Izaberite stranicu

Фрушкогорски маратон, 46. по реду, одржан је у суботу и недељу, 22. и 23. априла 2023. године. На овогодишњем Фрушкогорском маратону, неколико хиљада учесника, је имало на располагању 14 стаза различитих дужина, од којих су пет имале такмичарски, а девет су биле нетакмичарског карактера. Овај тип догађаја један је од најстаријих у Европи, а одржава се више од четири деценије у континуитету, па је изузетно значајан, не само за Нови Сад, него и за читав регион.

Црвени крст Новог Сада je на позив Скупштине Града Новог Сада, као део организационог одбора, традиционално, учествоваo у реализацији наведене спортско-такмичарске рекреативне манифестацијe. Едуковани волонтери у пружању прве помоћи, обезбеђивали су ову масовну манифестације, од суботе 22. априла (од 7.00 часова) до недеље 23. априла 2023. године, (до 20.00 часова). Укупно је дежурало 40 едукованих, младих волонтера Црвеног крста Новог Сада на три пункта: Поповица, Краљева столица и Андревље, са три шатора и неопходним санитетским материјалом.Било је око 50 лакших интервенција које су наши волонтери збринули.

Фрушкогорски маратон је промоција природе, рекреације, па самим тим и физичког и менталног здравља. Иако поједине стазе имају такмичарски каратер, љубитељи природе и рекреативци су најбројнији учесници ове масовне спортске манифестације. Поред афирмације природе и рекреације, Фрушкогорски маратон промовише културно и историјско наслеђе ових простора, јер многе стазе пролазе поред манастира, затим споменика, туристичких садржаја, али и шума, потока, слапова и највишег врха.

Први Фрушкогорски маратон је одржан 27. и 28. маја 1978. године у дужини од 86 километара. Стазе су трасиране у брдовитом, шумском појасу Фрушке горе, а учесници трка пролазе крај средњовековних манастира Гргетег, Старо Хопово, Ново Хопово, Јазак, Бешеново, разрушеног ТВ торња, Етно насеља “Врдничка кула“, кроз бројне потоке, пењу се на највиши врх Фрушке горе (539 метара) и силазе низ слап Думбовачког потока.

Pin It on Pinterest