Izaberite stranicu

Црвени крст Новог Сада је 16.маја 2014.г. брзо реаговао и увео дежурства од 07,00 до 22,00 сати, у просторијама Црвеног крста Новог Сада, Пионирска бр.12 и у магацину Црвеног крста Новог Сада, који се налази у ул.Раде Кончара бр.1, фабрика Победа.
У периоду од 16. маја до 09.јуна 2014.г  у магацин Црвеног крста Новог Сада, који је 1.062 m2, је допремљено роба у количини од око 500.000 kg (500 тона). Структура хуманитарне помоћи је таква да је око 80% помоћи била флаширана вода и половна гардероба.
За време трајања ванредне ситуације наша Организација је настојала да се максимално стави на располагање локалној заједници и да припомогне координацију активности везаних за хуманитарну помоћ поплавама угроженом становништву. У свакодневном контакту смо били са Градским штабом за ванредне ситуације, Окружним штабом за ванредне ситуације, Покрајинским штабом за ванредне ситуације, Црвеним крстом Војводине и Црвеним крстом Србије. Истовремено, настојали смо да каналишемо хуманитарне активности, које су организоване на Медицинском факултету, Филозофском факултету, Ректорату Универзитета у Новом Саду, месним заједницама, школама, као и удружењима грађана. На основу закључака Градског штаба били смо ангажовани на збрињавању деведесетчетири становника насеља Велики рит, који су  због високог нивоа подземних вода били исељени у месне заједнице Салајка, Видовданско насеље и Слана бара. Црвени крст Новог Сада је континуирано снабдевао и око 400 становника, који су дошли из поплавама угрожених подручја у наш Град. На основу Закључка Градског штаба за ванредне ситуације учествовали смо у припреми Спортско-пословног центра Војводина за, евентуални, пријем и збрињавање становништва из поплавама угроженог подручја.
У магацинском простору, који је мале површине да би одговорио захтевима за пријем робе од наших суграђана, који су целодневно доносили индивидуалне пошиљке, успели смо да организујемо сортирање, паковање и дистрибуцију робе поплавама угроженом становништву, за време трајања ванредне ситуације, где су нашој Организацији огроман допринос дали, поред запослених и велики број волонтера Омладинске теренске јединице „Јован Јовановић Змај“ Црвеног крста Новог Сада, али и волонтера који не поничу из организације Црвеног крста Новог Сада. Дневно је у магацинским просторима Црвеног крста Новог Сада било ангажовано у просеку око 150 волонтера. Наша Организација исказује огромну захвалност и дужно поштовање свим волонтерима за несебично залагање, рад и слободно време које су поклонили Организацији.
У периоду од 16.маја до 09.јуна 2014.г. Црвени крст Новог Сада је у поплавама угрожена подручја (Крупањ, Обреновац, Шабац, Сремска Митровица, Бајина Башта, Параћин, Голубац,  Владимирци, Шид, Јамена, Рума, Пећинци, Купиново, Љубовија, као и Бијељина, Добој, Шамац, Зворник у Републици Српској и др), упутио  око 212.000 литара воде, 24.000 kg средстава за хигијену, беби хране и беби опреме, око 100.000 kg конзервисане хране, прехрамбених артикала, кондиторских производа, око 30.000 kg половне гардеробе и осталог.
Захваљујући кредибилитету, наша Организација је добила на коришћење 1.000 m2 додатног магацинског простора, који нам је био преко неопходан за хуманитарне активности, које су везане за складиштење роба из месних  заједница, удружења грађана, институција… Црвени крст Новог Сада је у наведеном периоду усредсредио своје активности на логистичку подршку, као и пријем роба из иностранства. У сталном контакту били смо са амбасадама и конзуларним представништвима, преко којих су нам пристизале пошиљке из иностранства, за које је било неопходно спровести царинске процедуре.

Pin It on Pinterest