковани волонтери Црвеног крста Новог Сада наведеног програма су делили информативни материјал у виду флајера и лифлета, док су се најмлађи суграђани забављали склапајући слагалицу која је део превентивног пакета Борбе против трговине људима, едукативног материјала који је урадио Црвени крст Србије. Манифестацију су посетили: Ненад Драшковић, координатор Тима Града Новог Сада за борбу против трговине људима и Оливера Пејак Прокеш, судија Апелационог суда у Новом Саду

Истог дана, Црвени крст Новог Сада је организовао трибину посвећену обележавању 18. Октобра, Европског дана борбе против трговине људима, за студенте прве године смера журналистике на Филозофском факултету Универзитета у Новом Саду. Предавачи на трибини су били: Наташа Чанак, тренер из Програма борбе против трговине људима и доц. др Нада Падејски Шекеровић, руководилац Сигурне женске куће, Центра за социјални рад Града Новог Сада. Трибина је организована у два термина, захваљујући ангажману сарадника Црвеног крста Новог Сада, проф. др Владимира Баровића, члана Управног одбора. Трибини је присуствовало 110 студената који су имали прилику да дискутују са присутним предавачима и поставе занимљива питања везана за овај друштвени проблем.

У петак, 14. октобра 2022. године, Црвени крст Новог Сада је на позив удружења „Слобода нема цену“ учествовао на Х конференцији о трговини људима под слоганом „Од тебе зависи“. Конференција је одржана у Омладинском центру ОПЕНС, Булевар деспота Стефана 5, у Новом Саду, поводом обележавања Европског дана борбе против трговине људима.

Конференција Слобода нема цену је имала за циљ да се 24. младих, студената психологије, социјалног рада, права, медицине и журналистике информишу, стекну специфична стручна знања у области трговине људима и унапреде своје професионалне ставове у циљу јачања њихових капацитета као будућих стручњака за свеобухватну заштиту жртва трговине људима.

Уводну радионицу одржали су Раде Станојчић, самостални стручни сарадник и Наталија Свилар едукаторски тренер. Студенти су имали прилику да се кроз филм „Посматрачи“ упознају са основним појмовима као и облицима трговине људима.

Pin It on Pinterest