Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада у циљу континуиране едукације волонтера и завршних припрема екипа за Државно такмичење у пружању прве помоћи и реалистичког приказа стања и обољења је у периоду од 7. до 10. септембра 2023. године реализовао камп омладине и подмлатка Црвеног крста, у одмаралишту Црвеног крста Александровац у Митровом пољу.
Учесници кампа били су волонтери, овогодишњи учесници Државног такмичења у ПП и РППОС у свим категоријама, 19 волонтера.

Отварање Кампа обележено је презентацијом на тему „Дифузија – ширење знања о Црвеном крсту“. Кроз презентоване садржаје учесници су имали прилику да стекну основна знања о Покрету Црвеног крста и Црвеног полумесеца, Основним Принципима Црвеног крста, историјату и структури Црвеног крста Србије. У оквиру активности у области управљања волонтерима, презентоване су теме које су значајне за ангажовање волонтера у Организацији: Етички кодекс за волонтере и запослене, Тимски рад, Вештине комуникације, Превазилажење конфликтних ситуација, Правила радионичарског рада, Извештавање и Контакт са медијима. Теме су презентоване кроз интерактивни метод рада, рад у групама, радионичарске игрице и подстицање дискусије.

Предавања и радионице су реализовали едуковани, млади волонтери из подршку запослених.

Учесници су имали прилику да осим усвајања нових знања време проведу у дружењу што је такође од изузетног значаја за њихово ангажовање и тимски волонтерски рад у организацији. Слободно време је било драгоцено за боље упознавање, колективне игре и јачање тимског духа.

Црвени крст Новог Сада је у сарадњи са Црвеним крстом Александровац у току трајања кампа, 9. септембра 2023. године, обележио Светски дан прве помоћи под слоганом „Прва помоћ у дигиталном свету“. Дигитална технологија нам помаже да информације о првој помоћи учинимо доступним великом броју људи, омогућава свакоме да са или без приступа интернету стекне основна сазнања о томе када и како применити прву помоћ.

У кругу дечијег вртића у Александровцу одржан је јавни час прве помоћи за заинтересоване грађане који су имали прилике да се упознају са мерама кардиопулмоналне реанимације и употребом АЕД апарата. За најмлађе суграђане припремљена је мини бојанкa на тему прве помоћи, прилагођенa овом узрасту, те су кроз игру са предавачима и вршњачким едукаторима открили основне појмове о првој помоћи.

Након јавног часа, едуковани волонтери Црвеног крста Александровац и Црвеног крста Новог Сада су на више пунктова санитетски обезбеђивали дечије трке (трчање и вожња бицикла) у оквиру трке ПроКупАЦ 2023.

Упућујемо захвалност особљу одмаралишта Црвеног крста Александровац на гостопримству, а посебна захвалност колеги Драгану Ђурђевићу.

Pin It on Pinterest