Izaberite stranicu

Од почетка пандемијске кризе, Црвени крст Нови Сад-Градска организација, волонтери и професионално запослени, показали су велику хуманост, пожртвовање, знање и храброст.
Црвени крст Србије као највећа волонтерска организација у земљи сваке године обележава Међународни дан волонтера. Ове године Међународни дан волонтера, 5. децембар, обележен је под слоганом #nezaustavljivi. па се посебна пажња поклања волонтерима који су ангажовани у својим локалним заједницама и који својим деловањем помажу својим најугроженијим суграђанима. Управо је њихов допринос оно што те заједнице чини отпорнијим на ризике, као што су природне катастрофе, економске и политичке кризе.
Слоган “Незаустављиви“ симболише да је рад наше организације вишеструко користан за заједницу и да су наши посвећени и одани волонтери и запослени спремни да у свакој ситуацији дају свој допринос отпорности заједнице и спремни да одговоре на кризу сваке врсте.
Ова 2021.година је и даље обележена пандемијском кризом до сада невиђених размера која још увек значајно утиче на све нас, наш досадашњи стил живота и која додатно угрожава већ иначе угрожене групе.
Од почетка пандемијске кризе, Црвени крст у Србији – његови волонтери, професионално запослени, показали су велику хуманост, пожртвовање, знање и храброст.
Црвени крст је организација која је заснована на чланству и волонтерима који су део заједнице и деле судбину свих који у тој заједници живе. Тај карактер организације од оснивања до данас је задржан. Такође, природа наше организације је заснована на вредностима и веровању наших волонтера и запослених у идеју Црвеног крста, основне принципе и врло је јасно усмерена на ублажавање људске патње и заступања интереса најугроженијих. Сврха постојања организације је усмерена ка људима који су погођени било којом врстом кризе и који имају проблема да се сами носе са последицама кризе.
Солидарност и узајамно поверење су се показале као кључни елементи успешног самоорганизовања заједница у одговору на кризне ситуације а способност волонтера да једни друге подржавају, подупиру и надопуњују, као и различите мреже које већ постоје у заједници и проширују се током одговора на кризу доприносе општој отпорности. Волонтирање у заједници и односи који се развијају у њој, као и повезивање унутар и између група у заједници засновано на волонтерском раду ојачава социјалну кохезију ослањајући се на заједнички идентитет, искуство и мотивацију.
Промовисање волонтирања је посебно значајно у заједницама које су економски мање развијене, у руралним и удаљеним крајевима где је најдрагоценији ресурс који заједница има на располагању управо солидарност њених чланова, снажан осећај заједништва и јединственог искуства и мотивације. У многим од оваквих заједница волонтирање се не доживљава као посебна активност већ као природан део социјалних интеракција које су утемељене на солидарности и припадању истој заједници. У многим руралним заједницама је и данас уобичајено да се и изван криза и ванредних ситуација бројне свакодневне активности које би биле тешке или немогуће за једну особу, обављају уз волонтерску помоћ других припадника заједнице. Овакве заједнице, утемељене на поверењу и дубоко усађеном осећају солидарности су отпорније и на кризе
#nezaustavljivi #unstoppable
Поводом Mеђународног дана волонтера, 5. децембра организовано је дружење и трибину „Мотивација волонтера: искуства и предлози“ у Клубу младих Црвеног крста Новог Сада.
Волонтери Црвеног крст Новог Сада су у недељу, 5 децембра 2021. године, учествовали у прикупљању хуманитарне помоћи за кориснике хуманитарних програма, у у новосадској Лидл продавници, Футошки пут 48.
У оквиру реализације Обуке у пружању прве помоћи за ученике старијег основношколског узраста у ОШ „Ђорђе Натошевић“ волонтери су истакли значај волонтирања и улогу волонтера у друштву, а ученицима су представљени волонтерски програми, пројекти и активности у 2021. години.
Млади волонтери (5 волонтера), едуковани чланови тима за деловање у несрећама су учествовали у истовару и подели огревног дрвета, прехрамбених и хигијенских пакета за социјално угрожено становништво. Наведена активност је организована у магацину Црвеног крста Новог Сада, а програмом је предвиђено паковање 1200 прехрамбених пакета, 1200 хигијенских пакета, као и истовар и подела 600 метара просторних огревног дрвета.
Прилог канал 9

Pin It on Pinterest