Izaberite stranicu

Градско такмичење у пружању прве помоћи одржано је, у суботу 20. априла  2024. године у Установи за децу и младе Дечије село „Др Милорад Павловић“ у Сремској Каменици.

У обраћању, начелника Јужнобачког управног округа Милана Новаковића поздравио је све такмичаре и госте поруком да су сви победници самим учешћем на такмичењу. Председник Црвеног крста Новог Сада пуковник др Братољуб Бркљача, истакао је важност прве помоћи у свакодневном животу.

Заменик градоначелника Новог Сада Игор Црнобарац поздравио је такмичаре и отвари Градског такмичења у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда и обољења.

Обука и познавање основних техника пружања прве помоћи коју спроводи Црвени крст од највеће је важности и желим да то буде једна од порука са данашње манифестације. Гледајући окупљене учеснике видим да смо остварили праву синергију здравља, безбедности и хуманости и да смо сви на истом задатку, а Град Нови Сад је до сада са Црвеним крстом реализовао бројне акције. Улажући своје време, вештине и ентузијазам, волонтери Црвеног крста свакодневно граде здравији, хуманији и срећнији свет. Желим вам пуно успеха у данашњим надметањима, мада желим да вам поручим да сте сви ви – драга децо, омладинци, хуманитарци, драги волонтери – самим учешћем у овоj  манифестацији  на своја рамена већ окачили eполете победе – рекао је Игор Црнобарац.

Ове године тема Градског такмичења у пружању прве помоћи била је посвећена пружању прве помоћи током елементарних непогода. На такмичењу су приказани сценарији и повреде које се најчешће дешавају током и након елементарних непогода, на 4 радна полигона и тесту знања.  Идеја је била да се на овај начин истакне значај доступности прве помоћи и мотивишу млади волонтери да се усавршавају у овим вештинама, како би се у будућности ангажовали на новим задацима.

У овој племенитој вештини, своје знање и вештине показали су и наши најмлађи суграђани, петлићи на свечаном отварању.

На Градском такмичењу у пружању прве помоћи учествовали су и драги гости, односно екипе: Црвеног крста Суботица, Црвеног крста Зрењанин Црвеног крста Београд- Вождовац и Медицинска школа из Братиславе, Словачка.

Резултате такмичења саопштила је прим. др Биљана Савић, председник Комисије за прву помоћ, која се захвалила свима који су помогли успешну реализацију такмичења а затим је прогласила победнике.

У категорији подмлатка учествовало је 7 екипа (екипа броји 6 такмичара).

Пласман екипа подмлатка:

 1. Олуја – ОШ „Душан Радовић“, ОШ  при гимназији „Јован Јовановић Змај“, ОШ „Иван Гундулић“, ОШ „Коста Трифковић“ и ОШ „Васа Стајић“ 1689 бодова
 2. Црвени крст Суботица – ревијално 1284,5 бодова
 3. Пожар – ОШ „Светозар Марковић Тоза“ 1239 бодова
 4. Муње – ОШ „Иво Лола Рибар“, ОШ „Васа Стајић“, ОШ „Јован Поповић“, ОШ „Петефи Шандор“, ОШ „Светозар Марковић Тоза“ и ОШ „Јован Јовановић Змај“ 1230 бодова
 5. Земљотрес – ОШ“Вељко Петровић“ Бегеч и  ОШ „Ђорђе Натошевић“ 1220 бодова
 6. Лавина – ОШ „Васа Стајић“ 1070 бодова
 7. Торнадо – ОШ „Ђура Даничић“ 993,5 бодова

У категорији омладине учествовало је 8 екипа ((екипа броји 6 такмичара)

Пласман екипа омладине:

 1. Цунами – „Медицинска школа „7. април“, гимназија „Светозар Марковић и Факултет техничких наука 2039,5 бодова
 2. Град – Електротехничка школа „Михајло Пупин“, Гимназија „Исидора Секулић“, Медицинска школа „7. април“, Школа за дизајн „Богдан Шупут“, Техничка школа „Павле Савић“ 2034,5 бодова
 3. Гром – Електротехничка школа „Михајло Пупин“, Гимназија „Исидора Секулић“ и Медицинска школа „7. април“ 1832 бодова
 4. Црвени крст Вождовац – ревијално 1637,5 бодова
 5. Медицинска школа из Братиславе, Словачка – ревијално 1637,5 бодова
 6. Шумски пожар – Школа за дизајн „Богдан Шупут“ 1600,5 бодова
 7. Црвени крст Зрењанин – ревијално 1483 бодова
 8. Поплава – „Медицинска школа „7. април“, „Медицинска школа „Хипократ“ и Електротехничка школа „Михајло Пупин“ 1304,5 бодова

Првопласиране екипе у обе категорије ће представљати Црвени крст Нови Сад на Покрајинском такмичењу у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда, обољења и стања, које ће се одржати 1. и 2. јуна 2024. године, у Руми.

Леп амбијент Дечијег села је допринео успешној реализацији такмичење, а посебно велики допринос су дали волонтери Црвеног крста Новог Сада који су учествовали у организацији, као и волонтери из програма реалистичког приказа повреда, обољења и стања. Укупно је било ангажовано преко 250 волонтера.

Допринос успешној реализацији такмичења, поред Установе за децу и омладину СОС Дечје село ”Др Милорад Павловић” Сремска Каменица, дали су Завод за хитну медицинску помоћ Нови Сад, Ватрогасни савез града Новог Сада, ЈГСП Нови Сад, Средња школа унутрашњих послова „Јаков Ненадовић“ у Сремској Каменици, Планинарско друштво „Вилина водица“ Буковац, НС рајдерс Србија и др. Штићеници Дечјег села су били у могућности да се друже са својим вршњацима али и да науче да укажу прву помоћ.

Црвени крст Новог Сада ће бити домаћин Државног такмичења у пружању прве помоћи 13. и 14. септембра 2024. године, најмасовније манифестације коју организује Црвени крст Србије.

Pin It on Pinterest