Izaberite stranicu

Tradicionalno, dvadesetdrugu godinu CKNS organizovao je zdravstveno-promotivnu kampanju Nedelja zdravih zuba, u saradnji sa Klinikom za stomatologiju Novi Sad, Domom zdravlja „Novi Sad“, Institutom za javno zdravlje Vojvodine, Klubom studenata stomatologije, Predškolskom ustanovom „Radosno detinjstvo“ i Medicinskom školom „7. april“, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika na unapređenju i očuvanju zdravlja. Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, stoga su aktivnosti Nedelje zdravih zuba, prvenstveno, bile namenjene deci predškolskog uzrasta i nižih razreda osnovnih škola.

Ovogodišnji moto Nedelje zdravih zuba bio je:

„ZDRAVU HRANU IZABERI, PA ZUBE OPERI“.

1. Konferencija za medije održana je 23.marta 2012.godine sa početkom u 10,00 časova, a prisutni su bili Novosadska TV, Mađar So i Dnevnik. Zajedničkoj konferenciji su prisustvovali predstavnici učesnika u kampanji: Klinike za stomatologiju Novi Sad, Doma zdravlja „Novi Sad“, Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Kluba studenata stomatologije, Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, Medicinske škole „7 april“ i pokrovitelja Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada, član Gradskog veća Prof. dr Aleksandar Kiralj. Učesnici u Kampanji su obavestili medije o aktivnostima koje će biti realizovane u Nedelji zdravih zuba, 26.mart – 01.april 2012. godine.

2. Klub studenata stomatologije putem kreativnih radionica približio je značaj oralnog zdravlja i njegov uticaj na kvalitet života deci iz Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ (obuhvaćeno oko 1000 mališana), po sledećem rasporedu:

26. mart: Vrtić „Kolibri“, Bul. Jaše Tomića 3, Vrtić „Palčica“ Branimira Ćosića 40
27. mart: Vrtić „Bubamara“ Čenejska 50, Vrtić „Vidovdanski zvončić“, Jana Husa 15
28. mart: Vrtić „Guliver“ Bate Brkića 1A, Vrtić „Spomenak“, Antona Urbana 2
30. mart: Vrtić „Čika Jova“, Sr. Kamenica I, Zmajevac 2, Vrtić „Plavi čuperak“, Sr.Kamenica II, Svetozara Miletića bb

3. Služba stomatološke zdravstvene zaštite Doma zdravlja „Novi Sad“ intenzivirala je redovne posete vrtićima i nižim razredima osnovnih škola, prisustvovala kreativnim radionicama sa studentima Kluba studenata stomatologije u vrtićima Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“. Centar za preventivne zdravstvene aktivnosti Doma zdravlja Novi Sad je, u saradnji sa Službom stomatološke zdravstvene zaštite, 30.marta 2011.godine u objektu Univereksport – Alba 021, od 09,00 do 11,00 sati vršio promotivne aktivnosti na postavljenom štandu.

4. Klub studenata stomatologije odigrao je pozorišnu predstavu za decu Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“, u Pozorištu mladih – 31. mart 2012. godine sa početkom u 9,15 časova. Predstavi su prisustvovala deca iz sledećih vrtića Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“: Vrtić „Mrvica“, Ćirpanova 9 i Vrtić „Kalimero“, Dragiše Brašovana 16.

5. U holu Pozorišta mladih bili su izloženi najuspešniji likovni radovi predškolaca na temu „ZDRAVU HRANU IZABERI, PA ZUBE OPERI“. Nagrade za najuspešnije predškolce je obezbedio Institut za javno zdravlje Vojvodine. Najuspešniji radovi su nagrađeni, a nagrade je, pre početka predstave, uručio Prof.dr Aleksandar Kiralj.

6. Institut za javno zdravlje Vojvodine je pripremio kreativne radionice za učenike nižih razreda osnovnih škola, koje su realizovali učenici Medicinske škole „7 april“.

7. Crveni krst Novog Sada je organizovao distribuciju plakata koji su preostali od prethodne godine, za sve objekte Predškolske ustanove Radosno detinjstvo i osnovne škole na teritoriji Grada. Kompanija Colgate-Palmolive-Adria je donirala Kampanju sa 1.000 kompleta propagandnog materijala (četkica za zube, pasta za zube, propagandne kesice), koji su podeljeni našim malim sugrađanima u toku Kampanje.

Mediji su bili prisutni na ovoj manifestaciji, a učesnici u Kampanji su iskoristili priliku da skrenu pažnju na značaj oralnog zdravlja od najranijeg detinjstva.

Pin It on Pinterest