Izaberite stranicu

Realizatorski tim Crvenog krsta Novog Sada (4 mladih volontera), sa priključenim volonterima iz Crvenog krsta Gračanica i Crvenog krsta Zvečan je u periodu od 14. do 24. jula 2012. godine realizovao Letnju školu podmlatka Crvenog krsta Srbije u Dečijem odmaralištu „Krista Đorđević” u Baošićima, u Crnoj Gori. U tom periodu, u odmaralištu je boravilo oko 80 dece sa područja Kosova i Metohije, Rume i Malog Crnića.

Realizatorski tim je organizovao svakodnevne radionice i to:
Prepodnevnu radionicu u terminu od 11:30 do 12:15 na kojoj su se deca upoznala sa nastankom i radom Pokreta Crvenog krsta i osnovama Međunarodnog humanitarnog prava. Deca su bila izuzetno zainteresovana za ovu radionicu, što govori podatak da su sva deca bila redovni polaznici radionice. Realizator ove radionice je bila Larisa Prohaska. Popodne, u periodu od 14:00 do 15:00, realizovane su sledeće radionice:

Radionica Prve pomoći (Realizator Nikola Bogojević)

Radionica prve pomoći obuhvatila je dve grupe i odvijala se 10 dana od 14 do 15 časova.
Sa prvom grupom izvršena je rekapitulacija naučenog, kao i igra „Pronađi zavoj“ radi ukazivanja na važnost detaljnog pregleda. Prva grupa obuhvatila je 25 podmlatkara i omladinaca. Druga grupa je prešla celokupan ubrzani kurs prve pomoći prilagođen uzrastu od 9 do 16 godina sa akcentom na praktični deo. Ovu grupu pohađalo je 14-oro dece.

Radionica Realističkog prikaza povreda (Realizator Duša Brašanac)

Polaznici ovog kursa su primenom raznih boja, masti i tečnosti naučili da na što realniji način prikazuju razne povrede i stanja. Oni su se upoznali sa smislom i značajom realističkog prikaza povreda, sa pripremom kompleta materijala, kao i kako našminkati otvorene povrede, zatvorene povrede i razna stanja. Deca su bila izuzetno zainteresovana, a stečena znanja su pokazala završne večeri. U radu ove radionice, učestvovalo je 20 polaznika.

Promocija humanih vrednosti (Realizator: Samir Limani)

Polaznici ove radionice su za 10 dana naučili šta je tolerancija, kako nenasilno rešiti konflikt, šta je diskriminacija, rodna ravnopravnost… ukazivana je važnost prihvatanja različitih ljudi, takođe i opasnosti koje vrebaju na internetu kroz radionice Cyber bullyinga.

Realizotorski tim je u periodu od 20:30 do 22:30 svake večeri organizovao večernji program. Tematske večeri su imale takmičarski i revijalni karakter. Polaznici letnje škole su učestvovali u Izboru za Mis i Mistera Letnje škole, Ja imam talenat, Šiz friz, Karaokama, Maskembalu, Plesom do zvezda, Kviz veče… Poslednje veče je organizovano predstavljanje naučenog na radionicama, kroz predstavu na kojoj su učestvovali najbolji polaznici iz svake radionice po izboru realizatora.

Deca sa radionice Realističkog prikaza su našminkala povrede na deci iz Dramske radionice koji su u Muzeju Crvenog krsta izvršili pljačku radova koje su nacrtala deca sa Likovne radionice, i povredili nekoliko kustosa koji su bili deca sa radionice Difuzije, nakon čega su posetioci Muzeja koji su bili deca sa radionice Prve pomoći, pružili pomoć povređenima, a deca sa radionice PHV-a su razgovarala sa počiniocima zlodela, i ukazala im na njihove greške, i na važnosti lepog ponašanja.

Nakon tematskog dela, organizovane su disko večeri na kojima su polaznici sa realizatorima slušali i đuskali uz najveće hitove domaće i strane muzike. Realizatorski tim Crvenog krsta Novog Sada je za najuspešnije učesnike pripremio nagrade koje su deljenje svake večeri. Koristimo priliku da se zahvalimo Upravi Odmarališta koja nam je izuzetno pomogla prilikom sprovođenja programskih sadržaja.

Pin It on Pinterest