Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада је у периоду од 10. до 12. маја 2024. године, организовао 39. Скупштину Омладинске теренске јединице „Јован Јовановић Змај“ као један од догађаја у оквиру обележавања Недеље Црвеног крста у Новом Саду.

Годишњој Скупштини присуствовали су гости из следећих организација Црвеног крста: Скопље, Загреб, Осијек, Бања Лука, Пале, Тузла, Тиват, Београд-Вождовац, Косовска Митровица, Крагујевац, Краљево, Ужице, Суботица, Зрењанин, Панчево, Сомбор, Сремска Митровица, Кикинда, Рума и Ковин.

Укупно 20 организација Црвеног крста представљало je 40 младих волонтера.

Гости су стигли у наш град у петак, 10. маја 2024. године. У Клубу младих су их дочекали домаћини, односно млади волонтери Црвеног крста Новог Сада. Након смештаја код домаћина организован је обилазак Петроварадинске тврђаве. Драги гости су посетили интерактивну мултимедијалну изложбу „Милева, ми смо стена“, посвећену бриљантном уму и достигнућима Милеве Марић Ајнштајн, у Музеју града Новог Сада на Петроварадинској тврђави, а затим је организовано вечерње дружење.

У суботу, 13. маја, волонтери су се у 10.00 часова окупили у центру града где је у пратњи водича Туристичке организације Града Новог Сада (ТОНС) организован обилазак ужег центра града, оносно Плава рута. Млади волонтери из дугих средина су имали прилику да прошетају и упознају следеће знаменитости нашег града: Градску кућу, улицу Змај Јовину, споменик Јовану Јовановићу Змају, Владичански двор, кућу „Код белог Лава“, Дунавску улицу, Градску библиотеку, Збирку стране уметности, Позориште младих, Дунавски парк, Музеј Војводине, Музеј савремене уметности Војводине, Рибљу пијацу, зграду Владе и Скупштине Аутономне покрајине Војводине, Галерију Матице српске, Спомен збирку Павла Бељанског, Галерију ликовне уметности поклон збирку Рајка Мамузића, Музеј присаједињења 1918. и споменик Краљу Петру I Карађорђевићу.

У просторијама Црвеног крста Војводине одржан је радни део Скупштине младих теренаца. На самом почетку, у 12.00 часова, младима се обратио председник Црвеног крста Новог Сада, пуковник др Братољуб Бркљача који је у свом говору истакао важну, непроцењиву улогу младих волонтера у функционисању Црвеног крста. Присутнима се обратила и Софија Јовановић, стручна сарадница Црвеног крста Војводине.

Извештај о раду Омладинске теренске јединице за 2023. годину, Извршни одбор је поднео видео презентацијом. Након радног дела гости су појединачно представили своје организације Црвеног крста.

Затим су гости имали прилику да се прошетају Дунавским кејом до просторија ОПЕНС-а на адреси Булевар деспота Стефана 5. Нови Сад је 2019. године понео титулу Омладинске престонице културе, а легат те титуле представља Омладински центар „Опенс”, где је за домаћине и госте обезбеђен ручак, коктел и освежење. Представници ОПЕНС-а су презентаовали активности и програме које реализује ова организација.

У вечерњим сатима организована је опроштајна журка у самом центру града, у ресторану Виктор, Трг Марије Трандафил 6. Млади волонтери теренске јединице заједно са својим гостима из других организација уживали су у добром расположењу и забави.

Недеља, 12. октобар, је нажалост, био дан за растанак, али је и овај Скуп показао да су млади волонтери неисцрпни извор ентузијазма, креативности и да су један од највреднијих и највиталнијих делова Црвеног крста.

Pin It on Pinterest