Izaberite stranicu

Државно такмичење у пружању прве помоћи, најмасовнија манифестација Црвеног крста Србије, одржано је у суботу 16. септембра 2023. године у Београду, на више локација у оквиру Студентског града на Новом Београду.

Такмичење у реалистичком приказу повреда, обољења и стања одржанo је дан раније, у петак 15. септембра 2023. год. у седишту Црвеног крста Србије, Симина 19.

Екипа омладине заузела је 1. место у конкуренцији 15 екипa:

  1. Нови Сад
  2. Суботица
  3. Вождовац

а право учешћа на такмичењу оствариле су екипе из следећих организација Црвеног крста: Вождовац, Врање, Грачаница, Зајечар, Зрењанин, Зубин поток, Крагујевац, Краљево, Ниш, Палилула, Рума, Стари град, Суботица и Ужице.

Екипа подмлатка заузела је 3. место у конкуренцији 14 екипa:

  1. Сремска Митровица
  2. Грачаница
  3. Нови Сад

а учествовали су: Врање, Грачаница, Крагујевац, Краљево, Липљан, Ниш, Сомбор, Суботица, Сремска Митровица, Ужице.

У конкуренцији реалистичког приказа повреда, обољења и стања екипа Црвеног крста Новог Сада заузела је 9. место у конкуренцији 14 екипa а учествовали су Бољевац, Вождовац, Зајечар, Краљево, Косовска Митровица, Ниш, Палилула, Панчево, Рума, Сомбор.

Црвени крст Новог Сада – Градску организацију на овом такмичењу представљали су: Екипа омладине: Филип Михајловић, Елена Тривунџа, Милица Жагар, Сара Црнић, Дуња Мудрински и Марија Савановић, инструктор Александра Милић;

Екипа подмлатка: Петар Петрушић, Владислава Добрић, Матеја Јовановић, Небојша Миличић, Софија Угљешић и Милица Петровић, инструктор Филип Михајловић;

Екипа реалистичког приказивања повреда, оболења и стања: Милица Хорњак, Урош Црнић и Новица Јефтић, инструктор Ана Пајкић;

Успешну реализацију такмичења помогле су судије из наше организације: Сергеј Цицвара и Маша Мастиловић.

На Државном такмичењу екипа Црвеног крста Србије своје умеће познавања прве помоћи показало је 15 екипа Омладине, 14 екипа Подмлатка Црвеног крста, 14 екипа Реалистичког приказа повреда, стања и обољења, као и 12 екипа петлића, најмлађих учесника, који су своје знање показали у ревијалном делу. Учесници су били из 31 срединe из целе Србије, укључујући Косово и Метохију. Наведене екипе су оствариле пласман на Државно такмичење након победа на општинским, градским, међурегионалним и покрајинским такмичењима. Поред 255 такмичара, у организацији догађаја учествовало је још исто толико волонтера, те је сама манифестација окупила преко 600 волонтера и професионалаца Црвеног крста у Србији.

У овој племенитој вештини, такмичари су своје знање и вештине показали на 5 радних полигона и тесту знања. Да би се екипе припремиле за наредни задатак, између радних полигона, били су постављени забавни, едукативни полигони.

Ове године тема државног такмичења била је посвећена пружању прве помоћи на јавним манифестацијама. На такмичењу су били приказани сценарији и повреде које се најчешће дешавају на јавним манифестацијама, а идеја је била да се на овај начин истакне значај доступности прве помоћи и мотивишу млади волонтери да се усавршавају у овим вештинама, како би се у будућности ангажовали на новим задацима.

У уторак, 19. септембра 2023. године, градоначелник Града Новог Сада Милан Ђурић, чланица Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Данијела Костић и в.д. начелника Градске управе за дечију и социјалну заштиту Никола Крстић у Градској кући приредили су свечани пријем за екипу омладине Црвеног крста Новог Сада која је освојила прво место на Државном такмичењу у пружању прве помоћи.

Том приликом градоначелник је упутио најсрдачније честитке поводом оствареног пласмана и истакао колико је важно неговати алтруистичке врлине у друштву. Честиткама се придружила и госпођа Данијела Костић, која је у сали Градског већа истакла колико је важна улога волонтера Црвеног крста у граду и истакла да ће Град и у будућности снажно подржавати активности наше организације.

Pin It on Pinterest